Tweede openbare steenlegging

Apeldoorn- Overal in Europa zijn de afgelopen jaren in steden en dorpen gedenkstenen in het trottoir gelegd voor de huizen waar Joden tot in de Tweede Wereldoorlog woonden en daaruit door de Duitse bezetters zijn weggevoerd en vermoord. Een heel tastbaar en indringend herinneringsteken. Met steun van het College van B&W, is Apeldoorn hier ook aan mee gaan doen.

De eerste steenlegging heeft plaatsgevonden op 26 augustus 2018 en betrof 25 gedenkstenen op zeven adressen (bijvoorbeeld op de Hoofdstraat 148 en de Van Kinsbergenstraat 3 en 5). Hier waren ruim honderd verwanten en betrokkenen bij aanwezig. Op zo’n gedenksteen (de afmetingen zijn 10x15 cm) staat een tekst met de naam van het slachtoffer, de sterfdatum en -plaats, en de bereikte leeftijd . Zo blijft de herinnering aan hen levend. Want zoals er in de Talmoed (Joods rabbijns werk) staat geschreven: “Een mens is pas vergeten, wanneer zijn naam is vergeten”.

Behalve ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de holocaust zijn de steenlegging-ceremonies vooral bedoeld voor de nabestaanden, zij krijgen hierbij dus een belangrijke rol, bijvoorbeeld door een korte persoonlijke beschrijving te geven van de persoon of het gezin dat herdacht wordt, en de gedenksteen te leggen. Een steenlegging duurt in de regel 15 minuten per adres (vaak meerdere stenen, omdat het meestal gezinnen/echtparen betreft).

Op zondag 28 oktober zal de volgende serie gedenkstenen geplaatst worden in de Bas Backerlaan,

Frisolaan, Meester van Hasseltlaan en de Prinsseselaan. U bent vanaf 13:00 welkom in de Anne Frankschool (Regentesselaan 34). Rond 13:30 uur zullen wij met verwanten, omwonenden en geïnteresseerden naar de adressen lopen om daar te plaatse de gedenkstenen in het trottoir te voegen.

woensdag 10 oktober

Deel dit bericht