Tentoonstelling 75 jaar bevrijding

Twello- In de bibliotheek van Twello is tot begin mei de tentoonstelling 75 jaar bevrijding te bezichtigen. De groots opgezette expositie maakt o.a. in woord en beeld zichtbaar hoe de oorlogsjaren 40-45 in de gemeente Voorst beleefd werden en hoe het door de geallieerden werd bevrijd van het Duitse juk. In geheel Nederland is 2020 het jaar van 75 jaar bevrijding.

Groots opgezette expositie

Leden van de Oudheidkundige Kring Voorst hebben zich maandenlang beijverd om, voor zover mogelijk, materiaal boven water te krijgen van een tijdperk welke grote impact heeft gehad op de Nederlandse bevolking. Materialen en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog uit eigen archief en uit privé verzamelingen van inwoners zijn ter beschikking gesteld. Persoonsbewijzen, distributiebonnen, krantenknipsels, vitrines vol met helmen, granaathulzen etc. allemaal voorwerpen uit een ‘duistere’ periode.

Burgemeester Penninx, die de tentoonstelling opende, roemde het werk van OKV en de bibliotheek medewerkers. “Het is de start van een reeks activiteiten in het komende jaar die betrekking hebben op 75 jaar vrijheid. Het is belangrijk deze vrijheid door te geven en daarom is het goed dat juist vandaag er jongeren aanwezig zijn om dit met ons te delen”.

Een aantal leerlingen uit de bovenbouw werden betrokken bij de opening. Zij werden ‘aan de tand gevoeld’ over de betekenis van de tentoonstelling. Maar ook over het grootse en gedurfde plan van de Canadezen om in 1945 de IJssel over te steken van Gorssel naar Wilp. Welke gedachten zullen er bij deze soldaten gespeeld hebben? Trots of bang misschien voor de (onzichtbare) vijand? De antwoorden hierop waren soms verrassend.

De tentoonstelling is tot 9 mei te bezoeken gedurende de openingsuren van de bibliotheek.

Een aantal leerlingen van de bovenbouw ‘aan de tand gevoeld’ over de bevrijding.

Talrijke voorwerpen uit de 2e wereldoorlog zijn er te zien in de bibliotheek.

woensdag 26 februari

Deel dit bericht