Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk

Na de brand in 1964 en de sluiting in 1984 werd in 2015 de Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk opgericht. De houtzagerij werd nieuw leven in geblazen en de 148 jaar oude klompenmakerij van de familie Roesink werd overgenomen. Twello, bekend als “Klompendorp”, kende vroeger meerdere klompenmakerijen. Ties Bonekamp vertelt vol trots dat hiermee Twelloos historie terug is. Negen vrijwilligers werden opgeleid tot ambachtelijke klompenmaker. Zij behaalden “het bewies van kunn’n, aldus dhr. Bonekamp.

Vol enthousiasme vertellen Ties Bonekamp en Ben Berends over de plannen van de Stichting. De gemeente omarmt de doelstellingen. Oude glorie, industrie en cultureel erfgoed dienen hersteld te worden. Het hoofdgebouw zal een gemeentelijk monument worden. Een zeer oude stoommachine werd door vrijwilligers al gerestaureerd en zal straks werkend te zien zijn.
Naast de bouw werd ook het wenselijke groenplan in overleg met de gemeente vorm gegeven. De Stichting hoopt dat het Klompenpad straks over het terrein loopt.
De plannen kunnen alleen verwezenlijkt worden met inzet van vrijwilligers, op dit moment ruim 60, ook herintreders zetten hun beste beentje voort.
Wanneer de houtzagerij straks de trekpleister van de gemeente wordt, hangt in grote mate af van financiële middelen. De Stichting hoopt dit jaar in aanmerking te komen voor provinciale subsidies.
Als u nu langs de houtzagerij rijdt ziet u dat de grond afgegraven is. De vrijwilligers zijn iedere dag het eerste uur van hun aanwezigheid bezig met het uitroeien van de woekerplant “de Japanse Duizendknoop”. Ties Bonenkamp: “We krijgen die bestrijding binnenkort “handmatig” voor elkaar.
Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk heeft grootste plannen. Mocht u een op maat gemaakte boomstamtafel wensen, ga dan naar hen toe. Zij vervullen uw wens, en uw aankoop helpt hen bij het vervullen van hun toekomstwensen.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht