Volksweerkunde

Twello- Al eeuwen voor de jaartelling waren mensen gefascineerd door het weer. Door waarnemingen of gewoon op te letten ontdekte men bepaalde verbanden en wetmatigheden die in weerregels en spreuken werden beschreven. Zoals de uitdrukking "morgenrood, water in de sloot" of "kring om de zon, water in de ton". Ook worden weersvoorspellingen gedaan op basis van het gedrag van dieren of die verband houden met planten. De betrouwbaarheid van weerspreuken is betrekkelijk. Het wisselvallige weer en het grillige verloop daarvan laat zich niet gemakkelijk in een eenvoudige regels vangen. Met name voor het weer op de korte termijn blijken sommige weerregels soms wel waarde te hebben maar voor de langere termijn kan er nauwelijks een voorspellende betekenis aan worden ontleend.

Winter waar ben je?
Het nieuwe jaar begint zacht het ene dagrecord sneuvelt na het andere.

Krijgen we nog winterweer?
Voorlopig niet, wel gaat d temperatuur omlaag naar meer normale temperaturen maar nog geen vorst. Donderdag wel een aangename dag met een maximum van 5 graden met zon en enkele wolken in de middag.
Vrijdag zal de ochtend bewolkt zijn met in de middag zon bij dan 4 graden. Het weekend kent 2 gezichten.Zaterdag in de ochtend zon maar in de middag regen of natte sneeuw bij 3 graden als maximum.
Zondag zal een dan zijn met de nodige regenbuien bij dan alweer 6 graden. Kortom nog geen winterweer opkomst.

Mark Wolvenne

woensdag 5 januari 2022

Deel dit bericht