Wonen op Zonneburg en De Nieuwenhof voelt dankzij zeer persoonlijke zorg als thuiswonen

Voorst/Empe- Stichting Zorg Thuis behaalt kwaliteitskeurmerk Door Rudi Hofman Dat de bewoners van de woonzorglocaties De Nieuwenhof in Voorst en Zonneburg in Empe in goede (zorg)handen verkeren, wisten zij zelf al wel. Met het behalen van het gouden PREZO-keurmerk door Stichting Zorg Thuis staat dit nu ook zwart-op-wit. “We hebben hier onlangs ondanks corona met ons allen een lekker gebakje op gegeten”, zegt het trotse locatiehoofd Anita van Mulligen. Het PREZO-keurmerk is het bewijs dat de bewoners/cliënten tevreden zijn, dat de zorgorganisatie haar prestaties vóór deze cliënten structureel verbetert en verantwoorde zorg biedt, voldoet aan de eisen die de branche stelt en ook aan de relevante wet- en regelgeving.

Tevredenheidsgesprekken

De in Voorst wonende Anita vertelt dat er heel wat komt kijken bij het keurmerktraject. Niet alleen zijn de organisatie en alle zorgprotocollen uitvoerig doorgelicht, ook werden er talrijke tevredenheidsgesprekken gevoerd met bewoners, familieleden en personeelsleden.

Als locatiehoofd geeft Anita leiding aan een team van ruim vijftig medewerkers, die verspreid over de twee genoemde locaties van ‘Zorgresidentie Zonneburg’ werken. Naast verpleegkundigen, verzorgenden IG (individuele gezondheidszorg en helpende plus gaat het onder anderen om personeel in de keuken en de huishouding.

De Nieuwenhof, tegenover Bakkerij Bril, telt twintig huurappartementen en hier wonen op dit moment 23 bewoners. Zonneburg in de ‘Emperbocht’ is met tien appartementen en de huidige negen bewoners kleinschaliger.

Stichting Zorg Thuis onderscheidt zich van veel andere zorgaanbieders met zeer persoonlijke zorg - dat is ook de visie. Anita: “Ons uitgangspunt is wonen zoals thuis. Als een bewoner iets vraagt, is ons antwoord nooit direct nee. We zoeken altijd naar een manier die het wel mogelijk maakt aan een wens te voldoen.”

Broodje kroket

Dat dit geen grootspraak is, blijkt uit twee voorbeelden die het locatiehoofd noemt: “Als een bewoner een keer ’s nachts om drie uur de nachtploeg alarmeert en zegt dat hij zin heeft in een broodje kroket dan regelen we dat. En als iemand een keer lekker tot elf uur wil uitslapen en daarna geholpen wil worden bij het douchen, is dat ook prima.”

Deze werkwijze vraagt van het personeel heel veel flexibiliteit en de bereidheid echt een band met de bewoner/cliënt op te bouwen. Dit maakt dat in de zoektocht naar nieuwe medewerkers zelden de keus valt op zzp’ers en gedetacheerde krachten. Voor hen is het lastiger aan de vereiste flexibiliteit te voldoen en aan een hechte band te werken.

Vacatures

Stichting Zorg Thuis is voor de woonzorglocaties in Voorst en Empe momenteel op zoek één verpleegkundige en één verzorgende IG. Volgens Anita is het onder meer door de grote arbeidskrapte zeer lastig aan goed gekwalificeerd personeel te komen. Bovendien moeten kandidaten bereid zijn de visie van de stichting te omarmen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Belangstellenden voor genoemde functies, maar ook gemotiveerde zij-instromers en mensen die een leerwerktraject willen beginnen in de zorg kunnen zich melden bij locatiehoofd Anita van Mulligen. Zij is bereikbaar op tel. 06-12210731. Een mail sturen naar a.vanmulligen@zonneburg.nl kan ook.

woensdag 24 februari 2021

Deel dit bericht