Schola Gregoriana ISALA al vijf jaar te gast in het Boshuis

Klarenbeek- Kort nadat de Stichting Het Boshuis eind 2017 de voormalige katholieke kerk ging exploiteren, meldde zich bij bestuurslid Bart Brouwer een bijzondere huurkandidaat: een Gregoriaanse Schola. Schola-leider Bart Willemsen had een oproep geplaatst voor geoefende zangers, die samen het oude gregoriaans zouden willen zingen en uitvoeren. En daartoe werd ook een passende oefenlocatie gezocht. Welnu, het Boshuis heeft al zoveel gregoriaans in de gewelven hangen uit de voorbije kerkvieringen, dat een huurafspraak een logisch vervolg bleek.

Ook sluit de zelfstandigheid van het Boshuis aan bij de onafhankelijke status van de Schola.

Zo komt er nu al meer dan 5 jaar een groep mannen uit de stroomgebied van de Ijssel op de maandagavond naar Klarenbeek om in het Boshuis te oefenen om dit stukje cultuurhistorie in ere te houden. Vanuit Arnhem, Doesburg, Twello en Apeldoorn en omstreken komen de zangers hier naar toe om het gregoriaans te beoefenen.

Gregoriaans is de oude liturgische zang uit de christelijke traditie. Een juiste uitvoering kan een natuurlijke rust en sereniteit oproepen, die velen dat gevoel van ‘onthaasting’ biedt, waar we in deze onrustige tijden zo naar kunnen verlangen. De Schola is een groep zangers, die probeert zo dicht mogelijk bij de originele uitvoering van de gezangen te komen. Zo proberen zij de eerste aantekeningen, de zogenoemde neumen(zie afbeelding), van de monniken uit de middeleeuwen te gebruiken om tot een juiste interpretatie te komen.

De Schola verzorgt graag uitvoeringen en vieringen, waarbij de bezoeker zelf kan bezien of deze geniet van deze bijzondere traditionele zang, of van de meditatieve, serene sfeer of dat hij/zij een religieus moment beleeft. Inmiddels is zij een gewaardeerde gast in Klooster Nieuw Sion, voor een vesper of bij de vieringen van Allerzielen. Ook zijn er door de jaren uitvoeringen en vieringen verzorgd in de Dorpskerk te Twello of de Grote Kerk te Apeldoorn en in Doetinchem. Of een kerstviering in een PKN-kerk te Epe met onder andere het prachtige ‘Puer natus est’ (een kind is geboren).

Sinds 2 jaar doet de Schola ook een aanbod voor ondersteuning bij dodenherdenking en een uitvaart met de traditionele gezangen ‘pro defunctis’ , voor de overledenen. Gezangen als het ‘Requiem’ en ‘In Paradisum’ bieden de rouwenden troost met hun serene klanken.

De Boshuis-beheerders Martin Buitenhuis en Henk Hurenkamp zijn sinds het begin gastheer en in de loop der tijd enthousiaste supportes van deze samenwerking geworden. ‘Het gregoriaans, zo zegt Martin, is er dan ook thuis en past bij het Boshuis’. Zij vragen zich af of de Klarenbekers zich wel realiseren wat voor bijzonder erfgoed hier in ere wordt gehouden.

Zo is het plan opgevat om op zondag 11 augustus aanstaande in het Boshuis een Mariavesper te verzorgen, zodat de lokale gemeenschap nader kennis kan maken met de Schola en met de bijzondere, historische gezangen. Een vespers is één van de dagelijkse getijden, die de monniken al sinds de middeleeuwen dagelijks zingen; de vespers is dan het avondgebed. Nadere details van het programma worden tezijnertijd bekendgemaakt.

woensdag 5 juni 2024

Deel dit bericht