Vernieuwing. Vooruit met de geit en met de baas!

Dee spreuk van Loesje kreeg ik opgestuurd van goede vrienden, geïnspireerd door een project van onze stichting El Mundo Thailand /Nepal. We zochten financiën voor de aankoop van geiten voor enige dorpen in Nepal.

Wat prikkelde mij nu toch zo in deze spreuk? Twee woorden: Vernieuwing en baas. Vooruit met de geit zeg je wanneer het allemaal niet erg opschiet, terwijl je gewoon vaart wilt maken (handen uit de mouwen wilt steken, de boel eens flink wilt aanpakken enz.).
In dit geval is de baas oud, 82 jaar. Ouderdom wordt niet ze snel in verband gebracht met vernieuwing. En daar zit ‘m nu de kneep: het beeld dat de Ouden geen zicht zouden hebben op de veranderende tijdgeest, dat de Ouden bang zijn voor verandering (lees= vernieuwing). Enige jaren geleden interviewde ik voor het toen nog Deventer Dagblad een aantal senioren over hun leesgewoontes. Ik was verbaasd, toen, hoe bij de tijd deze senioren waren en hoe dicht zij stonden bij de vragen die de maatschappij stelde. En hoe dicht zij qua opvatting over menige levensvragen bij hun kleinkinderen stonden.
Ik kan me wel voorstellen dat vernieuwing je onzeker maakt. Met je rollator een bos ingaan dat je niet kent, vraagt toch een beetje durf en ondernemingslust. Je kent de hobbels niet, ziet de kuiltjes niet en de bovengrondse wortels van de oude bomen als door de artrose gekromde tenen.
Wij, Ouden, kunnen niet stilstaan, ons in een hoekje terugtrekken, wachten tot ons wat gevraagd wordt. Want dat laatste kun je wel vergeten. Wij moeten blijven zoeken en sjouwen, zoals Hein Tijssen het zegt in zijn boek ‘Leeg en bevrijd. Verslag van een mensenleven: ‘Ik was nieuwsgierig naar alle soorten levenswijsheid op elk gebied.’. Tijssen: ‘Hoe meer kennis ik opdeed -met name op het gebed van de oosterse wijsheid- hoe meer ik afdwaalde van mijn thuisbasis en mijn erfgoed. Ergens deed me dat verdriet. Ik stond alleen…in het onbekende’.
Ik zou zeggen: stap in die onbekende wereld en je komt in een constant vernieuwingsproces terecht en gedurende dat proces geef je inspirerende signalen af aan de ook zich steeds veranderende samenleving, je kleinkinderen bijvoorbeeld.
Wiel Palmen (palme060@gmail.com)

woensdag 22 januari

Deel dit bericht