WK-succes voor ice carver Thomas Weijenberg uit Voorst

VOORST/GAETA- Op het Wereldkampioenschap IJskunst in de Italiaanse stad Gaeta heeft Voorstenaar Thomas Weijenberg onlangs de publieksprijs gewonnen. Een groot deel van de duizenden bezoekers was blijkbaar zeer gecharmeerd van Thomas’ ijssculptuur waarin twee ara’s de hoofdrol spelen. Door Rudi Hofman

De bekende houtzaagkunstenaar, die ook op het gebied van ice carving tot de wereldtop behoort, maakte de sculptuur met de ara’s op de tweede dag van het WK. “Ik had hem al eens van hout gemaakt en dacht dat dit ook met ijs zou moeten lukken”, zegt Thomas.

Lastige omstandigheden
Aan het WK deden dertien ice carving-toppers mee uit Italië (2), België, Duitsland, Frankrijk, Maleisië (2), Montenegro, Senegal, Polen, Canada en Nederland (2). Zij hadden in het aan de Middellandse Zee gelegen Gaeta te maken met lastige omstandigheden. Het was daar een graadje of zestien boven nul en hierdoor was met name het verlijmen van de ijsblokken een uitdaging.

Thomas: “Dat verlijmen doe je normaal met water dat bij koud weer opvriest. Bij zestien graden lukt dit natuurlijk niet. Ik heb daarom een truc gebruikt. Door een fles met toetsenbordreiniger op de kop leeg te spuiten, kon ik de verschillende delen toch aan elkaar maken.”

Mr. Chicken
Op beide wedstrijddagen hadden de deelnemers maximaal drie uur de tijd om met gebruik van diverse ijsblokken - van elk zo’n 125 kilo – een sculptuur te maken. Zij waren geheel vrij in het bepalen van het thema. “Voor de zaterdag had ik besloten een beeld van Mr. Chicken te maken. De dag ervoor waren we naar een houttentoonstelling in Napels geweest. Ik kreeg op een gegeven moment veel trek en heb toen bij Mr. Chicken een broodje döner gegeten”, verklaart Thomas zijn themakeuze.

Met deze sculptuur wist de Voorstenaar geen vakjury- of publieksprijs in de wacht te slepen. “Wel kreeg ik voor dit beeld meer punten dan de Fransman (Samuel Girault, red.) die uiteindelijk het WK won”, zegt Thomas. Zoals gemeld sleepte hij een dag later met de ara-sculptuur de publieksprijs in de wacht. Daar hecht hij veel waarde aan, zeker ook gezien de concurrentie van de twee voor eigen publiek acterende Italiaanse ice carvers.

Collegiaal
Volgens Thomas is de omgang van de deelnemers aan het WK en aan andere wedstrijden heel collegiaal: “We lenen bijvoorbeeld materialen aan elkaar uit en geven elkaar adviezen. In Italië heb ik een man uit Montenegro geholpen met het plakken van ijs. Zelf kreeg ik hulp van een deelnemer uit Maleisië die de bovenste ara vasthield terwijl ik aan het zagen was.”

Op welke plaats Thomas op het WK is geëindigd, weet hij nog niet. Vooralsnog heeft de vakjury alleen de puntentotalen van de top 3 bekendgemaakt. Daar viel zowel Thomas als zijn landgenoot Niels Brouwers buiten. Vorig jaar eindigde Thomas op het WK als vijfde.

Slovakije
Thomas en Niels reizen donderdag af naar Slovakije om daar als duo mee te doen aan de Tatra Ice Master in Hrebieniok. Dat evenement duurt net als het WK twee dagen. Voor 2024 heeft Thomas al een uitnodiging op zak voor het gerenommeerde Harbin Ice Festival in China!

woensdag 18 januari 2023

Deel dit bericht