Toaie Tommy voor goede doelen dorp Voorst!

Voorst- Een uniek Voorster drankje met de smaak van drop en een vleugje kokos. De ingrediënten? Vier mannen die elkaar zijdelings kenden en de handen ineen slaan om iets unieks te produceren. Groen als de natuur, volgens de makers lekkerder en zachter dan iedere andere droplikeur. Vakkundig gedistilleerd, in een handzaam flesje dat is voorzien van gevatte teksten en sprekende outfit. Door Jos Bosch

We ontmoeten elkaar in het gemeentehuis van Voorst, want over een half uurtje zal de eerste fles worden overhandigd aan burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. Henrie, Centennial en Rutger vertellen over het oorspronkelijke idee, het doel en waar het uiteindelijk toe heeft geleid. Daarmee is ‘Toaie Tommy’ een legende, nu al! De vierde man, kunstenaar met kettingzaag Thomas, beter bekend als ‘Tommy Carving’, is er vanochtend vanwege wedstrijden in Canada niet bij.

Carving en ‘Keetgames’

De oorsprong van het verhaal ligt bij de vurige wens van Henrie en Thomas om een carving weekend in het dorp Voorst te organiseren. Carving is in deze context het houtsnijwerk met kettingzaken, waardoor prachtige houtsculpturen ontstaan. Daarbij ziet Henrie ook ‘keetgames’ voor zich, diverse spellen die er tussen partijen worden gespeeld. Het geheel wordt dan afgesloten met een feestavond.

“Maar eigenlijk moesten we in onze keet een drankje hebben voor die avond” aldus Henrie. Het zal de feestvreugde verhogen, maar dat is eigenlijk niet het enige doel van de bedenkers. Henrie vervolgt: “De carving wordt gesponsord, zoals de kosten voor hout en brandstof. Maar die keetgames met het feestje kosten geld en dat hoop je te verdienen door de verkoop van drinken. Het is alleen jammer wanneer de jongeren 2,50 moeten betalen voor een consumptie. Het is veel geld en liever zien we dat het voor 1,50 kan. Door de verkoop van ons drankje spekken we de kas en kunnen we de kosten laag houden.”

De geboorte van het drankje

Henrie komt in contact met Centennial, hij is onder andere distilleerder en dé aangewezen persoon om een uniek drankje samen te stellen. Henrie: “Centennial kwam met vier verschillende drankjes, we gingen een avondje proeven en de smaak van onze Toaie Tommy kwam er direct uit!” Centennial: “Het drankje moest raakvlakken hebben met de omgeving. Daarom is het groen, zoals de weilanden en de ruimte waarbinnen we wonen. De smaak is heel sterk afwijkend van de andere. Het is weliswaar dropachtig, maar met hele andere waarden. Het is veel zachter en dat vleugje kokos geeft de twist.”

Taaie Thomas

De basis is gecreëerd, maar dan komen de volgende zaken aan de orde. Hoe gaat het drankje heten en hoe gaat de fles eruit zien? “We wilden Thomas z’n naam gebruiken en omdat hij bekend is als Tommy Carving, werd het Tommy. Thomas is een taaie en na vier borrels voelt je kop ook taai, ha, ha, ha! Dus zo werd het taaie Tommy, toaie Tommy.” Henrie vervolgt: “Dan moet er nog tekst komen. Weet je wat? Gevoarlijk lekker! De doodskop komt dan ook weer terug. De dropsmaak en groene kleur noemen we gruune drop!”

Het uiterlijk is evenzo belangrijk voor het uiteindelijke succes en dus wordt contact gelegd met Rutger. Hij gaat als grafisch vormgever aan de slag met de looks voor de fles. Henrie: “Het logo heeft een schedel met bakkebaarden en die heb ik ook! Zo heeft de fles Thomas zijn naam en mijn uiterlijk.” Maar het ontwerp kent nog veel meer unieke kenmerken. Naast de verplichte vermelding van bijvoorbeeld inhoud en alcoholpercentage is de fles een belevenis.

Rutger: “De logo’s op de fles zijn van de vier initiatiefnemers met hun eigen onderneming. Want zonder een van deze vier personen was het niet gelukt. We hadden allemaal een belangrijke bijdrage, niemand deed voor spek & bonen mee.”

Het goede doel

De opbrengst van het drankje gaat allereerst naar de kas voor het meefinancieren van het carving weekend in het dorp Voorst. Maar het viertal hoopt en gaat ervan uit, dat de drankverkoop na dat weekend niet gaat stoppen en daar zullen ze zelf ook alles aan doen. Centennial: “Het geld gaat straks in een aparte pot voor allerlei initiatieven voor het dorp Voorst.” Henrie vervolgt: “Een straatfeest? Nieuwe wieken voor de molen? Nieuwe stoelen voor het dorpshuis of aanpassingen voor hulpbehoevende mensen?” en Centennial vult aan, dat het vooral een goed doel moet dienen.

“We maken geen forse winst op het drankje en wij verdienen er niets aan, het is liefdewerk en zo’n 15% van de prijs gaat terug naar het dorp” aldus Rutger. Centennial: “Daarom ook de slogan ‘jouw dorst is Tommy’s bijdrage aan het dorp’, want met iedere slok draag je daaraan bij.” Wat ze nu nog nodig hebben is goodwill en een afzetmarkt. Carnavalsverenigingen bijvoorbeeld, waar de drank risicoloos aan kan worden geleverd. Want wat niet wordt verkocht, kan retour. De kostprijs is 17,50 per fles, maar voor grote afnemers kunnen andere prijzen worden bepaald.

Goed contact met gemeente Voorst

Een aantal weken geleden stond er een aankondiging m.b.t. de carving games in de krant. Hierop was er direct contact tussen de burgemeester en Henrie. Beiden hebben elkaar eerder ontmoet, waarbij burgemeester Paula Jorritsma-Verkade zelfs op de koffie is geweest bij Henrie thuis. Henrie heeft als boer deelgenomen aan de protestacties, waarbij ook het gemeentehuis in Twello werd bezocht. Zowel hij als ook Rutger en Centennial zijn zeer positief over de contacten met het gemeentehuis.

Centennial: “Ook ik heb goede ervaringen met de gemeente Voorst. De bereidwilligheid, ze gaan de dialoog aan in plaats van bijvoorbeeld het verweer. Daar pluk je de vruchten van en daar zijn we heel blij mee.” Henrie is heel content met de handelswijze van de burgemeester destijds. Hij kon zijn verhaal kwijt, kreeg een serieus luisterend oor en daarmee ook het gevoel van oprechte steun vanuit de gemeente Voorst.

Direct na deze mooie woorden als afsluiting van het gesprek worden de heren gastvrij onthaald door de burgemeester. Ze wordt bijgepraat over opgevoerde kettingzagen, er wordt teruggeblikt op de roerige tijden en Henrie garandeert dat er tijdens het carving weekend geen protestacties zullen worden gehouden. Het moet een groot feest worden zonder andere boodschappen. De fles wordt overhandigd, de allereerste van 500. Een fotomoment inclusief merchandise, we gaan ongetwijfeld nog heel veel kennismaken met Toaie Tommy.

woensdag 8 februari 2023

Deel dit bericht