Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Laatste wedstrijden jeugd Trias van 2019

De

Veluwe 7 – Trias 2

Mees
Snoek, Kyan Broekers en Milan Munning namen het afgelopen weekend op tegen de
Veluwe. Deze wedstrijd deed er eigenlijk niet meer toe want het Trias team wist
op voorhand al dat het op een tweede plaats zou gaan eindigen. Desondanks ging
het trio voortvarend van start. Tot aan de dubbel wist alleen Milan namens
Trias niet zijn wedstrijd om te zetten in een overwinning. Echter in zijn
tweede partij wist hij ook zijn steentje bij te dragen aan de uiteindelijke 3 –
7 overwinning voor Trias.

De
Veluwe 8 – Trias 3

Een
tafel verderop was er het zelfde affice. Nienke Wijnhout,Quinten Gerritsen en
Stijn Kamminga begonnen zwak aan de partij. Vervolgens wist het team zich te
herpakken en kwam er al snel een ruime voorsprong op het scorebord te staan, in
het voordeel van de vereniging uit Twello. Stijn en Nienke konden goed omgaan
met de druk. Het was immers hun kans om kampioen te worden van de 5e
Klasse C. Het team won uiteindelijk met 3 -7. Hierna was het wachten geblazen
tot het laatste fluitsignaal klonk bij hun concurrenten uit Zwolle en
Harderwijk. Deze teams hadden ook hun wedstrijden gewonnen maar door de ruime
overwinning van Trias kwam het kampioensfeest niet meer in gevaar.

Torenstad
4 – Trias 4

Boris
Horstink, Joep Kamminga en Wes Zweers hadden een moeilijk seizoen achter de
rug. Ondanks hun talloze inzet konden zij degradatie helaas niet voorkomen. In
hun laatste wedstrijd konden zij nog 1 keer alles uit hun kast halen. Echter de
ploeg uit Zutphen, Torenstad was ook deze wedstrijd te sterk voor het trio uit
Twello. Alleen Wes wist in de allerlaatste partij de eer nog te redden.
Eindstand 1 – 9.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt bij de Kruidentuin

TWELO-

Op zaterdag 14 december wordt er een Kerstmarkt georganiseerd bij de Kruidentuin in Twello. Tussen 10:00 en 16:00 zijn de kwekerij, de kaarsenmakerij en de winkel geopend voor iedereen die alvast in de kerstsfeer wil komen.

Medewerkers van de Kruidentuin zullen deze dag de bezoekers helpen bij de verkoop van Nordman Kerstbomen, zelfgemaakte kerststukjes, eigen gemaakte kaarsen, zelfbereide lekkernijen en overige artikelen voor de aankomende feestdagen. Behalve eigengemaakte artikelen van de Kruidentuin zal ook de tingieter dit jaar niet ontbreken, worden er wenskaarten verkocht, zijn er kinderactiviteiten en zorgt live muziek voor het extra kerstgevoel.

De Kruidentuin is een werklocatie van Stichting de Passerel waar mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding uitvoeren in de winkel, de kwekerij en de kaarsenmakerij. Binnen de muren van de Kruidentuin is ook Mens en Welzijn Voorst gehuisvest. Deze organisatie bied creatieve en productie werkzaamheden aan ouderen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Behalve de kerstmarkt is de Kruidentuin op doordeweekse dagen geopend tussen 09:00 en 16:00 uur. Adresgegevens van de Kruidentuin zijn; Lenteklokje 3, 7391 AJ in Twello.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kleuters op bezoek bij Van Hees Versmarkt

TWELLO-

De kleuters van basisschool De Wingerd werken elke paar weken aan een nieuw thema. Dit keer staat de groenteboer centraal. In de hal van de school is een groentewinkel ingericht. Hier leren de kleuters spelenderwijs groenten en fruit te kopen, wegen, sorteren en te betalen met contant geld of pin. De kleuters zijn al aardig ingewerkt in hun groentewinkel. Daarom was het afgelopen week tijd om de opgedane kennis en ervaring in te zetten in een echte groentewinkel. Van Hees Versmarkt verwelkomde de kleuters en gaven een rondleiding. Ze keken in de snijkeuken, leerden wat er allemaal in de koeling ligt en wat je kunt bewaren in het magazijn. Ook leerden ze hoe je boerenkoolstamppot maakt. En ze weten nu dat de groenteboer de groenten en het fruit op de veiling koopt. Vervolgens vervoert hij de verse waar met de vrachtwagen naar de winkel in Twello. Het bezoek werd afgesloten met een heerlijke verse appel.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt in Nijbroek

