Wie is wijkagent Gea Venema?

Als wijkagent ben je een politieagent die zorgt voor de veiligheid en leefbaarheid van een toegewezen gebied. Het werkgebied van wijkagent Gea Venema is Terwolde, Nijbroek, Teuge, Steenenkamer en de Vecht. In dit gebied onderhoudt ze contact met en is ze het aanspreekpunt voor inwoners, bedrijven en instanties. In Twello is Gea ook het aanspreekpunt op de scholen Veluws College en Zonne.college. Gea werkt veel samen met gemeente Voorst. Zo overlegt ze met de gemeente hoe mensen die het minder goed hebben geholpen kunnen worden.

Maar wat doet wijkagent Gea precies voor ons? En waarom is het zo belangrijk dat wij ook de wijkagent helpen? Deze vragen en meer mochten we Gea stellen.

Waarom ben je wijkagent geworden?

Drieëntwintig jaar geleden ben ik bij de politie gaan werken omdat ik mensen wilde helpen. Nog altijd is dat mijn drijfveer. In die jaren heb ik veel ervaring opgedaan bij verschillende functies, denk aan rechercheur, zedenpolitie, jeugdagent… Al die ervaring ben ik een jaar geleden gaan combineren in de functie van wijkagent.

Wat wil jij graag bereiken in ‘jouw’ omgeving?

Ik wil graag dat mensen zich prettig en veilig voelen in hun leefomgeving. En als dat niet zo is, hoop ik dat ze contact met mij durven op te nemen voor hulp. Je staat er niet alleen voor. Dat is belangrijk om te weten.

Is er een misvatting over de wijkagent die je de wereld uit wil helpen?

Wat mensen niet altijd begrijpen, is dat ik vóór hun werk en niet tegen. In principe ben ik in dienst van de burger. Om dat vertrouwen te winnen, probeer ik veel contacten op te bouwen en de wijk te leren kennen. Als er dan wat aan de hand is, weten ze mij hopelijk te vinden. Op heel veel manieren kun je direct contact met mij opnemen. Zo kun je mij mailen via gea.venema@politie.nl, bellen via 0900 8844 en elke donderdag houd ik een spreekuur van 14.30 tot 15.30 in Dorpshuis Terwolde. Ook kun je contact met mij opnemen via mijn Instagramaccount @Wijkagent_gea. Op dit account plaats ik foto’s van de dingen die ik meemaak als wijkagent. Ik zou het leuk vinden als meer mensen mij volgen!

Dus je deelt niet alleen maar bekeuringen uit?

Nee, mijn doel is een veilig leefklimaat voor iedereen. Problemen zijn er om op te lossen. Zo kan een bemiddelend gesprek bijvoorbeeld goed werken. De vraag die ik mijzelf en anderen stel is: wat kunnen we nu met elkaar afspreken zodat het niet meer gebeurt? Ik wil dat mensen kijken naar wat ze zelf kunnen veranderen, zodat iedereen tevreden verder kan.

Waarom is het zo belangrijk dat mensen jou kennen?

Goede contacten zijn heel erg belangrijk voor mijn werk, omdat als er wat aan de hand is in de buurt, ik dan sneller en meer informatie kan krijgen. Die informatie kan net het missende puzzelstukje zijn. Zo kreeg ik laatst een foto van een auto met daarin twee personen. Er was geen directe aanwijzing dat er iets fout was, maar degene die mij tipte vertrouwde het niet. En dat gevoel klopte, want het waren inderdaad criminelen. Door hulp en informatie van de mensen kan ik sneller problemen signaleren en waar mogelijk zelfs voorkomen.

Is dat belangrijk voor jouw werk, vertrouwen op je gevoel?

Je moet je voorstellen dat ik vaak geen tijd heb om over een beslissing na te denken. Ik moet in een seconde handelen. Als wijkagent heb je een hele vrije rol. Ik doe dat, waarvan ik denk dat het goed is voor de burgers. Er zit veel van mijn persoonlijkheid in de functie. Dat maakt het soms ook lastig, want ik voel me heel erg betrokken bij de wijk. Als er iets ergs gebeurt, trek ik me dat aan.

Hoe kunnen wij een steentje bijdragen aan een veilige leefomgeving?

Door actief deel te nemen aan je BuurtWhatsapp. Zeker in de buitengebieden is de informatie die daarin wordt gedeeld erg belangrijk. Met alle beheerders van deze groepen heb ik een overkoepelende BuurtWhatsapp opgericht. Zo komt alle informatie ook bij mij. Meer informatie over het oprichten van een Buurtwhatsapp kun je vragen bij de gemeente Voorst of vinden via www.wabp.nl Als je een Buurtwhatsapp hebt opgericht, is het erg belangrijk dat je deze bekendmaakt bij de gemeente. Dan word ik namelijk ook op de hoogte gesteld.

Wat hoop je over te brengen?

Het is heel erg belangrijk dat je nooit je gevoel in twijfel trekt. Alles wat je opmerkt en aan informatie stuurt kan een waardevolle bijdrage zijn. Het is nooit gek wat je meldt. Maar ook problemen waar je zelf tegenaan loopt kun je mij persoonlijk melden via de eerdergenoemde contactmogelijkheden. Hoe rot de situatie ook is, als je toch contact durft op te nemen, dan kan er vaak meer hulp geboden worden dan je denkt.

woensdag 20 februari 2019

Deel dit bericht