Vluchteling eigen land

Regio- Vluchteling in eigen land is een uniek boek. Hierin wordt voor het eerst beschreven hoe kinderen de Slag om Arnhem, de door de Duitsers opgelegde evacuatie en de opvang in Apeldoorn plus omliggende dorpen hebben ervaren. Die gebeurtenissen in 1944 zijn van grote invloed geweest op hun verdere leven.

In september 1944 gaven de Duitsers 97.500 Arnhemmers het bevel de stad te verlaten. Hoe kinderen de gedwongen vlucht en het maandenlange verblijf elders ervoeren, is nooit eerder beschreven. Ineke Inklaar, journalist en dochter van evacués, tekende de aangrijpende verhalen op van vijftien oorlogskinderen. ‘Als wij er niet meer zijn, kan niemand meer vertellen hoe erg het was.’ Ze vertellen wat hun generatie meemaakte en wat hen voor het leven tekende: de angst tijdens de Slag, de uittocht, de barre winter verdreven van huis en haard, de honger. De meesten doen dat voor het eerst.

‘’Je omgeving wordt gebombardeerd en in brand gestoken, je moet dagen met wanhopige volwassenen schuilen in een donkere kelder. Vervolgens moet je je vertrouwde huis, kilometers lang achter je ouders aanlopen die niet weten waar ze terecht kunnen, je wordt beschoten, ziet voor het eerst zwaargewonde of dode mensen. Dat zijn dingen die een kind niet hoort mee te maken. Toch overkomt dat tienduizenden Arnhemse oorlogskinderen in september 1944.’’

De rol van Apeldoorn en het Rode Kruis bij de opvang komt ook uitgebreid aan bod, net als de bureaucratie van de evacuatie en de problemen bij de terugkeer. Maar vooral beschrijft dit boek de evacuatie door de ogen van burgers die toen kind waren, maar dat door de oorlog niet meer konden zijn.

De prijs van het rijk geïllustreerde boek dat 252 pagina’s telt is € 24,95 excl. verzendkosten. Bestellen kan via mail: epa.secretariaat@coda-apeldoorn.nl, of telefonisch: 06-42 89 50 90. Het is ook verkrijgbaar in de (lokale) boekhandel en via www.bol.com.

woensdag 16 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws