Start renovatie muziektent Terwolde

Terwolde- Na een jaar van stilte gaat de renovatie van de muziektent eindelijk van start. Afgelopen zaterdag zijn vrijwilligers van muziekvereniging Ons Genoegen, nu nog eigenaar, begonnen met de voorbereidingen. Samen met gemeente Voorst zullen er in de loop van 2021 diverse werkzaamheden worden uitgevoerd.

Nadat in 2019 een grote actie op touw was gezet om gelden te generen voor het broodnodige onderhoud van de muziektent in Terwolde is het een jaar stil geweest rondom de komende renovatie. Eigenaar muziekvereniging Ons Genoegen heeft deze tijd onder andere gebruikt om in gesprek te gaan met de gemeente over het voortbestaan van het bouwwerk.

Beëindiging erfpacht
Begin jaren vijftig werd de muziektent door vrijwilligers uit Terwolde gebouwd. Niet veel later werd Muziekvereniging Ons Genoegen hiervan eigenaar en is er een erfpachtconstructie aangegaan met de gemeente Voorst, die eigenaar was van de grond. De afgelopen 65 jaar heeft de financiële verantwoordelijkheid van het -nu- gemeentelijk monument bij Ons Genoegen gelegen. Dit werd de laatste jaren echter een te zware last, waardoor het voortbestaan van de muziektent onzeker werd. Ondanks de grote opbrengst van de sponsoractie in 2019 zijn de kosten voor het veilig en functioneel maken van de muziektent niet toereikend om dit voor een langere periode zeker te stellen.

‘De muziektent is van Terwolde, van en voor iedereen’. Met deze kreet is de muziekvereniging het gesprek aangegaan met de gemeente. Na een goed en constructief overleg hebben beide partijen besloten om de erfpacht te beëindigen en het eigendom van de muziektent over te laten gaan naar de gemeente Voorst. Dit betekent dat dit boegbeeld niet zal verdwijnen uit de dorpskern van Terwolde.

Start renovatie
Hoewel de officiële papieren nog geregeld moeten worden staat de gemeente garant voor de kosten die nodig zijn om de muziektent veilig en functioneel te maken. Onder andere worden de asbest kolommen vervangen en het dak volledig gerenoveerd.

Met het geld van de sponsoractie kunnen daardoor naast een aantal andere noodzakelijke werkzaamheden ook een aantal extra’s van het wensenlijstje van de muziekvereniging gerealiseerd worden.

Op dit lijstje staan onder meer nieuwe verlichting voor zowel tijdens gebruik bij evenementen als sfeerverlichting, een nieuw plafond, schilderwerk en reparatie van het voegwerk. Een andere grote wens is de muziektent multifunctioneel maken voor verschillende doeleinden. In samenwerking met Stichting Volksvermaak zijn er plannen om voorzieningen te treffen voor het ophangen van winddoeken en worden de mogelijkheden onderzocht naar een gezamenlijke stroomvoorziening voor evenementen op en om de muziektent.

Zaterdag 23 januari is er een start gemaakt met het verwijderen van het plafond zodat de constructie kan worden gecontroleerd De komende weken zullen gebruikt worden om het nodige uit te werken, vergunning aan te vragen en afspraken met - lokale - ondernemers te maken. De muziektent van Terwolde wordt zo weer van en voor iedereen!

woensdag 27 januari 2021

Deel dit bericht