RegioBank onderzoek: tieners overmoedig over veilig betalen en online betaalfraude

Twello- 75% van de jongeren uit Gelderland geeft aan dat ze weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. Maar WhatsApp-fraude herkennen ze niet altijd en wat een geldezel is, is een raadsel. 24% praat ook niet met ouders over de verschillende manieren van betalen die er zijn. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar het betaalgedrag van middelbare scholieren in opdracht van RegioBank onder 1.614 tieners tussen 11 en 17 jaar.

Veilig betalen
75% van de ondervraagde tieners uit Gelderland zegt goed te weten waar ze op moeten letten om veilig te betalen. 36% herkent WhatsApp-fraude niet en 69% weet niet wat een geldezel is, terwijl steeds meer mensen slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Bijna een derde (27%) geeft aan dat ze nooit of soms hun pincode afschermen en 15% houdt hun pincode niet geheim. Met het gebruik van betaalmiddelen bestaat ook een verantwoordelijkheid om hier veilig mee om te gaan. Vooral bij digitale betaalmiddelen zijn er allerlei manieren waarop cybercriminelen slachtoffers kunnen maken. Meer dan tweederde (68 procent) van alle Nederlanders van 15 jaar of ouder zegt in een jaar tijd ten minste één keer een telefoontje, e-mail- of ander bericht te hebben ontvangen. Waarschijnlijk van een oplichter (Bron: CBS).

Top 5 betaalmethoden waar tieners toegang toe hebben in Gelderland

1. Contant geld (91%)

2. Betaalpas (91%)

3. Betaalverzoek (51%)

4. Mobiele app van de bank (36%)

5. App/wallet op smartphone (8%)

Held met je geld workshop
Nu de scholen weer zijn begonnen verrichten jongeren meer betalingen en terugbetalingen. Om jongeren meer bewust te laten worden van de verschillende risico’s die betaalverzoeken, betalen met betaalpas en andere betaalmethoden met zich meebrengen organiseert Berends & Slump b.v. op 17 & 24 oktober a.s een gratis workshop Held met je geld. Het programma start om 14:00 uur en eindigt om 16:00 uur. Aanmelden kan via de mail: info@berends-slump.nl

woensdag 27 september 2023

Deel dit bericht