NIJBROEK- Het is al weer december dus zoals elk jaar in deze periode tijd voor de unieke en vooral knusse kerstmarkt in Nijbroek. Dit jaar op vrijdagavond 13 december, vanaf 18.00 uur. Het fraaie dorpsplein, dorpshuis “De Arend” en nog een paar historische panden zijn nostalgisch verlicht. Vuurkorven, Glühwein, diverse kraampjes en muziek brengen veel sfeer in het kleine dorp in de IJsselvallei. Er is samenzang in de Protestantse kerk, Midwienterhoarnbloazers en een optreden van het koor ‘Maat 16’’ uit Deventer.

Zoals ieder jaar heeft de kerstmarktcommissie gekozen voor muziek en een afwisselend programma. Vele kramen op het Dorpsplein waar zowel lokale verenigingen als andere kraamhouders uit de omgeving verschillende producten aan de man brengen zoals kerstbomen, kerstdecoraties, vogeltaarten, woondecoraties en nog veel meer. Ook zijn er bij de lokale verenigingen verschillende activiteiten te doen en bakt het Oranjecomité Nijbroek weer heerlijke oliebollen. Tussen 19.00 uur en 20.00 uur zullen onder leiding van organist Eric de Jong en zijn vrouw Helén kerstliederen gespeeld en gezongen worden en is er ook gelegenheid voor samenzang. Ook is er een optreden van het koor ‘Maat 16’, een gemengde Vocal group uit Deventer die hun liederen vooral a cappella zingen. Onder de bezielende leiding van dirigent Jurgen Houwers staat er een optreden gepland zo rond de klok van 20.00 uur en om 20.30 uur. Geheel volgens de traditie zullen rondom het Dorpsplein ook weer de sonore klanken te horen zijn van de Veluwse Midwienterhoarnbloazers. Een uniek geluid in de landelijke stilte. Hierna, rond 21.00 uur, is er weer het ‘Rad van Fortuin’ in dorpshuis “De Arend”. Ook kunt u hier de hele avond terecht voor een drankje. Veel bezoekers in de afgelopen jaren verbazen zich over het grote saamhorigheidsgevoel tijdens de kerstmarkt. Het is dan ook een prima gevoel, dat past in deze kersttijd. Samen genieten van eenvoud en de unieke ambiance in een roerige tijd. Het ultieme kerstgevoel bij een rustiek verlicht dorpsplein, een schilderachtige kerk en een dorpshuis uit de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Wij ontmoeten u graag op 13 december in sfeervol Nijbroek!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstfilm in de Dorpskerk

The Nativity Story, is een dramatische en fascinerende verfilming van de geboorte van Jezus. The Nativity Story volgt de miraculeuze zwangerschap, de moeilijke en gevaarlijke reis van Maria en Jozef naar Bethlehem en de geboorte van Jezus. Het beroemdste verhaal over liefde en lotsbestemming, over onheil en onderdrukking en over een kind dat de geschiedenis van de wereld zou veranderen.

Op zaterdag 14 december om 19.00 uur op megascherm in de verwarmde dorpskerk van Voorst. De toegang is gratis voor iedereen ouder dan 6 jaar.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstconcert Sint Martinuskerk

BUSSLOO-

Projectkoor Festina Lente neemt u vlak voor Kerst mee naar de tijd toen Spanje de Zuidelijke Nederlanden overheerste. Typisch Nederlandse kerstliederen uit de Cantiones Natalitae, getoonzet door de Vlaming Guillelmus Messaus worden afgewisseld met swingende Spaanse Villancicos, Spaanse hofmuziek geïnspireerd op volksmuziek die rond Kerst gezongen en gedanst werd. Het projectkoor Festina Lente, gevestigd in Arnhem, streeft naar grote muzikale kwaliteit, koorklank en expressie. Het koor richt zich op deelnemers uit de wijde omgeving van Arnhem. Er wordt onder leiding van Dirkjan Horringa gewerkt met zeer gevorderde amateurzangers en beroepsmusici.

