Uitreiking vier koninklijke onderscheidingen bij brandweerkorps Terwolde

Terwolde- Het was afgelopen weekeinde feest bij de vrijwillige brandweerpost in Terwolde. Er werd door omstandigheden de jaarlijkse feestavond in de eigen brandweerkazerne gevierd. Reden voor alle brandweermannen om hun galauniformen weer eens een keer goed op te poetsen en voor hun aanhang om ook eens achter de deuren van hun spuitgasten te kijken. Het werd echter onverwacht meer… Postkommandant Jan Ruitenberg kon bij de opening van de avond al de nieuwe veiligheidscoördinator van de IJsselstreek Erik ten Bokkel voorstellen en een nieuw (en 19e ) lid van het korps Terwolde, Rick Korderijnk. Daarnaast mocht hij twee vrijwilligers huldigen die zich al 12,5 zich voor de brandweer in Terwolde inzetten, nl. Arnold Berends en Niels Nijhof. Hij beklaagde zich er ook over dat hij door een veranderende opstelling van de politiek het door hem zo begeerde lintje voor 20-jaar trouwe dienst mis zou lopen, maar gelukkig hadden zijn kinderen als compensatie voor hem een geheel eigentijds lintje vervaardigd en opgespeld.

En toen begon het officiële deel pas, want burgemeester Jos Penninx nam het spreekgestoelte over en sprak zijn bijzonder grote waardering uit voor het vele en heldhaftige werk van de brandweermannen in de gemeente Voorst in het algemeen en de spuitgasten uit Terwolde in het bijzonder. Gelukkig waren er in het voorbije jaar geen extreem grote branden te bestrijden geweest, maar in de hectiek van alle dag was er toch werk genoeg op het bord van de brandweerlieden terecht gekomen. Hij haalde zijn slogan voor dit jaar nog maar eens aan, t.w.: “Duurzaam veranderen met krachtige kernen” en prees de vele vrijwilligers (dus ook de brandweermannen) voor hun vele en onontbeerlijke werd voor de samenleving. Hij hoopte dat de diverse overheden zullen zorgen voor meer geld voor het handhaven van de veiligheid in de regio en benadrukte dat ook het brandweerkorps in Terwolde voor een stevige klus staat om mee te denken en te praten over de (verkeer)veiligheid in dorpen en ommelanden.

En toen kwamen de koninklijke onderscheidingen

En toen, eindelijk, want enkele ingewijden zaten al te popelen op hun stoelen kwamen de kistjes met de koninklijke onderscheidingen uit de koffer. De decorandi werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gert Jan Broers (55 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Broers werkzaam als applicatie technoloog in de voedingsmiddelenindustrie Voorheen was hij zelfstandig keurslager. Hij staat bekend als een doorzetter en bedenkt creatieve oplossingen.

Hermanus Kelderman (51 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Kelderman werkzaam als zelfstandig ondernemer van reparatiebedrijf Kelderman. Harry is niet alleen een doorzetter, maar vergeet bij actie van het brandweerkorps alle randverschijnselen.

Bastiaan Lubberts (50 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Lubberts zelfstandig ondernemer van een melkveehouderij. Hij weet veel oplossingen vanuit praktijksituaties aan te passen.

En toen kwam het: De burgemeester ging naadloos over tot een ander onderwerp, maar realiseerde zich halverwege dat hij nog een doctorandus “vergeten” was. Jan Ruitenberg (50 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Ruitenberg werkzaam als zelfstandig ondernemer van melkveebedrijf V.O.F. Ruitenberg-Oolman in Terwolde. Hij is al sinds vele jaren postkommandant in Terwolde en weet als geen ander de belangen van het korps Terwolde over te brengen bij aansluitende instanties. Vooral de laatste decorandus had duidelijk helemaal niet meer op zijn lintje gerekend en kon deze koninklijke onderscheiding nu dus naast het door zijn kinderen gefröbelde lintje op zijn uniform bevestigd zien.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht