Suvvesvolle ‘Girlsday’ voor leerlingen Veluws College Twello

Twello- Leerlingen van het Veluws College Twello namen afgelopen woensdag deel aan de landelijke ‘Girlsday’. De Girlsday is een evenement georganiseerd door de VHTO, waarbij meer dan tienduizend meisjes van basis- en middelbare scholen bij verschillende bedrijven kennis konden maken met de mogelijkheden binnen de technische sector. Het doel van dit evenement is de instroom van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten. VHTO is een landelijke organisatie die de belangstelling hiervoor bij meisjes wil aanwakkeren.

In Ede werden de 25 meiden van het Veluws College verwelkomd door de enthousiaste organisatie van de Girlsday bij Emerson Automation Solutions. Na een korte algemene presentatie over het bedrijf werden de meiden ingedeeld in drie groepen. Elke groep werd begeleid door een vrouwelijke werknemer en via verschillende activiteiten werd er kennisgemaakt met de werkzaamheden en functies binnen het bedrijf.

Om de deelnemers te informeren over het assemblageproces werd getoond hoe de verschillende producten in elkaar worden gezet. Hierbij liet een werknemer zien dat er veel komt kijken bij de verschillende stappen. Na het sorteren van de benodigde componenten worden de onderdelen via verschillende werkstations tot eindproduct verwerkt. Hierbij wordt gesoldeerd, gelast, schoongemaakt en gecontroleerd. De deelnemers mochten kijken bij het röntgenapparaat, waarmee de werking binnenin de eindproducten kan worden gecontroleerd. Het leukste onderdeel vonden de meiden de afwerking. De werknemer die verantwoordelijk is voor de typeplaatjes van de producten had nog wat tijd over. De meiden mochten bij hem een plaatje met hun eigen naam laten laseren.

Na de rondleiding werd er uitleg gegeven over de werking van de verschillende producten. De belangrijkste zijn de ‘flow-meters’ waarmee stromende vloeistoffen en gassen kunnen worden gemeten. Er werd getoond dat de techniek overal in het dagelijks leven terugkomt. Van het automatische waterkraantje in openbare toiletten tot de stromende producten in een olieraffinaderij. De leerlingen waren er erg van onder de indruk en stelden een paar goede vragen. “Hoe nauwkeurig gaat dat dan?” en “Wat kan je precies allemaal doen als je hier komt werken?”. De nauwkeurigheid werd gretig getoond door een koffiebekertje precies tot de rand toe te vullen. De tweede vraag werd door een vrouwelijke begeleider beantwoord. Zij was via procestechnologie binnengestroomd en vond nu haar uitdaging bij het klantcontact. Probleemoplossend denken en vindingrijkheid zijn twee eigenschappen die centraal staan bij het werken in de techniek.

Na een gemeenschappelijke lunch mochten de leerlingen zelf nog aan de slag. De verschillende componenten in de producten werden geschakeld met elektromagneten. De basiswerking van (elektro)magnetisme werd uitgelegd aan de hand van een aantal proefjes. Ze maakten zelf een spoel waarmee een magnetisch veld opgewekt werd, de werking van de aarde als magneet werd uitgelegd en er werd een magneettreintje gemaakt.

De dag werd afgesloten met een dankwoord en alle leerlingen kregen een ‘goodiebag’ mee naar huis, waar bij velen het bakje met snoep de bus terug niet heeft gehaald. De leerlingen konden terugkijken op een geslaagde en leerzame Girlsday. Na een busreis met veel mooie verhalen kwamen ze in de loop van de middag weer in Twello aan.

woensdag 17 april

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws