Over Tjeenk en steunkousen

Nu wilde ik vandaag schrijven over mijn steunkousen en het legertje deskundigen dat mij daarin begeleidt. (NB De eerste steunkousen stammen terug uit de Romeinse en oude Egyptische beschavingen. ) Steunkousen dragen, lijkt een eenvoudig iets, maar wat er allemaal bij komt kijken!!!!Dus deze ontboezemingen en observaties van mijn kant komen nog. De wereld van de steunkous, bijna een toeristisch trekpleister.

Maar eerst onzen Tjeenk Willink (79)

In dagblad Trouw van donderdag 4 april gaf columnist Silvain Ephimenco hem er flink van langs. Tjeenk: ’Het is armoede als je moet constateren als ik alleen bij een 79-jarige kan uitkomen, hoe leuk dat voor een 79-jarige ook voor een dag is. Maar het is niet goed, ’En, gaat Silvain veder, ‘heeft soms het coronasyndroom bij Herman Tjeenk Willink toegeslagen? Sinds de aanvang van de pandemie is een grauwe sluier neergedaald op de bezitters van hogere leeftijden’

Potdorie, zeg ik dan, ik hoor dat ook wel eens. Iemand zie laatst tegen mij waarom ik het niet wat rustiger aan ga doen. ‘Ga genieten”. (NB. Ik gruw van dat woord genieten). Het lijkt net of ik gezien mijn leeftijd (vierde en laatste fase) mensen in de weg zit. Ammehoela, ze kunnen me wat. Ik heb nog werk zat. Uitrusten doe ik wel een kwartier na mijn dood, om Augustinus in een ander verband te citeren.

In Nepal zeggen jongeren: Oud is Goud. Sommigen zelfs: ik heb veel van je geleerd. Ephimenco citeert de Franse schrijver Charles de Saint-Evremond (1613-1703): Ervaring wordt gevormd met de leeftijd, en wijsheid is meestal de vrucht van ervaring’. Overigens de paus en ik zijn van hetzelfde jaar. En mijn plaatsgenoot Jan Terlouw is nog ouder.

In de tijd van de Bijbel hadden oudere mensen een belangrijke positie in de samenleving. Ze beschikten over veel kennis en levenswijsheid. Er werd daarom vaak tegen oude mensen opgekeken en ze werden met respect behandeld (Leviticus 19:32). Onze populisten (Forum o.a.) hebben het zo graag over onze joods-christelijke identiteit (historisch verkeerd, dat wel). Hierbij hebben ze een citaat dat het erom doet.

Kortom: wie nog ooit zegt dat ik moet gaan genieten, sla ik met mijn stok.

Nog even dit. Ik ontmoette Henk ergens in Twello in zijn rollator. Hij vroeg mij hoe het ging. Ja, gewoon, het gaat, alleen die stok. En dan heb ik niet zoveel eer te zeggen. Henk heeft alle ziekten zo een beetje in zich verenigd. Maar vrolijk, ‘blij dat ik er nog ben’ en geïnteresseerd in de ander. Die Henk. Hij zwaaide enthousiast tot ziens en reed verder. (Reageren? Palme060@gmail.com)

Het ga u allen goed Wiel Palmen.

woensdag 14 april 2021

Deel dit bericht