OUVERTURES VAN EEN VER VERLEDEN

Twello- Het idee om dit verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten in een romanvorm uit te geven, kwam vooral door meerdere mensen om mij heen. Zij die meelazen, teksten redigeerden of tijdens vertellingen erover hoorden. “Het draagt een boodschap uit naar anderen”, hoorde ik dan.

Schrijfster Christine Urbach komt uit een gezin met een Nederlandse moeder en Nederlands-Indische vader. Een gezin met tegenstrijdige culturen van stilzwijgende vriendelijkheid en Hollandse directheid. Tijdens haar zoektocht naar haar plek in de wereld, kruist ze het pad van haar vader. Een emotionele en lange tocht van zijn leven in Nederlands-Indië en de Republiek Indonesië tot in Nederland volgt. Een reis die bijna 7 jaar duurt. Uiteindelijk komt ze heel dichtbij en krijgt ze antwoord op die ene vraag: wie je bent om wie je bent.

Meer dan Nederlands-Indië

In het verhaal schrijf ik niet alleen over Nederlands-Indië. Ik heb het juist over hoe de hoofdpersoon als jongetje opgroeit, wat hij meemaakt, mede door de komst van de tweede wereldoorlog, en wat de aspecten waren die hem hebben gevormd tot wie en hoe hij was. Het is een heel compleet familieverhaal. Het gaat echt om die persoon waar je dichtbij mag komen. En door de wisseling tussen vader en dochter krijg je ook spannende interacties in het verhaal die laten zien hoe alle gebeurtenissen ook nog jaren later doorwerken en effect hebben op wie we kunnen zijn. Een verhaal waar verschillende thema’s aangeraakt worden.

Hoezo ‘Ouverture uit een ver verleden’?

De titel is gebaseerd op een muziekboek dat een grote rol speelde in het leven van mijn vader. Van zijn pianoleraar in Surabaya kreeg hij dit boek bij vertrek naar Nederland. De liefde voor de pianomuziek is altijd gebleven. Het gaf hem ontspanning en de kans om uit de werkelijkheid te ontsnappen.

Het boek ‘Ouvertures’ staat dan ook voor vrijheid. Voor die momenten dat hij even vergeten kon. Inmiddels is het muziekboek gerestaureerd en het is doorgegeven aan zijn kleinzoon. Ook hij speelt met zijn liefde voor pianomuziek stukken uit dit boek.

Muzikale vertellingen

Niet alleen door deze autobiografische roman kunnen lezers gaan herkennen dat het leven en vaak je familiegeschiedenis je vormt. Ook door muzikale vertellingen laten we de personages tot leven komen en nemen we mensen mee in het leven van toen en nu. Door coronamaatregelen moeten we hier even mee wachten. Maar als het weer mogelijk is, dan pakken we ook dit weer op.

Het boek komt 24 februari uit en is verkrijgbaar bij Boekhandel Oonk.

woensdag 24 februari 2021

Deel dit bericht