Kaarten

Het koor specialiseert zich in werken uit Renaissance en Barok en maakt ook uitstapjes naar meer hedendaagse muziek. Festina Lente voert zowel geestelijke als wereldlijke muziek uit. Het koor is steeds op zoek naar bijzondere werken, thematische programma’s en zelden uitgevoerde muziek. Binnen diverse projecten wordt samenwerking gezocht met andere kunstdisciplines.

Dirkjan Horringa is artistiek leider en dirigent van Festina Lente. Hij is dirigent en zanger, musicoloog en gespecialiseerd in barokmuziek. Wie dit unieke concert wil bijwonen is welkom op zaterdag 14 december om 20.00 uur in de Sint Martinuskerk te Bussloo. Kaarten zijn onder meer in de voorverkoop verkrijgbaar voor € 15,00 . Wie aan de kerk een kaart koopt betaald € 17,50 . Voor studenten en CJP houders kost een kaart € 10,00. Kinderen hebben gratis toegang.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Eerste brocante kerkwinkel een groot succes

TERWOLDE-

De mensen die betrokken zijn bij het traditionele kerkwinkeltje wat af en toe werd georganiseerd hebben het dit jaa voor de eerste keer over een heel andere boeg gegooid. Natuurlijk werden ook tijdens deze editie de gebruikelijke zelf brei- en bakartikelen te koop aangeboden, maar er was meer, veel meer. Omdat het unieke Naberorgel van de Cosmas en Damianuskerk heel erg aan een restauratie toe is, zijn alle creatieve ideeën om de benodigde fondsen om die restauratie te bekostigen zeer welkom. Dat te meer, omdat na onderzoek gebleken is dat tijdens de voorgaande restauratie op sommige plaatsen inferieure materialen zijn gebruikt, waardoor, voor een gedegen herstel meer werk verricht zal moeten worden dan vooraf voorzien, met als gevolg dat die restauratie aanzienlijk duurder uit zal vallen dan eerst gedacht. Maar, gelukkig is daar de gemeenschap.

Het kerkwinkeltje werd dit keer dus een heuse kerst brocante markt, en wat voor één. De pr dame van het comité, Alie Ensink, had vooraf alle haar bekende bronnen ingeseind over het unieke karakter van de markt. Daarbij had ze niets te veel gezegd. De kerk was veranderd in een hele grote overdekte markthal, met de eeuwenoude muurschilderingen voor de sfeer en het Naberorgel, waar het allemaal om te doen was, op de achtergrond. Vooral vrijdags was er zoveel publiek dat de mensen buiten in de rij moesten wachten voor ze langzaam naar binnen konden schuifelen. Er viel ongelofelijk veel te zien en, natuurlijk te kopen. Dat laatste gebeurde gelukkig ook massaal. Na afloop kon een groot bedrag worden bijgeschreven op de rekening van het restauratiefonds. Feest dus, voor de bezoekers én de organisatoren en iedereen die in Terwolde de kerk graag in het midden willen laten staan.

Hoe kwamen de organisatoren nou aan al die unieke brocante stukken? Dat bleek een stuk eenvoudiger dan een simpele buitenstaander zou vermoeden. Ieder jaar wordt in Terwolde een grote brocante markt georganiseerd, waarvan de opbrengst, juist ja, ten goede komt aan het restauratiefonds. Voor de gelegenheid is nu al geput uit de al aangelegde voorraad spullen, die op deze manier al vroegtijdig ten gelde konden worden gemaakt. Een simpele win-win situatie dus, met uiteindelijk het zelfde restauratiefonds als mooi gespekte spaarpot als lachende derde.

Bijschrift: Minie de Weerd in een prachtig antiek stoeltje dat zij wel graag aan zou willen schaffen. Mooi daarbij is, dat Minie een Schotse jas van Marino wol draagt die zij vorig jaar op de brocante markt in Terwolde had aangeschaft, in dezelfde kleur als de bekleding van de stoel.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kaartavond MFC

KLARENBEEK-

Op 6 december 2019 is er weer een kaartavond in het MFC aan de Bosweg in Klarenbeek.

Inschrijven voor klaverjassen en jokeren kan vanaf 19.15 uur het kaarten begint 19.45 uur.

Iedereen is van harte welkom op deze altijd gezellige avonden en er zijn mooie prijzen te winnen.

De eerst volgende kaartavond in het nieuwe jaar 2020 is op de eerste vrijdag 3 januari . Inlichtingen

Bij Annemiek Hurenkamp tel.nr. 055 3011506

woensdag 4 december

Deel dit bericht

GOED BEZOCHTE KAARTMARATHON VOORWAARTS

TWELLO-

Zaterdag 30 november j.l. heeft de s.v. Voorwaarts een halve kaartmarathon XL gehouden. Tussen 10.00 uur en 18.00 uur speelden 48 personen klaverjassen en 36 personen jokeren. Om 10.00 uur heette de organisatie de aanwezigen hartelijk welkom, wenste ieder een genoeglijke en sportieve kaartdag en na het geven van enkele mededelingen, konden de kaarten worden geschud en kon het spel beginnen. Het werd al weer snel een ongedwongen sfeer. Tijdens de middagpauze werd er weer een goed verzorgde lunch aangeboden en werden er weer loten verkocht voor de verloting met vele aantrekkelijke prijzen. Uiteraard had de organisatie ook gezorgd dat er voor de prijswinnaars en winnaressen vele mooie prijzen beschikbaar waren. IIn totaal werden er 9 rondes gespeeld bij het klaverjassen en 9 rondes bij het jokeren. Prijzenuitslag: Klaverjassen Jokeren

1. Dini Spijkerbosch 14943 pnt. 1. Mieke Hafkamp 987 pnt.

2. Gerard Splinter 14889 pnt. 2. Doke Kamphuis 1080 pnt.

3. Herman Turk 14766 pnt. 3. Bets Hendriks 1096 pnt.

Poedel: Ans Hulleman 10439 pnt. Poedel: Ted Bakker 2589 pnt.

Er waren extra prijzen voor de hoogste score in ronde 7 (Rinus Hoogeslag en Dini Spijkerbosch 2287 pnt) en de laagste score in ronde 3 (Ria Mentink en Geert Weijn 977 pnt). De marsenprijs ging met 11 marsen naar Rinus Hoogeslag. Zaterdag 25 januari a.s. is er weer de halve marathon van 10.00 tot 16.00 uur.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Warme Kerst in de Bibliotheek met ‘Joris’ Kerstboom

TWELLO.- In de Bibliotheken Brummen, Eerbeek en Twello staan net als vorige jaar van 6 t/m 24 december een ‘Joris’ Kerstboom. De ‘Joris’ Kerstboom’ is gebaseerd op het KRO-NCRV tv-programma van presentator Joris Linssen waarin hij mensen uitnodigt een bijzonder persoon in hun leven tussen de dennentakken te hangen en daarmee in het licht te zetten. In de Bibliotheek kunnen bezoekers de komende tijd hetzelfde doen.

Bij de kerstboom in de Bibliotheken Brummen, Eerbeek en Twello is vanaf 6 december de mogelijkheid om een mooie kerstgedachte voor iemand in de boom te hangen. De bibliotheekbezoeker kan een reddende engel bedanken, sorry zeggen of een hechte vriendschap vieren. En dit begint voor iedereen bij de vraag, die Joris Linssen stelt: Wie zet jij in het licht?

Gesprek tijdens de kerst

Het ophangen van de foto’s en kerstwensen kan leiden tot mooie gesprekken bij de kerstboom. De Joris’ Kerstboom wordt zo een ontmoetingsplaats; erg waardevol voor veel mensen in de dagen voor Kerst.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Wintermarkt 2019 in Hall

HALL- Het is weer bijna zover, dit jaar wordt de 27ste WINTERMARKT gehouden op zaterdag 14 december 2019 a.s. rondom en in ons mooie eeuwen oude Ludgerus Kerk, de opening van de markt is om 10.30

De vele vrijwilligers en bestuur zijn in volle gang om alles weer in gereedheid te maken voor het welslagen van dit jaarlijkse evenement. Vele handen zijn bezig om weer mooie creatieve bloemstukken en decoratieve voerslingers te maken en ter verkoop aan te bieden. Ook de streekproducten zijn volop verkrijgbaar zoals eigen gemaakte advocaat tot allerlei jamsoorten en de versnaperingen die de inwendig mens versterken zullen weer aanwezig zijn zoals boerenkool met worst. Verder zullen er kraampjes zijn die u in kerstsfeer brengen en waar u inkopen kunt doen op deze gezellige markt. Ook zijn er diverse lokale ondernemers en hobbyisten die hun eigen waren verkopen op de markt, denk hierbij aan brocante, honing en bakwaren.

In de kerk zijn drie optredens, vanaf 10.45 zal onze Hallse muziekvereniging D.E.S. haar klanken ten gehore brengen, daarna ca. 12.15 uur komt het Popkoor Young Voices uit Eerbeek zij komen hun mooie songs ten gehore brengen, en hierna om ca. 13.15 uur komt het Moluks Gospelkoor Api-Injil uit Eerbeek hun gospelsongs ten gehore brengen, dit alles onder het genot van een lekker kopje koffie of een glaasje glühwein.

Wij als commissie hopen dit evenement samen met u tot een feest te maken op zaterdag 14 december a.s. van 10.30 tot 15.00 uur, aan de Dorpsstraat 57 6964 BA Hall.

De Wintermarktcommissie. www.wintermarkthall.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

“PROEF EN BELEEF”    WINTERFAIR in BEEMTE – BROEKLAND

BEEMTE-BROEKLAND- Op zaterdag 14 december van 10.30 tot 16.00 uur organiseren de aktiefonshuusgroep van dorpshuis Ons Huus en de Wilhelminakerk in Beemte- Broekland gezamenlijk een gezellige winterfair op 2 locaties: aan Beemterweg 25a en Beemterweg 7.

In en om de Wilhelminakerk en Ons Huus zijn diverse stands met kunstnijverheid, sfeercadeaus, groendecoratie, kerstbakjes, zelfgemaakte jams en sappen, cakes enz.

Ook aan de inwendige mens is gedacht; er zijn oliebollen, kerstbrood, balkenbrij, glühwein, maar natuurlijk ook een lekkere cappuccino of warme chocomelk met slagroom. Verder kunt u genieten van lekkere rookworst of een stoofpotje bereid op de buitenbarbeque.

Voor de kinderen is er een grabbelton, marhsmallows smelten,kerstkaarten en/of zelf kerstversiering maken enz.

De midwinterhoornblazers zullen ook aanwezig zijn en nodigen u uit om een toontje mee te blazen. Jazztrio “Kalm an” zal met leuke muziek extra sfeer brengen.

Al met al beloofd het een gezellige winterfair te worden met: voor “elk wat wils”!

U BENT VAN HARTE WELKOM.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Help je dier bij vuurwerkangst!

BEEKBERGEN- Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel (huis)dieren de meest ellendige maand van het jaar: er wordt vuurwerk afgestoken. Hoewel het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag is toegestaan, klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december.

Een sporadische knal op straat hoeft voor een evenwichtige hond of kat geen probleem te zijn. Deze zullen even schrikken, net zoals wij, maar herstellen zich snel. Veel dieren zijn echter door eerdere ervaringen zó bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal de hele maand december angstig en onrustig zijn.

Veel eigenaren nemen zich eind december heilig voor om volgend jaar toch écht te proberen iets aan deze angst te doen, maar herinneren zich dit goede voornemen pas weer bij het klinken van de eerste knal. En dan is het voor sommige dieren al te laat. Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken mits hier tijdig mee wordt begonnen. Via Natura wil u graag laten zien dat er nu en ook op het laatste moment nog tips zijn waar u en uw dier baat bij zullen hebben, zodat u een ontspannen decembermaand en jaarwisseling kan hebben.

De reactie van de baas

Veel gehoorde uitspraken over angst bij huisdieren is dat u de hond of kat vooral moet negeren. Wij willen dat een beetje uitleggen: u mag als baas uw hond gerust op een kalme, evenwichtige manier steun bieden. Hij mag best tegen u aan komen zitten of aan uw voeten komen liggen, maar u blijft rustig uw ding doen. Sommige honden vinden het fijn om in een hoekje onder te trap te schuilen, laat dit dan ook toe. Misschien lukt het u wel hem af te leiden door wat oefeningetjes te doen, zorg altijd dat de situatie rustig en ontspannen blijft. Door hem te laten zien dat u in ieder geval niet bang bent en hij op u kan vertrouwen zal hij zelf ook rustiger worden. Ook kunt u uw hond ondersteunen door niet te veel van het dier te vragen. In de avond zou u de wandelingen bijvoorbeeld wat kunnen inkorten omdat er op dat moment de meeste knallen zijn.

Ondersteuning met (natuurlijke) medicatie, gedragsadvies, Thundershirt en TTouch

Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij vuurwerkangst. Sommigen hiervan worden vrij verkocht, anderen zijn alleen op het voorschrift van een dierenarts verkrijgbaar. Niet alle middelen zijn even onschuldig en prettig voor de hond zelf. Een aantal middelen versuffen een dier, maar maken hem niet minder gevoelig voor geluid. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is; ‘schijnrust’ dus.

Wij van Via Natura zijn van mening dat u beter uw dier met veilige, natuurlijke middelen kan ondersteunen.

Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Wél kunnen angstige dieren met natuurlijke rustgevende middelen ondersteund worden en ook kunnen deze middelen worden ingezet ter ondersteuning bij de training om over de angst heen te komen.

Wij hebben al ruim 12 jaar ervaring met ondersteuning bij (vuurwerk)angst en hebben een hoge mate van kennis op dit gebied.

Via Natura heeft een speciaal stappenplan ontwikkeld, zo zijn er diverse “vuurwerk(angst)pakketten” te koop. Dit kan per hond verschillen, wij raden u dan ook aan om naar de winkel in Beekbergen te komen om het advies zo passend mogelijk te laten zijn.

Zo is er ook het Thundershirt wat doormiddel van lichte druk een kalmerende werking kan hebben. Het is zaak de hond hierin goed te begeleiden, iets waar wij bij Via Natura verstand van hebben!

Via Natura werkt samen met DogTrack (coaching en gedragsadvies) en GoedBeterBeest (TTouch). Beiden kunnen veel betekenen voor angstige honden en hun eigenaren. TTouch een heel mooie methode om de hond of kat te begeleiden. Met de eenvoudig zelf aan te leren kalmerende aanrakingen van de Tellington TTouch® methode kunt u veel voor uw angstige huisdier betekenen tijdens de jaarwisseling. Echter, voor een optimaal resultaat is het aan te bevelen hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het kost nu eenmaal wat tijd om de juiste techniek in de vingers te krijgen en om uw huisdier met deze manier van aanraken bekend te maken. Dit geldt ook voor de supplementen en adviezen om uw hond te begeleiden. Hoe vroeger u begint het algehele stressniveau van het dier te verlagen, hoe minder gevoelig het dier zal zijn voor externe indrukken zoals de knallen van het vuurwerk. Ook zal een dier dat over het algemeen meer ontspannen is, sneller herstellen wanneer het toch van iets schrikt.

Wilt u meer informatie en gratis advies, kom dan naar Via Natura in Beekbergen.

Op donderdagavond 12-12 om 19.30 uur geeft Via Natura en haar samenwerkingen een lezing van Pet Talk over het onderwerp ‘last minute’ vuurwerkangst tips. Deze lezing wordt gegeven in de Hoge Weye in Beekbergen.

