Twello- Veel extra stoelen moesten worden aangesleept om het enorme aantal bezoekers plek te bieden in de multizaal van Jachtlust, afgelopen zondag 23 april. Het debuut van 35 gemotiveerde musici die in slechts 10 weken tijd een uniek orkest vormden was verrassend en een topprestatie voor de deelnemers en alle muzikaal leiders die daarbij waren betrokken. Het publiek was, geheel terecht, laaiend enthousiast en beloonde de deelnemers met een staande ovatie. Door Jos Bosch
Het overtrof alle verwachtingen van muziekvereniging Excelsior uit Twello, toen zij eerder dit jaar een oproep plaatsten in deze krant en huis aan huis flyerden met de uitnodiging om deel te gaan nemen aan het Volwassen LeerOrkest (VLO). Iedere muziekvereniging zou vervolgens blij zijn met een handjevol aanmeldingen, Excelsior hoopte op zo’n 20 deelnemers maar het werden er uiteindelijk 38. Afgelopen zondag liet het orkest voor het eerst van zich horen tijdens een kort & krachtig concert met een geheel terechte staande ovatie door het enthousiaste publiek.
De start van het project ‘VLO’
Het is 12 februari 2023 wanneer 38 deelnemers voor het eerst bij elkaar komen om samen muziek te maken. Ongeveer 25 van hen hadden voordien nog nooit een muziekinstrument in handen gehad. In een periode van 10 weken wordt individueel, groepsgewijs én als orkest gewerkt aan het eerste concert dat afgelopen zondag 23 april was te beleven in de multizaal van Jachtlust in Twello.
De deelnemers wonen voornamelijk in Twello, een kleiner aantal in Wilp. Welsum, Teuge, Tonden en Klarenbeek. Van de 35 musici (3 personen zijn tussentijds gestopt) zijn er 12 met muzikale ervaring en 7 personen hebben zelfs een eigen instrument. Hoe de deelnemers de tien weken hebben ervaren? Voorzitter Jasper Esselink: “Deze vraag kun je ze het beste zelf stellen, maar volgens mij heeft iedereen ervan genoten en de groep stroomt over van enthousiasme en dat werkt ontzettend motiverend.”
Muzikale leiding
Het fanfareorkest staat sinds 2018 onder leiding van dirigent Thijs Musch maar de muzikale organisatie van het VLO is vanaf aanvang in handen van Nienke Veldhuizen. Zij studeert aan Artez University of the Arts in Arnhem – conservatorium en is in de afgelopen 10 weken ondersteund door diverse musici/docenten waar het de groepsrepetities betreft, te weten Jasper Esselink, Henk v/d Noort, Arjan Hoogers en Marinka Klunder.
Nienke Veldhuizen neemt het publiek deze ochtend mee in een muzikale reis waarbij wordt uitgelegd hoe het startende orkest groeide. Het begint letterlijk met een eerste noot, gevolgd door een tweede noot om na twee repetities al een eerste muziekstuk te kunnen spelen. Door het enthousiasme van Nienke Veldhuizen en de eenvoud waarmee ze het uitlegt, lijkt het allemaal een peulenschil. Maar zowel zij als de voorzitter leggen uit, dat de deelnemers niet alleen repeteerden op de zondagmorgen. Individueel, in groepjes en meerdere keren per week werd er met elkaar geoefend, veelal op eigen initiatief en zonder muzikale leiding.
‘We willen het zélf doen’
Het Volwassen LeerOrkest wordt tijdens het concert minimaal ondersteund door de ervaren musici uit het fanfareorkest. Jasper Esselink legt uit dat dit een uitdrukkelijke wens van de deelnemers is. “We willen het zélf doen, dat vertelden de deelnemers ons en daaraan hebben we gehoor gegeven. Maar onze muzikanten zijn uiteraard wel aanwezig, want we zijn allemaal heel benieuwd naar dit concert!” Extra stoelen moeten worden aangesleept terwijl de zaal al flink gevuld is met publiek. “En een groot deel van deze bezoekers hebben we nog nooit eerder gezien tijdens een concert, zij zijn de achterban van de deelnemers en komen voor het eerst” legt de voorzitter uit.
‘Piepende honden en nieuwsgierige buren’
Tijdens zijn welkomstwoord neemt voorzitter Jasper Esselink de toehoorders in vogelvlucht mee door het traject, van idee tot uitvoering. “Het instrument ging mee naar huis en daar werd flink geoefend. Van piepende honden en nieuwsgierige buren aan toe” aldus Jasper en hij vervolgt: “Wees zeker ook trots op uw muzikanten hier in het orkest”.
De muzikale reis is er vervolgens een vol verrassingen en verdient alle lof voor de wijze waarop deze is ingekleed. Van letterlijk enkele noten tot het spelen van een aantal ‘volwassen’ muziekstukken, waarbij tussentijds onder meer werken worden gespeeld door bepaalde instrumentensecties. Daarmee wordt niet alleen de muzikale groei weergegeven maar is ook rekening gehouden met het publiek. Een kennismaking met het diverse instrumentarium, de klankkleur per sectie en een opbouw van het geheel.
‘Een topprestatie!’
Wethouder Peter Wormskamp maakte eerder al muzikaal kennis met Excelsior tijdens een concert en was ook nu aanwezig om deze culturele uiting te beleven. Hij speelt zelf geen instrument maar kan wel enorm genieten van muziek. “Het is een topprestatie en super dat jullie die stap gemaakt hebben” aldus de wethouder. Waar veel mensen tegenwoordig zeggen geen zin of tijd te hebben, is het VLO orkest een mooi tegengeluid. Peter Wormskamp: “Er moesten stoelen bij, dat geeft wel aan dat het breed wordt gedragen”.
Hoe gaat het VLO verder?
Er zijn al een zevental aanmelding voor een volgend VLO project, maar de uitdaging voor Excelsior is allereerst om alle huidige deelnemers muzikaal onderdak te bieden voor het muzikale vervolgtraject. Een zoektocht naar muziekdocenten is gaande en naar verwachting zal de bezetting hiervoor na de zomervakantie compleet zijn. In de tussentijd gaan 28 deelnemers van het VLO iedere twee weken op de zondagochtend verder met hun muzikale reis.
Voorzitter Jasper Esselink: “Wij hopen dat dit een olievlek wordt om mensen aan het muziek maken te krijgen. Het is zo ontzettend leuk om met elkaar te starten vanaf 0 en te groeien als groep. Niet alleen het muzikale, maar ook het omzien naar elkaar. Mensen gaan bij elkaar op visite, eten samen om daarna te oefenen. Diverse verenigingen zijn in de afgelopen weken op bezoek geweest bij de VLO repetities, we delen graag onze kennis zodat ook in andere plaatsen een VLO opgezet kan worden, want het kan echt!
woensdag 26 april 2023