Twello neemt afscheid van een muzikant, verenigingsmens en bestuurder

Twello- Hendrik Jan Messie is op vrijdag 17 juli jl. in het Deventer Ziekenhuis overleden. Hendrik Jan vocht lange tijd tegen zijn ziekte, maar ondanks zijn strijdbaarheid en optimisme, heeft hij afscheid van ons moeten nemen. Twello verliest in Hendrik Jan een gedreven muzikant, verenigingsmens en bestuurder.

De muzikale carrière van HJ – want zo werd hij het liefst genoemd – gaat voorbij de vijftig jaren. Hij begon destijds bij Excelsior op de althoorn en kreeg les van de heer Fransen aan de muziekschool in Deventer. Via de bariton schoof hij door naar de bas, welke hij ruim twintig jaren heeft bespeeld.

Hendrik Jan was langere tijd voorzitter van de Voorster Muziek Federatie en altijd voorstander van samenwerkingen tussen de drie Twellose muziekverenigingen. Zo’n tien jaren geleden werd hij eveneens lid van Soli Deo Gloria. Na de fusie tussen St. Caecilia en Soli Deo Gloria bleef HJ spelen bij Cadenza en vanaf dat moment was hij de verbindende factor tussen de twee overgebleven muziekverenigingen in Twello.

Binnen het bestuur van Excelsior is HJ actief geweest als bestuurslid, secretaris en hanteerde vele jaren de voorzittershamer. Menig (oud) bestuurslid zal zich de vergaderingen met en bij HJ herinneren. Vooral de nazit wilde nog wel eens uitlopen waarbij het voor kon komen, dat bestuursleden het samen weer licht zagen worden. Maar dan ontstonden ook de beste ideeën.

HJ speelde mee in de toneelgroep en was een van de drijvende krachten achter het honderd jarig jubileum van Excelsior in het jaar 2002. Ook bij de Veldhoenders, destijds de boerenkapel van Excelsior, was HJ altijd van de partij. Het muzikale hoogtepunt beleefde hij toen Excelsior in 2000 Nederlands Kampioen in de basisklasse fanfare werd. Bij iedere activiteit was HJ betrokken. Als organisator, bestuurslid, maar zeker ook als deelnemer.

Op de dag van het ontstaan van Cadenza kreeg HJ te horen dat hij ernstig ziek was. Ondanks zijn ziekte bleef hij de repetities zoveel mogelijk bezoeken. Elke keer was het weer een vertrouwd gezicht; die kleine man met die grote bas. Voor HJ was muziek maken en de gezelligheid een vorm van ontspanning en zo kon hij even aan andere dingen denken.

Na een lange periode van behandelingen en herstel, kwam de ziekte weer genadeloos terug en heeft HJ deze week de strijd, ondanks zijn positieve houding, toch verloren. Wij kijken terug op een prachtige vriendschap en zijn HJ bijzonder dankbaar voor het vele dat hij voor onze muziekverenigingen heeft gedaan.

woensdag 22 juli

Deel dit bericht