Tickets kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen via https://www.via-natura.nl/AGENDA/PET-TALK-LEZINGEN/

Op de onderstaande data zijn Ewald Nagels van DogTrack en Ingrid Mus van GoedBeterBeest bij ons om u van gratis advies en tips te voorzien:

DogTrack: vrijdag 13-12 van 13.00-17.30 uur en zaterdag 28-12 13.00-15.00 uur. Gratis inloop spreekuur.

GoedBeterBeest: dinsdag 24-12 van 13.00-15.00 uur. Gratis afspraken spreekuur, bel voor een afspraak naar 055-8430743

Meer informatie: bel met Via Natura 055 8430743 of kijk op www.via-natura.nl

Via Natura, gespecialiseerd in hond en kat

Dorpstraat 40

7361 AV Beekbergen

www.via-natura.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

InBetween zingt Kerst en meer

BRUMMEN-

In het jubileumjaar 25 jaar InBetween is er natuurlijk ook ruimte voor Kerst, voor een koor altijd een fijne periode. Het gemengde koor uit Brummen verheugt zich op drie mooie optredens: Op 8 december om 14.30 en 15.30 uur in de Emmakerk en Emmastraat tijdens het Dickensfestival in Velp. Een sfeervol evenement, absoluut de moeite waard om te bezoeken. Kom luisteren! Verder staan op 16 en 24 december twee besloten optredens gepland op Rhederhof in Rheden en Klein Engelenburg in Brummen.

Bij alle drie gelegenheden zal het koor zich in vol Dickens-ornaat presenteren!

Na een korte kerstvakantie stort men zich in januari weer op de voorbereidingen van het jubileumconcert op 4 april 2020, natuurlijk onder leiding van dirigente Tatiana Laryna.

Een leuk nieuwtje: popkoor Young Voices uit Eerbeek zal ook tijdens het concert optreden.

Een mooie samenwerking tussen een Brummens & Eerbeeks koor!

Wie meer wil weten over het koor of interesse heeft een repetitie bij te wonen:

Iedere maandagavond van 20.00 tot 21.45 uur wordt gerepeteerd in de Oude of Pancratiuskerk in Brummen. Stuur een mail naar secretariaat@inbetweenbrummen.eu of kijk op www.inbetweenbrummen.eu

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Melkveebedrijf, welk veebedrijf

DE VECHT- Op zaterdag 11 januari 2020 verzorgt toneelgroep LTO & co twee toneelvoorstellingen bij zaal De Groot in De Vecht (Terwolde), om 14.00 uur en om 20.00 uur (de zaal is een half uur voor aanvang geopend). Voor de middag zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar. Voor de avondvoorstelling zijn kaarten online te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/ToneelDeVecht. Tevens is er op vrijdagavond 17 januari 2020 om 20.00 uur een voorstelling in het Dorpshuis in Voorst (Schoolstraat 14). Kaarten hiervoor zijn online verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/ToneelVoorst.

Toneelgroep LTO & co is de nieuwe naam van de toneelgroep LTO Noord afd. Zuid Oost Veluwe. Een nieuwe naam maar dezelfde spelers die al geruime tijd aan het repeteren zijn voor de plattelandskomedie ‘Melkveebedrijf welk veebedrijf’. Deze korte plattelandskomedie is geschreven door Cees Verwaaijen die al jarenlang regisseur is van de toneelgroep

De kleine melkveebedrijven van Harmsen en Donders zijn al generaties lang elkaars buren. Tussen deze buren is er ook al generaties lang een haat-liefdeverhouding. Dries Donders wil in alles haantje de voorste zijn, terwijl zijn buurman Joop Harmsen als motto heeft “Alles op zijn tijd”.

Diny Harmsen ergert zich groen en geel aan het haantjesgedrag van de buurman, maar ook aan het, in haar ogen, lakse gedrag van haar man.

Beide bedrijven maken zich zorgen over hun opvolging en weten dat, om in de toekomst te kunnen overleven, er een samenwerking of overname nodig is. Maar welk melkveebedrijf komt als winnaar uit de strijd?

