TWELLONAAR OP MISSIE BIJ MINISTER-PRESIDENT

Twello- Het was de afgelopen dagen bijna niet te missen in de landelijke media, want sinds gisteren ligt het boek, VerpleegThuis in de winkel en dat maakt het nodige los. In deze hartenkreet wordt op pijnlijk en ontwapenende wijze duidelijk gemaakt hoe wij tegen mensen met dementie aankijken en hoe dat moet veranderen. En… niet zonder succes. Voordat het boek van de twee mannen in de winkel lag werd deze afgelopen maandag al met open armen ontvangen in Den Haag, bij niemand minder dan de minister-president zelf.

Mannen op een Missie!
Een jaar geleden besloten documentairemaker Jonathan de Jong en verpleeghuisbewoner Teun Toebes hun krachten te verenigen, met één gemeenschappelijk doel: Mensen met dementie een stem geven in de maatschappij, want dat is hard nodig volgens de mannen. ‘Nu word je uitgesloten van de maatschappij, opgesloten achter een deur en voor gek verklaard als je dementie krijgt. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn van een enkele diagnose. Iedereen verdient een gelijkwaardige en waardige behandeling in onze maatschappij, ongeacht leeftijd of aandoening, want iedereen blijft mens voor altijd.’ Deze vurige missie kent vele uitingen, waaronder een groot internationaal filmproject dat volgend jaar uitkomt, een stichting die begin volgend jaar gelanceerd wordt en nu al een boek dat de zorgwereld op zijn grondvesten doet trillen.

Haagsche Bluf
In het boek wordt beschreven dat dementie niet alleen een probleem van de zorg is, maar van ons allemaal. 1 op de 5 mensen krijgt het, wat betekent dat over 20 jaar het aantal mensen met dementie in ons land is verdubbeld naar ruim een half miljoen. ‘Daarom is het zo belangrijk dat wij op elk niveau met elkaar in gesprek moeten gaan om de levens van hen die hiermee moeten leven te kunnen verbeteren,’ verteld Jonathan, ‘en daarbij is de politiek onmisbaar.’ Daarom mochten de mannen hun verhaal afgelopen maandag niet alleen aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp aanbieden, maar maakte ook onze demissionaire minister-president tijd vrij om met hen in gesprek te gaan. ‘Het was kort maar krachtig, want de afspraak ervoor liep uit en hij moest naar de Koning en die wil je niet laten wachten,’ grapt De Jong. Omdat Mark Rutte het onderwerp zo belangrijk vindt staat er in het nieuwe jaar een vervolgafspraak op de agenda voor het drietal, want één ding is zeker: deze mannen laten zich niet wegzetten met wat Haagsche bluf.

VerpleegThuis
Op de vraag waarom de mannen dit onderwerp zo belangrijk vinden volgt een vurig antwoord: ‘Het is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van iedereen. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat 1 op 5 is. Nu kan je nog nadenken en meebepalen hoe jij je toekomst zou willen invullen mocht je de diagnose krijgen, zodra je dementie hebt niet meer.’VerpleegThuis is sinds gisteren bij OONK boekhandel te verkrijgen, waar de mannen later deze maand ook een signeersessie zullen geven.

woensdag 10 november 2021

Deel dit bericht