Schrijverscafé 17 november:  Familie, een vloek of een zegen?

Twello- Op vrijdag 17 november staat het schrijverscafé van de Kunstkring in Twello weer op het programma. Deze keer is het thema: ‘Familie, zegen of vloek?’. Luisterend publiek is van harte welkom in het galerie café aan de Dorpsstraat 11a vanaf 1500 uur. Start van de voordrachten is 16.00 uur. Het vaste schrijverscollectief zal verhalen en gedichten uit eigen werk voordragen met dit thema.

”Ja van je familie moet je het maar hebben.” Een vaak gehoorde uitspraak die dan meestal zoiets inhoudt als: familie is onbetrouwbaar. Laten we eerlijk zijn: familierelaties gaan niet altijd over rozen. Of dat nu in je ouderlijk gezin was of dat je het hebt over familie als neven en nichten, ooms en tantes. Ongetwijfeld is er in elke familie wel een wanklank of juist een hereniging of een groot geheim.

Enkele voorbeelden

Ook films en series hebben dit onderwerp vaak centraal staan en zijn succesvol. Wie naar een serie op tv of streamingsdienst kijkt zoals Oogappels, herkent direct weer de typische familiedynamiek. Bijvoorbeeld die van ouders (die zelf geregeld in crisis verkeren) tegenover hun puberkinderen aan wie ze zelf ook niet altijd het beste voorbeeld hebben gegeven. Een andere NPO serie verhaalt over het wel en wee van Babs, gespeeld door de onovertroffen Loes Luca, die aan het dementeren is en dat vooral blijft ontkennen. Haar oudste dochter Maud, een verloskundige, doet alles in haar macht voor haar, maar moeder Babs neemt haar voor lief en geeft duidelijk de voorkeur aan de jongste zus en kunstenares Juliette, die eigenlijk een egoïstisch klein monster is. Als moeder met Alzheimer in een mantelzorgwoning in de tuin van Maud komt te wonen, is de chaos compleet en komen familierelaties op scherp te staan.

Zo heb je je levensloop in extreme omstandigheden nu eenmaal niet zelf in de hand. De huidige tijd toont dat. Maar ook in W.O II werden families uit elkaar gerukt. In het boek ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo is er naast het thema W.O. II een waar familiedrama te volgen. Als de zussen die aan het begin van WO II uit elkaar zijn geraakt elkaar op hoge leeftijd in een kuuroord in Spa weer tegenkomen, houdt de lezer het niet droog. De slotscene in het boek, waarin de in armoe opgegroeide zus in de armen ligt van de in rijkdom opgegroeide zus, en langzaam wegglijdt in een eeuwige slaap, is een klassieker.

Sommige culturen of samenlevingsvormen beknotten vooral vrijheid voor vrouwen. Een jonge schrijfster die zich onder dat juk uit worstelde, is bijvoorbeeld Lale Guhl met als alter ego Busra. Het is haar gelukt, maar omdat zij dat in een boek beschreef, moest ze daarna beveiligd worden.

Ongetwijfeld is er in elke familie wel een wanklank, in meer of mindere mate onderdrukking, een zwart schaap of juist een hereniging, maar misschien ook een groot geheim. Genoeg materiaal dus om over te schrijven. Lis van der Geer, coordinator van het schrijverscafé presenteert en begeleidt de middag. Voor de gastschrijver die ook iets wil voordragen op thema is ruimte. Graag even contact met Lis van der Geer via jelevenschrijven@gmail.com. Vrij entree voor publiek.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht