Vrijwilligers gezocht voor bijzonder bosbeheer in Nijbroek

Nijbroek- In Nijbroek gaat op donderdag 19 januari om 10 uur een nieuwe vrijwilligersgroep van start in het bos Boerdam aan de Vaassenseweg 31. Er is al een kleine groep vrijwilligers die onder begeleiding van het bedrijf Wilde Bomen het bos natuurgericht gaat beheren. We zijn op zoek naar meer vrijwilligers. U kunt de eerste keer vrijblijvend komen kijken of het iets voor u is. Aanmelden kan via vankemenade@wildebomen.nl.

Het bos is in 2021 onderzocht. Het bleek dat het bos bijzondere waarde heeft op het gebied van wilde (autochtone) bomen en struiken. Met de oude groeiplaatsen van wilde inheemse bomen en struiken, dus op de plekken in het bos en landschap waar ze van oudsher groeien, gaat het niet goed. Het Bos Boerdam is zo’n groeiplaats. In de polder Nijbroek zijn bijna alle andere oude bosjes en houtwallen verdwenen. Door deskundig beheer op maat is hier iets aan te doen. Daarom gaan vrijwilligers onder professionele begeleiding hier twee donderdagochtenden in de maand aan de slag. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers uit de buurt. Dit groene initiatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Voorst, de eigenaar van het bos.

U hoeft alleen te zorgen voor stevige werkkleding en schoenen. Wilde Bomen zorgt voor instructie, begeleiding, kwaliteitsgereedschap, handschoenen, koffie en thee met een lekkere koek en inbreng van kennis en het geven van adviezen. De vaste begeleider is in bezit van een geldig EHBO-diploma en zal zelf aanwezig zijn om een veilige uitvoering van de werkzaamheden te garanderen. De groep kan bestaan uit maximaal 15 vrijwilligers per keer. Tijdens de werkdagen wordt alleen met handgereedschap gewerkt. Tijdens de ochtenden is er ook ruimte voor natuurbeleving en het uitwisselen van natuurkennis.

Het doel van het vrijwilligerswerk is groeiruimte geven aan de wilde bomen en struiken. Dat kan, bijvoorbeeld in het geval van de vier soorten wilde rozen in de bosrand, door het weghalen van bramen waardoor de roos goed kan uitgroeien. In het bos zelf hebben op veel plekken de Amerikaanse vogelkers en de ratelpopulier de overhand. Hier wordt de groeiruimte aan de wilde exemplaren gegeven door concurrenten te ringen. Hierdoor sterven ze af en kan de vrijgekomen ruimte gebruikt worden door bijvoorbeeld de tweestijlige meidoorn of oude hakhoutstoven van zomereik, zwarte els of es. Over de achtergronden van het groene erfgoed van wilde bomen en struiken kunt u meer info vinden op www.wildebomen.nl.

Als u mee wil doen, of als u meer informatie wenst, kunt u mailen of u meteen aanmelden via vankemenade@wildebomen.nl.

woensdag 11 januari 2023

Deel dit bericht