Verbinding maken tijdens Intercultureel Pleinfeest

Twello- De organisatoren van het Intercultureel Pleinfeest dat afgelopen zaterdag plaats vond kunnen met veel genoegen terugkijken op een zeer geslaagde dag. Het ‘Plein’ omring door de statige Martinuskerk, de fraaie villa Duistervoorde, de basisschool en de Kerklaan, mag zeker gezien worden als de perfecte locatie om een dergelijk feest te organiseren.

De sfeer die deze omgeving oproept draagt in belangrijke mate bij aan het slagen van dit Pleinfeest wat zich o.a. uitte in een grote publieke belangstelling. Zij konden genieten van zangkoren als het kinderkoor Klarenbeek, Twello Vocaal, het Martinuskerkkoor en Stemm-Inn. Maar ook van Vitalii Liskovetskyi, internationaal vermaarde tenor uit Oekraïne en het Molukse trio met sfeervolle muziek.

In de salon, hal en tuin van Huis Duistervoorde worden verhalen verteld door Abdul Hameed Noshin over zijn vlucht uit Afghanistan, Samir Maglajilic uit Bosnië, door vluchtelingen uit Oekraine. De verhalenvertellers wisten de toehoorders aan zich te binden en kregen zodoende een kijkje in het leven van een aantal buitenlanders. Er was volop gelegenheid om kennis te maken met de nationale gerechten uit landen als Afghanistan, Indonesië, Krim, Oekraïne, Somaliland en Burundi.

De vrouwenpraatgroep en vrijwilligers van de stichting Hier een kans daar een kans vertelden over hun initiatieven en mogelijkheden.

Op diverse plekken waren kunstwerken te zien van o.a. Mientje Severin, Birgitta de Leeuw, Anne-Marie Mulder, Joop de Leeuw, Adrien Jancsek, Olga Popova en Anies Ahuluheluw.

Een stem voor Oekraïne
Praskovja Bystrova uit de Krim vertelde over haar vlucht uit Oekraïne. Het was een verhaal met veel impact en toen zij haar rugzak leeg pakte en toelichtte wat zij had meegenomen op haar vlucht (en wat niet) maakte dat heel veel indruk.

Naast het verhaal van Praskovja waren er kleine concertjes van Oekraïense musici waaronder de tenor Vitalii Liskovetskyi en het trio van Kharkiv Filharmonisch orkest en konden de ruim duizend bezoekers van het pleinfeest ook genieten van allerlei hapjes waaronder Oekraïense Borsh, soep. Voor de Oekraïense deelnemers was het optreden van de kinderen van de Martinusschool, die het Lied voor Oekraïne zongen heel ontroerend. Er wordt gewerkt aan een benefietavond voor Oekraïne op huis Duistervoorde na de zomervakantie.

MINIBIEB

Op de Dag van de minibieb op zaterdag 11 juni heeft schrijver en dorpsgenoot Jan Terlouw samen met wethouder Peter Wormskamp een nieuwe minibieb geopend in Twello op het plein tussen de Martinuskerk en Huis Duistervoorde. Jan Terlouw schonk zijn jeugdroman Oorlogswinter en Peter Wormskamp plaatste die in de minibieb. Het was de eerste officiële handeling als wethouder voor Peter Wormskamp, onder grote belangstelling tijdens het pleinfeest Duistervoorde. Iedereen is welkom om een boek te lenen of te ruilen bij de minibieb.

woensdag 15 juni 2022

Deel dit bericht