Uniek boek met ervaringsverhalen, gedichten, portretten, tips en ruimte voor eigen gedachten

Ze noemen zichzelf visuele verhalenvertellers en runnen het bedrijf ‘Beter Bekeken’; Janette Kommerkamp-Leurink en Marit van Dijk-Boelhouwer. Ze leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijke vriendin, ontdekten de fotograaf en schrijver in zichzelf en elkaar en gingen samen op pad. De vruchten van hun samenwerking werden tentoongesteld middels een expositie en ‘daar moet je een boek over maken’ was een veelgehoorde, lovende reactie. ‘Ik Alzheimer? … Och vergeten’ is een prachtig vormgegeven boek vol mooie beelden en intens rakende teksten.

‘Zullen we erop uitgaan en leuke foto’s maken?’ Zo ongeveer werden de eerste stappen gezet in de samenwerking tussen beide dames. Het werd een korte zoektocht, waarin beelden en teksten uiteindelijk bij elkaar kwamen. ‘Beter Bekeken’ werd geboren, waarbij Janette fotografeert en Marit de teksten schrijft. Het gaat onder meer over de dagelijkse dingen die mensen meemaken, maar dan beter-bekeken. Inmiddels organiseren ze workshops, maken fotogedichten, geven exposities, verkopen producten of lenen ze uit. Nu juist veel activiteiten even stilliggen, is er alle tijd om hun boek te promoten.

“We hadden apparatuur genoeg maar wisten eigenlijk niet hoe we de knop moesten indrukken!”, aldus Marit. De beide creatieve breinen kunnen er zelf smakelijk om lachen. Want bóvenal hebben Janette en Marit veel schik met elkaar en de dingen die ze doen. Wekelijks trekken ze erop uit om wederom een stukje wereld en mensheid te ontdekken. “Ik vind het mooi dat iets wat mij raakt, jou ook raakt” en daarmee vat de schrijfster van dit duo het boek in de kern samen. Want wie het opent wordt direct gegrepen door de puurheid van verhalende beelden en de kracht van goed gerangschikte woorden.

‘Het boek is uniek van opzet, omdat er naast ervaringsverhalen, ontroerende gedichten, bijzondere portretten en tips ruimte is voor jouw eigen persoonlijke verhaal als betrokkene en mantelzorger’ zo staat te lezen op de eerste bladzijde van het kleurrijke exemplaar. Het ontstaan van de beelden en teksten is een mooi proces. “Marit ziet de foto’s en dan gaan haar kronkels aan het werk, maar soms is het ook andersom. Dan komt het beeld in mij op nadat ik een tekst heb gezien” aldus Janette. De verkoop van het boek heeft nu prioriteit, maar ook na het uitkomen ervan gaan Janette en Marit gewoon weer regelmatig op stap.

Het boek is bedoeld voor mantelzorgers, in de breedste zin van het woord, en iedereen die interesse heeft. Tevens kan het gezien worden als een waardevol cadeauboek. ‘Het kan een kleinkind betreffen, een echtgenoot, een dochter of zoon, maar ook een buurvrouw, een neef of nicht’ staat in het boek geschreven. Maar wellicht onderschatten Janette en Marit wel een beetje de kracht van hun product. Want wie de bladzijden omslaat, gaat kijken en lezen in één adem. Iedere nieuwe foto maakt nieuwsgierig naar het verhaal en sommige gedichten zou je direct willen voordragen.

Een deel van de verkoopwinst gaat naar Stichting Alzheimer, bij welke het boek ook bekend is. De prijs van het boek is € 18,95 inclusief verzendkosten. Wie een exemplaar wil bestellen, kan een email sturen aan info@beterbekeken.net of bellen met 06-51343312 (Janette) of 06-34368629 (Marit). Het boek is ook aan te schaffen via Bol.com


Ben jij het

Die zorgt

Geef jij al je liefde

En energie

Aan diegene

Die vergeet

woensdag 13 mei

Deel dit bericht