Sfeer proeven bij zorgboerderij Hof Noord Empe Voorst

Empe- Het is een winderige, zonnige zaterdag op het erf van Zorgboerderij Hof Noord Empe waar de schalen met eigen gebakken lekkernijen en verse koffie en kruidenthee klaar staan om de gasten te ontvangen voor de open dag. Jochem, voormalig hulpboer van de zorgboerderij, vindt het leuk om vandaag weer terug te komen en te helpen met rondleidingen. “Ja, het is hier altijd gemoedelijk, ontspannen en er is altijd wat te doen hier op de boerderij”.

In 2021 streek de Zorgboerderij neer aan de Hengelderweg te Voorst. Voorheen was dit aan de Noord Emperweg waar de Zorgboerderij ook haar naam aan te danken heeft. Karlijn Hupkes, eigenares, was van jongs af betrokken bij de Zorgboerderij van haar ouders. Zo weet zij hoe belangrijk een veilige thuishaven is voor iedereen. Waar iedereen meetelt, structuur is, ruimte om te ontdekken, spelen, leren of te rusten. Deze kwaliteiten laat zij zien in het kwaliteitskeurmerk van Landbouw en Zorg “Kwaliteit laat je zien.” Met drie medewerkers, twee vrijwilligers en twee stagelopers hebben de vijfentwintig hulpboeren aan de Hengelderweg wekelijks een veilige thuishaven.

Open dag
In de moestuin staan de bonen, kolen, uien, knolgewassen en enkele courgettes die het leger van slakken hadden doorstaan te bloeien. Konijntjes, cavia’s, geiten, varkentjes en in de natuurvijver de ganzen en eenden zijn de dieren die het erf sieren. Op een klein veldje, afgeschermd voor het ongedierte liggen de groentebedden van de jeugdige hulpboeren er gezond bij. Voor alle gasten hadden de hulpboeren een speurtocht uitgezet zodat men op een speelse manier kennis kon maken met de boerderij. Kinderen werden geschminkt en er was een groot springkussen voor de kleintjes. Overal trof je mensen en kinderen aan die genoten van de dieren, de tuin, avonturenbos en het contact met elkaar en de heerlijke baksels die aangeboden werden. De sfeer was ongedwongen, gemoedelijk waar hulpboeren en oud hulpboeren rondleidingen gaven over de boerderij. Een zeer geslaagde dag die werd afgesloten met een maaltijd voor alle vrijwilligers en hulpboeren die die dag geholpen hadden.

Hof Noord Empe Is een kleinschalige boerderij die zorg biedt aan mensen in de leeftijd van 7-90 jaar uit de regio. Met de alle gemeentes uit de regio is een overeenkomst afgesloten. De zorgboerderij is zes dagen in de week geopend. Plannen voor in de toekomst zijn om de kwaliteit steeds te verbeteren zodat er constante kwaliteit geleverd wordt

woensdag 10 juli 2024

Deel dit bericht