Pinautomaat bij tankstation in Voorst verdwijnt, Geldmaat zoekt nieuwe plek

Voorst- Inwoners van Voorst en omgeving kunnen vanaf 23 september niet langer contant geld opnemen in de tankshop van DCO de Croon aan de Rijksstraatweg. De hier sinds jaren aanwezige geldautomaat verdwijnt waardoor ook voor klanten en passanten de pinmogelijkheid komt te vervallen.

Volgens tankstationeigenaar Jan de Croon heeft de Rabobank het huurcontract voor de pinautomaat opgezegd: “Voor het dorp hebben we destijds ingestemd met de plaatsing van een pinautomaat. Voor ons maakt deze service weinig verschil. We hebben geen zin opnieuw voor een lange tijd een huurcontract af te sluiten en ons daar op vast te pinnen. Dat zou ons kunnen beperken wat betreft toekomstige exploitatieplannen.”

Geldmaat
Cashdienstverlener Geldmaat is sinds 1 januari 2019 verantwoordelijk voor de geldautomaten van Rabobank, ING en ABN Amro. Alle oude automaten in Nederland worden vervangen door gele geldmaten. De Croon zegt nog niets te hebben vernomen van Geldmaat. Hij zit daar ook niet op te wachten.

Geldmaat-woordvoerster Annette van Grinsven zegt in een reactie dat de verhuurder van de geldautomaatlocatie in Voorst tegenover de Rabobank heeft aangegeven geen geldautomaat meer te willen.

Boodschappen
“Het is absoluut ons streven in Voorst een andere locatie te vinden. Daar zijn we hard naar op zoek. Geldmaten plaatsen we het liefst in de retail op een plek waar mensen komen om boodschappen te doen. Voordeel van een locatie binnen is dat we geen grote bouwkundige aanpassingen hoeven te doen”, aldus Van Grinsven.

Coop Versluis, de supermarkt in hartje Voorst, lijkt de meest voor de hand liggende plek voor een geldmaat. Eigenaar Edwin Versluis: “Ik hoor het nu voor het eerst en ben hierover nog niet benaderd. Ik heb er eigenlijk ook nog geen mening over.”

Petitie
Renate van den Breemen uit Voorst is geschrokken van het nieuws dat de geldautomaat binnenkort wordt weggehaald bij het tankstation. Zij is een online-petitie begonnen met als doel een pinautomaat voor Voorst te behouden. De petitie is inmiddels door ruim driehonderd steunbetuigers getekend.

“Als er in ons dorp geen geldautomaat meer is, dan kunnen we in Voorst niet meer pinnen. Ikzelf betaal graag contant en denk dat ik niet de enige ben. Ruim 300 handtekeningen in een paar dagen tijd zegt voldoende. Ook in de naaste omgeving van Voorst zie je dat het steeds moeilijker is een pinautomaat te vinden. Vroeger ging je in het dorp gewoon naar de Rabobank, maar die is er ook niet meer. Het moet voor burgers mogelijk blijven vlak bij huis contant geld te pinnen.”

Vijf kilometer
Op de site van Geldmaat staat dat de cashdienstverlener ernaar streeft dat iedere Nederlander binnen een straal van vijf kilometer contant geld kan opnemen bij een geldmaat en dat er verspreid over het land voldoende mogelijkheden zijn om biljetten en munten te storten en op te nemen.

Renate van den Breemen wil haar petitie binnenkort gaan aanbieden aan Geldmaat. Deze is te vinden op: https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/de_rabobank_pinautomaat_moet_in_dorp_voorst_behouden_blijven/.

woensdag 8 september 2021

Deel dit bericht