Waar krijg jij energie van? Wat zijn jouw dromen? Wil jij iets voor een ander doen?

Deventer- Dat zijn de vragen waarvoor je bij Impacter terecht kunt. Jongeren in Deventer, maar ondertussen ook in veel andere steden, krijgen ondersteuning van een jongerencoach van Impacter om de doelen die ze hebben te bereiken. Enkele maanden geleden werden de contacten gelegd tussen Impacter en Het Vlier. Ondertussen zijn de jongerencoaches van Impacter elke week tijdens een keuze-uur te bereiken in Het Vlier.

Leerlingen die vragen aan hen hebben, van hun netwerk gebruik willen maken of hele specifieke doelen hebben, tekenen in en kunnen ondersteuning krijgen van de jongerencoaches Luna, Ceren of Raymond.

Max ten Bolscher, leerling uit 4vwo van Het Vlier, maakt hier ondertussen dankbaar gebruik van. Max liep al langer met het idee rond om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij gaf hockeytraining en had als 14 jarige thuis ook een feest voor oude buurtgenoten georganiseerd. Dat gaf veel voldoening.

Max las in de Nieuwsbrief van Het Vlier over de samenwerking met Impacter. “Nu kreeg ik mijn kans, die moest ik pakken”, zegt Max. Hij tekende in voor het keuze-uur en brainstormde met de jongerencoaches over de activiteit die hem het meeste aansprak. Iets met helpen of begeleiden. Je moet wel iets kunnen bereiken en ouderen spraken hem in dit verband meer aan dan jongeren. ‘Deventer doet’ heeft een vacaturebank met ruim 400 openstaande vacatures. Toen hij gericht zocht naar vrijwillerswerk voor ouderen bleek er in een verzorgingshuis van Humanitas een vraag te liggen. De start werd nog een beetje vertraagd door de toetsweek, maar toen Max eenmaal op gesprek was geweest verliep alles hartstikke soepel. “Ik kon gelijk beginnen” zegt hij. “Ik help mensen. De meeste bewoners zijn 80 tot 90 jaar oud en hebben op allerlei manieren hulp nodig. Soms maak ik alleen een praatje, maar ik doe ook regelmatig een spelletje met een van de ouderen of ik breng de maaltijden naar hun kamer. Sommige mensen hebben moeite met eten en dan help ik hen daarmee. Ook loop ik mee als de verpleegkundige de medicijnen gaat brengen. Ik ben van plan om geneeskunde te gaan studeren en vind zo’n rondje interessant. Ook de administratie die daarmee samenhangt is leerzaam. Hier snijdt het mes wel aan twee kanten, vind ik. Ik ben ervan overtuigd dat de ervaringen die ik nu opdoe er straks aan bijdragen dat ik mijn werk in de zorg beter uit kan oefenen. Ik ga altijd met een voldaan gevoel naar huis op dinsdagmiddag”.

Max zet op dinsdag zijn keuze-uren op een bijzondere manier in. Het 7e en 8e uur vult hij in principe in bij Humanitas. Hij haalt er veel voldoening uit. “Ik heb hele leuke gesprekken en zie dat de oudere mensen waar ik voor werk hier echt iets aan hebben. Ze worden er vrolijker van en zijn minder eenzaam. Ik krijg regelmatig complimenten van de bewoners. Bovendien vinden ze het leuk dat er in zo’n verzorgingstehuis een jonge jongen rond loopt. De bewoners zien natuurlijk vooral vrouwen in dit soort zorg”.

Max heeft bij levensbeschouwing een presentatie gegeven over Impacter en het vrijwilligerswerk dat hij doet. Hij kreeg veel positieve reacties, alhoewel veel klasgenoten het ook wel bijzonder vinden dat hij gaat werken zonder daar geld mee te verdienen. Het goede voorbeeld doet echter ook goed volgen. Enkele vrienden van Max zijn ondertussen ook gestart met een project bij Impacter. Dat zijn overigens hele andere projecten.

Jongerencoach Raymond Pothoven vult aan, “Er zijn zoveel mogelijkheden via Impacter. Hoe mooi is het als iemand zijn talenten kan gaan ontdekken of onderzoeken? Iedereen is welkom bij ons, ook puur om eens te informeren. We bieden je graag onze hulp aan, maar er zijn geen verplichtingen als je een gesprek met ons aangaat. Een verjonging van vrijwilligers die eventueel een andere kijk kunnen hebben kan heel verfrissend zijn voor deelnemende organisaties. We zijn in Deventer in april gestart en begeleiden nu ongeveer 25 jongeren. De diversiteit is groot: van rappen, trainingen geven, kinderfeestjes organiseren tot hulpverlenen. Elke vraag die we krijgen gaan we onderzoeken en binnen ons netwerk is heel veel mogelijk. Dank natuurlijk aan de organisaties die jongeren in de gelegenheid stellen hun doelen te halen. Volgend jaar hopen we nog veel meer jongeren op weg te helpen.

Max heeft zijn eerste tijd er ondertussen op zitten als vrijwilliger. Met veel plezier! Hij merkt dat anderen hem nu ook vragen beginnen te stellen. Max denkt dat veel andere jongeren echt wel een vrijwillige bijdrage willen leveren in onze maatschappij. “Je moet alleen weten wat je precies wilt en waar je dat kunt bereiken”, zegt hij. “Het is soms moeilijk om initiatieven te nemen en dan is een duwtje in de rug heel prettig”. Dat duwtje heeft Max via Impacter gehad. Iedere drie weken spreekt hij Raymond, zijn jongerencoach, even. Mochten er problemen zijn dan staat Impacter klaar om jongeren verder te helpen. Voorlopig kan dat elke donderdagmorgen binnen de muren van Het Vlier.

woensdag 5 januari 2022

Deel dit bericht