Proeverij Sallandse cider op Hof van Twello

Twello- Op zaterdag en zondag a.s. kan er op Hof van Twello Sallandse cider geproefd worden. Cider is de laatste jaren sterk in opmars als drank én als streekproduct. Zo’n proeverij past dus helemaal bij de doelstelling van Hof van Twello, als jarenlange aanjager van lokale economie.

Sallandse cider El-Cid is een initiatief van drie Heetenaren. El-Cid is een Spaanse krijgsheer en vertegenwoordigt de kracht van de producten. Daarnaast is EL-Cid een samentrekking van Elstar (appels) en Cider. De eerste producten werden van alleen Elstar appelsap gemaakt. Inmiddels gebruiken ze een mix van Elstar en Jona gold appels van een fruitteeltbedrijf in Olst.

Inmiddels produceren ze 4 verschillen dranken welke komend weekend allemaal te proeven zijn.

EL-CID CIDER

Voor deze cider is gekozen voor een verhouding 50/50 van Jona Gold en Elstarappels. Omdat bij de eerste pogingen gebleken is dat de smaak moeilijk constant te houden is wordt deze cider niet gefermenteerd op de fles. Koolzuur wordt aan het eind van het proces toegevoegd. Hierdoor is het mogelijk het drankje toegankelijk te maken voor een breed publiek.

EL-CID NOVIA

Voor de Novia is gebruik gemaakt van de EL-CID cider. Om een product te krijgen met een bijzondere smaak zijn er verschillende vruchtensappen getest als toevoeging. Uiteindelijk is gekozen voor de toevoeging van limoen sap. Door deze combinatie blijft de smaak van de appel behouden. Het limoen sap zorgt ervoor dat het product een frisse, fruitige smaak heeft. De naam Novia het Spaanse woord voor vriendin, een passende naam bij EL-CID. Het is met andere woorden de vriendin van de EL-CID cider.

EL-CID MULLED CIDER (“ GLÜH CIDER”)

Speciaal voor de winter wordt een traditionele Engelse mulled cider gemaakt. Dat is cider met kruiden vergelijkbaar met glühwijn. In dit geval wordt de cider met de kruiden gekookt, waardoor ze geen alcohol meer bevat.

EL-CID SALLANDS SPRAAKWATER

Een populaire cocktail in Spanje is “aqua Valencia” Dat is een cocktail op basis van Cava (Spaanse Champagne) en sinaasappelsap. In dit geval is er een Sallandse cocktail van gemaakt door de Cava te vervangen door EL-CID NOVIA.

De proeverij wordt opgeluisterd met heerlijke hapjes van Hof van Twello en vindt plaats van 12.00 tot 16.00 uur. Bij lelijk weer in de kas. Bij de proeverij worden de richtlijnen van het RIVM strikt nageleefd en dat kan ook makkelijk, ruimte genoeg op de Hof!

woensdag 17 juni

Deel dit bericht