Wim heeft de langste en dunste aarddappelschil

Klarenbeek- De 89-jarige Wim zit na te genieten van zijn wel verdiende overwinning. Op de schouw thuis pronkt de wisselbeker NK aardappelschillen met zijn naam erop.

Zijn aardappelschil had de onvoorstelbare lengte van wel 73 cm en 1,23 mm dikte. “Ja, je moet de krant erdoor kunnen lezen, ” is zijn credo.

Afgelopen woensdag was de NK aardappelschilwedstrijd. Voor de tweede keer werd er gestreden (geschild) om de langste en dunste schil te maken. Er zaten dertien nerveuze deelnemers, met het zweet op de kop, aan de tafel met allen goed geslepen mesjes. Ieder kreeg vijf middelgrote aardappels en tien minuten de tijd om ze te schillen. Na het startsein viel een stilte aan tafel om de schillers, in opperste concentratie, de langst schil te laten maken. Na tien minuten klonk het stopsein en werden de schillen, ter vergelijking, naast elkaar gelegd. Overduidelijk bleek de schil van Wim de langste en dunste te zijn waarna de schil van Toon volgde. De jury legde de beide schillen naast elkaar zodat de lengte en dikte gemeten kon worden.

Aardappels schillen is een kunst die enige vaardigheid vergt en die Wim dus duidelijk beheerst. Hij, zoon uit een groot gezin met dertien kinderen, moest dagelijkse de aardappelen schillen. Opmerkelijk was dat nummer twee, Toon die een schil van 58 cm wist te maken ook uit een gezin met vijftien kinderen kwam. Beide heren hadden dus de nodige ervaring in het schillen van aardappelen.

De NK aardappelschilwedstrijd is uit een grap ontstaan, waarbij de inwoners van Klarenbeek elkaar uitdaagden wie er het dunst kon schillen. Vorig jaar was de eerste wedstrijd waar Wim won. Dit jaar wilde men hem verslaan en ontstond de NK aardappelschilwedstrijd. Inmiddels stromen de aanmeldingen voor het volgend jaar al binnen. Nederland is bekend om haar aardappelcultuur, daarom valt deze NK wedstrijd dan ook goed in de smaak bij de mensen.

Na afloop van iedere wedstrijd worden de geschilde aardappels in kleine stukjes gesneden, gebakken en met een goede klodder mayo, met alle aanwezigen, opgegeten. Want verspilling, daar houden we niet van!

Mocht men ook willen strijden om de titel langste en dunste aardappelschiller, dan kan men zich aanmelden via inloop@mfcklarenbeek.nl. Volgend jaar, 29 januari 2025, daagt Wim je uit om hem te verslaan.

woensdag 7 februari 2024

Deel dit bericht