Unieke buitenexpositie van 15 kunstenaars op landgoed Kleine Noordijk

Gemeente Voorst- ‘De kracht van het oosten, cultuurhistorie én natuur, dat komt samen op deze plek’. Vrijdag 10 mei jl. opende burgemeester Paula Jorritsma-Verkade de buitenexpositie op landgoed Kleine Noordijk. Werken van maar liefst 15 vooraanstaande kunstenaars zijn hier de gehele zomer te bewonderen. Door Jos Bosch

Vogelgeluiden overstemmen de verder serene stilte op het landgoed, waar genodigden zich verzamelen bij het koetshuis. Naast een kleine theaterzaal, waar maandelijks unieke voorstellingen plaatsvinden, herbergt dit gebouw ook een schat aan kunst in de expositieruimte. Maar voor de opening van de expositie moeten we ditmaal buiten zijn.

De poort van Twello
Nadat Caroline Buitenhuis als bestuurder van Stichting Cultuur Kleine Noordijk alle bezoekers welkom heet, wordt een ieder uitgenodigd om mee te wandelen richting de fruitgaard. Het woord is aan burgemeester Jorritsma-Verkade. ‘De landgoederen Groot en Kleine Noordijk zijn de poort van Twello” en “de gemeente Voorst is het groene hart van de regio Stedendriehoek, dat willen we graag zo houden met een landgoederengordel rondom Twello. Dat maakt het bijzonder om in het gebied te mogen komen.”

Het is sowieso een prachtige belevenis om op landgoed Kleine Noordijk te wandelen. Het karakteristieke oude parkbos met open vlakten en zichtlijnen vertelt een stukje historie. Die gaat verder dan de eerste steen van het gebouw in 1856, maar vertelt ook over Lebuïnus, de stad Deventer én het oudste dorp van de gemeente Voorst, Wilp.

Natuur, cultuur en kunst
Voordat Paula Jorritsma-Verkade de officiële handelingen verricht om de tentoonstelling te openen, neemt zij de gasten mee in de filosofie van natuurwetenschapper Alexander von Humboldt (1769-1859) waarbij ze een brug slaat tussen natuur en cultuur en de duiding naar kunst. “Net als de kunst is de natuur autonoom, een wereld die er ook is als je er geen mening over hebt. Het is zoals het is, het gaat zoals het gaat.”

De burgemeester vervolgt de weg van de kunst en concludeert in de lijn van de natuurwetenschapper, dat geen enkel feit als losstaand kan worden beschouwd. “In deze keten van oorzaak en gevolg kan geen enkel feit als losstaand worden beschouwd, het hangt allemaal samen” en daarmee is de verbinding gelegd van deze buitenexpositie die alle ruimte krijgt.

Over de kers en de bodem
“Cultuur is niet de kers op de taart, het is de bodem.” Een gevleugelde uitspraak die de burgemeester vaker hanteert. Haar naam prijkt niet voor niets op de lijst van het Comité van Aanbeveling m.b.t. de Noordijk en het is bijzonder dat dit unieke evenement kan plaatsvinden en door iedereen, jong en oud, kan worden bezocht.

De toegang tot de beeldentuin wordt speciaal voor deze opening gesierd door een toog uit de 19e eeuw, beschikbaar gesteld door een goede en bekende buur uit De Posterenk. En nadat Paula Jorritsma-Verkade de rode strik heeft verwijderd die de deuren opent naar de fruitgaard, kan er worden gewandeld langs de vele en zeer diverse kunstwerken.

Smakelijke afsluiting
Na het officiële gedeelte van de opening wordt de middag op een bijzonder smakelijke wijze afgesloten. De genodigden krijgen een glas Ludique wijn aangeboden, afkomstig van de wijngaard Viktor en gelegen aan de Lage Steenweg bij de Worp, op de grens van de gemeenten Deventer en Voorst.

Cultuur, natuur en kunst komen samen
De buitenexpositie Kleine Noordijk is nog t/m 15 september 2024 te bezoeken, op iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur.

Meer informatie over de expositie en het landgoed is te vinden op www.sckn.nl

woensdag 15 mei 2024

Deel dit bericht