UITREIKING FOTOBOEKEN AfGELAST

Welsum- De geplande uitreiking van de fotoboeken over de linker IJsseloever aan burgemeester Ton Strien van Olst-Wijhe is uitgesteld. De burgemeester vond het jammer, maar meende dat hij niet anders kon handelen in het kader van de door de rijksoverheid ingestelde beperkende coronamaatregelen. Voor de maker van de boeken, fotograaf/beeldend kunstenaar Wicher Naberman uit Welsum en uitgeverij De Jonge Beth uit Wijhe was het een teleurstelling, maar een begrijpelijke beslissing.

Om de uitreiking van het eerste boek een feestelijk karakter te geven waren in het dorpshuis van Welsum een aantal activiteiten georganiseerd: -een tentoonstelling van foto’s van het IJssellandschap gemaakt door Wicher Naberman, -een optreden van Evert Kluin van zangduo ’t Canbesso uit Terwolde, -een voordracht van gedichten over de IJssel door Brigitte Wolthuis, -verhalen van vroeger over de IJssel door Gerrit Bijsterbosch, -een film over de identiteit van de IJsselvallei uit 2010 van Wicher Naberman en Tineke Metz.

Die activiteiten worden nu verplaatst naar een later tijdstip. Omdat de boeken een mooi Sinterklaas- of kerstcadeau kunnen zijn, is toch besloten ze nu al in omloop te brengen. De boeken zijn vanaf heden te koop of te bestellen bij de boekhandel en in Welsum bij boerderijwinkel Huiskamp, Erveweg 12a.

Het eerste boek, getiteld ‘De linker IJsseloever tussen Deventer en Zwolle 1980-1987’, bestaat uit zwart-wit foto’s van voor de dijkverzwaring rond 2000, gemaakt met een analoge camera. Op de foto’s zijn nog de mooie meidoornhagen in de overstroomde uiterwaarden te zien en de paaltjes boven aan de dijk die het IJssellandschap zijn ritmische karakter gaven. ISBN 978-90-813155-8-6.

Het tweede boek, getiteld ‘De linker IJsseloever tussen Deventer en Zwolle 2004-2012’, bestaat uit grote panoramafoto’s in kleur van het prachtige IJssellandschap. In de foto’s worden meerdere perspectivische verdwijnpunten in een beeld samengevoegd wat tot verwarring bij de toeschouwer leidt, maar de ruimtelijkheid in het beeld versterkt. ISBN 978-90-813155-9-3.

woensdag 1 december 2021

Deel dit bericht