TWELLO- Het is bijna zover, nog een maandje en restaurant Swinckels heropent de deuren. Op dinsdag 28 februari vindt de officiële heropening plaats en kunnen de eerste gasten weer aanschuiven. Vorige week dinsdag mocht de Rotary Voorst alvast een kijkje nemen om zich op de hoogte te stellen van de bouwvorderingen en vaststellen hoeveel werk er is verricht in 10 maanden tijd.
Als de horecaondernemers Barbara en Sandor van Dam op zaterdag 26 maart 2016 het uitgebrande restaurant in ogenschouw nemen konden ze in de verste verte niet vermoeden dat bijna een jaar later alles in oude luister hersteld zou zijn. Het begon allemaal met een klein brandje op de bovenverdieping, maar al snel zou duidelijk worden dat professionele brandweer hulp noodzakelijk was. Al snel sloegen de vlammen uit het dak waarna de vuurzee zich door het gehele monumentale pand verspreidde, brandweer korpsen uit de naburige gemeenten schoten te hulp, maar er bleek geen redden meer aan, gasten en personeel moesten in allerijl in veiligheid worden gebracht.
Nadat Barbara en Sandor de eerste schrik en teleurstelling te boven waren, ging men al snel rond de tafel met de vraag hoe nu verder. Daar waren de horecaondernemers, de verzekering en pandeigenaar Elizen Vastgoed snel uit. Doorgaan was het motto. De schouders er onder en plannen maken om zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen.
In de tijd dat er gesloopt werd en de door brand verwoeste restanten konden worden afgevoerd, werden de plannen van de herbouw steeds concreter. Barbara en Sandor benadrukken de geweldige inzet van aannemer Koerkamp en installateur Van Dalen. Door het gehele proces hebben leiding en medewerkers van deze bedrijven constant meegedacht en klaar gestaan.
Als straks de (vaste)klanten het etablissement weer betreden dan zal men toch het gevoel krijgen weer op bekend terrein te zijn. Alles is vernieuwd maar de indeling is nagenoeg gelijk gebleven. Zo zijn bijvoorbeeld de keuken en de bar weer op hun oude stek te vinden. Toch heeft het ongelukkige voorval ook nieuwe mogelijkheden geschapen, zo is er een extra bovenetage ontstaan waar gezelschappen tot 40 personen bediend kunnen worden. Ook is er veel aandacht besteed aan technische zaken als luchtbehandeling, verlichting en het warmte terugwinsysteem.
Barbara: “Het was best een pittige tijd waar we uiteindelijk meer dan goed uit zijn gekomen. We hebben het werken enorm gemist, we zijn tenslotte echte restaurantmensen. Maar gelukkig kunnen we over enkele weken weer aan de slag’’.
woensdag 25 januari 2017