Vuurwerkverkoper in Voorst: Met verbod los je probleem van zwaar, illegaal vuurwerk niet op

VOORST/KLARENBEEK/TWELLO- De kogel is door de kerk. Politiek Den Haag heeft besloten tot een algeheel vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling. ‘’Ik ben ook bang dat ze het verbod zullen aangrijpen om het vuurwerk helemaal af te schaffen’’, zegt Johan Tempert van Vuurwerk XXL in Voorst.

Tempert hield al heel serieus rekening met een verbod, dat voor hem een flinke domper betekent. Voordeel voor de Voorster ondernemer is dat hij niet alleen van de vuurwerkverkoop hoeft te leven. ‘’We zijn heel groot en nemen met weinig winst genoegen. In de voorbereiding hebben we wel veel tijd gestoken en met de keuring van onze bunkers en internetactiviteiten zijn kosten gemaakt.’’ Het door Tempert bestelde vuurwerk staat op pallets in magazijnen van een Nederlandse importeur, net over de Duitse grens.

Illegaal vuurwerk

Met het algeheel vuurwerkverbod slaat de politiek volgens Johan Tempert de plank flink mis. Van de paar honderd gewonden die er jaarlijks door vuurwerk vallen, is bij het overgrote deel zwaar, illegaal vuurwerk de oorzaak. ‘’Niemand zal in het ziekenhuis toegeven dat zijn letsel het gevolg is van bijvoorbeeld een lawinepijl of strijker.’’ Slechts een enkeling belandt volgens Tempert op de intensive care, waarmee het argument om de zorg te ontlasten in zijn ogen niet opgaat.

De Voorstenaar voorspelt dat heel veel mensen zwaar illegaal vuurwerk inslaan in Polen en Tsjechië. Bij de Aldi en Lidl in Duitsland kopen jaarlijks duizenden Nederlanders legaal vuurwerk. Tempert: ‘’Hoe willen ze dit spul uit Duitsland tegenhouden en hoe gaan ze dit handhaven?’’

Wolters Vuurwerk in Klarenbeek maakte dit najaar op Facebook bekend te stoppen. Dat was ruim voor de discussie over een vuurwerkverbod losbarstte. Eigenaar André Wolters zegt dat de vuurwerkverkoop niet goed te combineren is met de nieuwe – veel grotere - winkel van Bike Totaal Wolters. Hij noemt verder de strengere regelgeving omtrent de opslag als reden om met de vuurwerkverkoop te stoppen.

‘’We hebben dit bijna dertig jaar gedaan en het was altijd een feestje. Deze gezelligheid ga ik zeker missen’’, zegt Wolters. Net als Tempert is fel hij tegen het vuurwerkverbod: ‘’Vuurwerk afsteken is een traditie die zeker behouden moet blijven. Ik heb medelijden met de hulpverleners. Zij krijgen rond de jaarwisseling een boel agressie over zich heen. Het zware, illegale spul ligt allang in Nederland.’’

Dier en tuin

Een ander bekend vuurwerkadres in de gemeente Voorst dat de stekker uit de verkoop trekt, is de Welkoop in Twello. Eigenaar Bas Albers zegt hiertoe te hebben besloten, ‘omdat vuurwerk niet goed meer bij de Welkoop past’. ‘’Onze slogan is verstand van tuin en dier. Dieren hebben heel veel last van vuurwerk en het levert ook een stukje milieuvervuiling op.’’

Albers voegt aan zijn argumentatie toe, dat hij in coronatijd vaste klanten die voor reguliere producten naar de Welkoop komen niet lang buiten wil laten wachten, omdat zich een lange rij van mensen heeft gevormd die vuurwerk komen afhalen.

Kerstbomen

‘’De vuurwerkverkoop was altijd een heel hectische, drukke en gezellige tijd. De omzet was best aardig. In 1996 zijn we ermee begonnen, maar nu stoppen we ermee. Wij zetten dit jaar vol in op kerstbomen. Daarvan hebben we er veel meer ingekocht’’, zegt Albers. De Twellose ondernemer gaat niet in op de vraag of hij achter het vuurwerkverbod staat.

Onder het motto ‘Laat illegaal vuurwerk niet onze traditie vernielen’ is de vuurwerkbranche onlangs een online-petitie gestart. Deze heeft een vuurwerkverbod niet kunnen voorkomen. Er loopt ook al enkele jaren een petitie die pleit vóór een vuurwerkverbod.

https://www.petitievoorvuurwerk.nl/

https://vuurwerkverbod.petities.nl/

woensdag 18 november 2020

Deel dit bericht