Scholierenverkiezingen op het Veluws College Twello

Twello- Woensdag 15 november jl. organiseerden docenten van het Veluws College Twello scholierenverkiezingen op school. Dit betekende dat alle leerlingen van onze school op deze dag, heel officieel, een stem hebben kunnen uitbrengen op een partij. In lokaal 0.05 werd een heus stemlokaal ingericht, compleet met stemhokjes, rode potloden, leerlingenlijsten en stembus.

Het houden van verkiezingen is leuk, maar de docenten wilden het er natuurlijk ook met leerlingen over hebben. Bij verschillende vakken werd daarom tijdens de lessen aandacht besteed aan het onderwerp, zo werd een stemwijzer ingevuld (youngvoice) en werd er gesproken over de praktische zaken rond het stemmen.

Uitslag

Na afloop werden de stembiljetten uit de stembus geteld door vijf leerlingen die optraden als stembureaumedewerkers, allemaal heel officieel. De uitslag werd doorgegeven aan ProDemos; zij maken een overzicht van de uitslagen van de scholierenverkiezingen door heel het land. De uitslag zal op dinsdag 21 november omstreeks 17.00 uur worden gepubliceerd op scholierenverkiezingen.nl.

Natuurlijk zijn de Scholierenverkiezingen geen peilingen die de uitslag van de echte verkiezingen voorspellen. Maar de uitslagen van de Scholierenverkiezingen vertonen in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Wel zijn de verschuivingen bij de Scholierenverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder scholieren nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen. Bepaalde partijen scoren bij de Scholierenverkiezingen structureel lager dan bij de echte verkiezingen, bijvoorbeeld het CDA en de PvdA. Andere partijen scoren structureel hoger, bijvoorbeeld D66 en GroenLinks. Ook nieuwe partijen en extreemrechtse partijen scoren bij Scholierenverkiezingen vaak hoger dan bij de echte verkiezingen.

woensdag 22 november 2023

Deel dit bericht