Plezier en kwaliteit op de fokveedag en kalverclub Apeldoorn

De Beemte- Afgelopen zaterdag klonk al vroeg, nog in het donker, het geloei van de eerste koeien op de Beemte bij de wasplaats. "Goedemorgen."klonk het als een veehouder uit zijn trekker stapte. "Ja, we zijn er weer." En deze vrolijke trend kenmerkte de verdere dag.

Afgetrapt werd met de jongste koeien de vaarzen rubriek. Koeien die voor de eerste keer gekalfd hebben. Zowel bij de rode als de zwarte vaarzen werden de prijzen mooi verdeeld met goede waarderingen van de juryleden. Aansluitend vonden ook de kampioenschappen plaats. Bij roodbont werd het een dubbelslag voor de familie Schrijver uit Terwolde. Clara 36 (vader Leonidas) en Carolien 30 (Salsa), waarbij de vorm van de dag en de beste benen doorslaggevend waren voor Clara 36. Truus Silver (Silver) nam geen genoegen met de kleur in haar naam. Deze fraai gevormde vaars uit stal Brugman uit Loenen won het voor de jongere Anky 7 van de familie Kamphuis uit Oene. Met recht familie want 4 generaties sterk aanwezig, waarbij Oma op haar stoel alles bij de koeien stralend in de gaten hield. De middenklasse koeien waren zeer sterk in kwaliteit en leverde later op de dag ook de beide algemene kampioenen op. Zwartbont kende 1 rubriek waarbij direct ook het kampioenschap bekend werd. De jury lichte het uitlopende koptrio uit. Koevar Hendriks uit Heerde greep met Hellen Mogul net naast de ereplaatsen die werden opgeëist door J. Werler uit Vaassen en de voornoemde familie Kamphuis. De Nano-dochter Julia 421 won het van de Gofast- dochter Willempje 20 door haar totale uitgebalanceerde exterieur.

Bij de roodbonten kende het kampioenschap 4 koeien van verschillende eigenaren waarbij de beide rubriekswinnaressen met de eer gingen strijken. Beide kampioenes voorzien van beste uiers. De Nijbroekse familie Wolters zag trots haar Pascal-telg Ria 473 de reserveprijs in ontvangst nemen. Familie Schrijvers Carolien 25 (Dertour) was toch wel een maatje te groot.

Best bewaarde, duurzame koeien zagen we terug in de oudste klassen met zelfs een 100.000 kg koe die veel waardering oogstte. Ook hier weer 4 inzenders bij roodbont die voor de beide prijzen gingen strijden. Clara 17 (Jotan) van de familie Schrijver versloeg uiteindelijk haar concurrenten waarbij Werler hun Julia 409(Magna Carta) reserve zag worden. Bij de oudste zwartbonten wederom 4 inzenders voor de prijzen. Zou het de familie van Essen lukken om een prijs op de Beemte te houden? Helaas voor hen ging het kampioenschap iets noordelijker naar D.O.W Annette 35, opnieuw een Jotan maar nu van W. van der Waaij uit Vaassen in prima gezelschap van de Destry van Schrijver genaamd Sabina 52.

Verheugend waren ook de bedrijfsgroepen, maar liefst 12 dit jaar. De collectie uniforme dieren van de familie Kamphuis en van de familie Schrijver wonnen bij respectievelijk zwartbont en roodbont. Ook de kalveren en pinken genoten van de vele belangstellenden vandaag. Toegesproken door jurylid Gerrit van ‘t Hof kunnen zij met de vele tips volgend jaar nog beter uit de bus komen. De kalveren werden beoordeeld op hun uiterlijk, hun toilet en hoe ze voorgebracht werden door de jeugdige deelnemers. Later in het jaar wordt met een gezellige middag de prijzen verdeeld. Voor vandaag zag Johan de Groot uit Kamperveen hun Dompe Rozalien 3174 (Fun P) zegevieren voor Isis Ruitenberg uit Terwolde met haar Liza 360 (Wilder Smart). Bij de tienergroep met pinken werden wel alle prijzen verdeeld. Sander van Essen won het voorbrengen en had zijn pink Bertha 177 het beste getoiletteerd beide keren voor Davy Hendriks. Maar Davy zag zijn Karina 77 (Undenied) het exterieur winnen voor Ov Feline 0436 van R. Overvelde uit Beemte Broekland, begeleidt door Mirte.

woensdag 4 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws