Regenboog

Terwolde- Als de zon schijnt, dan zie je niet altijd een regenboog. Wij ervaren zonlicht als wit licht, maar eigenlijk bestaat zonlicht uit allerlei verschillende kleuren licht. Die kleuren zien we pas als het witte zonlicht wordt gebroken door bijvoorbeeld regendruppels. Als die kleuren zichtbaar worden, zien we een regenboog regen. Een regenboog is dus een boog die je in de lucht ziet als er vochtigheid in de lucht zit: denk aan regen. Daar schijnt dan fel licht door, denk aan de zon.

Vroeger wisten de mensen nog niet helemaal precies wat een regenboog nou eigenlijk was. Ze dachten dat een regenboog een teken van de goden was. In Noorwegen en in Zweden dachten ze dat een regenboog een brug naar de hemel was en de Grieken dachten dat een regenboog een godin was, die ze Iris noemden. In Ierland hadden de leprechaunen (kabouters) ook vaak regenbogen bij zich. Zij geloofde dat aan het eind van de regenboog een pot goud stond.

Later werd alles wat moderner en werden de mensen slimmer en als ze een regenboog zagen waren ze heel blij omdat het heel erg mooie kleuren had. Sommige mensen zeggen nu ook nog wel eens dat aan het einde van de regenboog een pot met goud staat. Maar dat is bijgeloof.

Soms zie je twee regenbogen tegelijk. Een regenboog zie je duidelijk. Die is fel. De tweede regenboog is minder vel en is vaak iets groter. Bij de oorspronkelijke regenboog zijn de kleuren op de goede volgorde, namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Bij de tweede regenboog zijn de kleuren andersom. De buitenste laag is dan blauw en de binnenste laag is rood. De volgorde is dan dus andersom.

Voorlopig blijft het nog aan de zachte kant met het weer bij ons. Donderdag blijft het tot de avond droog overdag een temperatuur van 9 graden.

Vrijdag zon en wolken bij dan een temperatuur van 8 graden.

Zaterdag lijkt een bewolkte dag te gaan worden maar houden we het droog bij 1 1graden.

Zondag regen bij weer zacht met 13 graden, kortom winterweer wat is dat?

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 19 februari

Deel dit bericht