Verhuizing dementerende bewoners De Benring onafwendbaar

Voorst- De vijf dementerende bewoners van zorgcentrum De Benring in Voorst die intensieve zorg nodig hebben, moeten definitief verhuizen. Dit is het gevolg van het besluit van Zorgkantoor Midden IJssel om niet in zee te gaan met Stichting Zorg Thuis. Zij wilde de verzorging van de vijf per 1 oktober overnemen.

Zorgkantoor Midden IJssel verklaart in een brief dat het door Stichting Plan Thuis ingediende plan ‘niet voldoende is om de intensieve 24-uurszorg op De Benring met ingang van 1 oktober 2020 blijvend te kunnen voortzetten. Wij hebben het plan daarom afgekeurd.’ Stichting Zorg Thuis legt zich neer bij dit besluit, dat voor de vijf betrokken bewoners – een zesde bewoner is onlangs naar Vorden verhuisd - en hun naasten verstrekkende gevolgen heeft.

Voor 30 september moeten zij zijn vertrokken uit De Benring. Sensire, de huidige zorgaanbieder, houdt vijf plekken voor hen vrij op de Martinushof in Twello. Als naasten de voorkeur hebben voor een andere locatie, moeten zij dit tijdig bij het zorgkantoor aangeven. Sensire trekt zich per 1 oktober om financiële reden terug uit De Benring wat betreft de intensieve zorg.

Dat de strijd om het behoud van het kleinschalig wonen-concept met intensieve verzorging voor Voorst is verloren, is een enorme teleurstelling voor met name familieleden van de bewoners. Woonzorgcoöperatie Voorst, die zich met hen voor het behoud van deze afdeling heeft ingezet, steekt haar frustratie niet onder stoelen of banken.

Op losse schroeven
‘’Het is beschamend dat ze dit doen over de ruggen van de mensen die intensieve zorg nodig hebben. Ik ben bang dat de toekomst van De Benring nu op losse schroeven komt te staan. Niemand gaat meer naar De Benring toe als daar geen intensieve zorg meer wordt geboden’’, zegt penningmeester Henk van Beek namens het voltallige bestuur.

Volgens Van Beek was de strijd tegen de ‘grootmachten’ Sensire en het zorgkantoor niet te winnen. ‘’We gaan nu bekijken hoe we verder moeten.’’ Hij refereert nog aan het ruim zes uur durende kort geding dat in juli diende en tot uitstel van het besluit van het zorgkantoor leidde. ‘’Het ging zes uur over geld en procedures en precies een kwartier over mensen.’’

Uit alle macht heeft de Voorster gemeenschap geprobeerd het zorgaanbod op De Benring op peil te houden. Indrukwekkend was de demonstratie in juli waaraan ruim honderd boeren met hun tractoren en veel Voorstenaren deelnamen. Het heeft allemaal niet mogen baten. De verhuiswagens zijn in aantocht.

woensdag 16 september

Deel dit bericht