U bent van harte welkom om deze korte plattelandskomedie te komen bezoeken. Voor deze gezellige toneelavonden zijn vanaf heden kaarten online verkrijgbaar. Voor de middagvoorstelling zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

De kosten zijn € 7,- per persoon, kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Nijbroek Vooruit is er klaar voor, een flinterdunne ijslaag is al gelegd

NIJBROEK-

Op 11 december houdt de vereniging IJsclub Nijbroek Vooruit zijn jaarlijkse jaarvergadering. De vergadering wordt gehouden in het dorpshuis De Arend in Nijbroek en begint om 20.00 uur. Tijdens de bestuursverkiezing zijn aftredend en herkiesbaar Martin Pannekoek en Dennis Bonhof. Tevens is er nog steeds een bestuursfunctie vacant. Dus kom naar de vergadering, de koffie staat klaar. Voor verdere informatie Gerrit Bouwman, telnr.: 0650280670.

In de afgelopen periode is de baan winterklaar gemaakt, er is water op gepompt en zowaar, afgelopen weekeinde lag er al een flinterdunne ijsvloer, net genoeg om sportieve mussen plezier te geven. Zoals ieder jaar is aan de omringende zaken weer het nodige werk verricht. De parkeerplaatsen bij de baan zijn inmiddels gerealiseerd. De afscheiding vanaf die parkeerplaatsen naar de baan is vernieuwd en de entree is een stuk overzichtelijker geworden. Dat werk komt veelal op een betrekkelijk kleine groep enthousiastelingen neer, maar de laatste tijd lijkt het er op dat meerdere mensen die in de omgeving zijn komen wonen zich op termijn graag in willen zetten voor het verrichten van hand en spandiensten. Een mooi gegeven, voor de betreffende nieuwkomers om de mensen uit de omgeving te leren kennen, voor de gemeenschap om hechtere banden te smeden en natuurlijk in de eerste plaats voor de bijna 190 jaar oude vereniging en ijsbaan, die op die manier nog steeds springlevend in de samenleving staan.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

KERSTCONCERTEN STEMM-INN

REGIO-

Zangkoor Stemm-Inn onder leiding van Eric van Grootel is er klaar voor, ze gaan twee concerten geven waarbij mooie, vrolijke en sfeervolle Kerstliederen ten gehore worden gebracht. Er is flink gerepeteerd en de laatste puntjes op de i gezet, Kerst kan komen.

De eerste mogelijkheid om te komen luisteren is in Apeldoorn op donderdagavond 19 december in de O.L. Vrouwekerk, Hoofdstraat 18, aanvang 20.00 uur.

De tweede mogelijkheid is in Bussloo op zondagmiddag 22 december in het kerkgebouw H. Martinuskerk, Bussloselaan 17b, aanvang 14.00 uur. De toegang voor beide concerten is gratis, een vrije gift mag natuurlijk altijd. Stemm-Inn hoopt voor u te mogen zingen waarbij in Bussloo zelfs koffie, thee en glühwein te verkrijgen is.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

De Frietkraam gaat voor gezond

Als er één kraam op de vrijdagmarkt in Twello grote

bekendheid geniet is het wel de Frietkraam van Olivia Kros. Op een strategisch
punt gepositioneerd op het Marktplein voorziet Olivia niet alleen de marktbezoekers
maar ook de marktkooplieden op gezette tijden van heerlijke snacks. Het patatje
met of zonder, kroket, broodje hamburger of beenham, frikadel (met of zonder
uitjes en ketchup) zijn allemaal heerlijkheden die vrijdag’s hun weg vinden.
Maar ook voor een ijsje, frisdrank, koffie en soep, alles uiteraard van
uitstekende kwaliteit, is men hier aan het juiste adres.

Met de tijd mee

Olivia Kros staat met haar Frietkraam al bijna 14 jaar op de
markt in Twello. Olivia: “Ook ik merk dat de tijden veranderen en ook ik
wil met de tijd mee. Na ettelijke jaren Aviko frieten te hebben gebakken, ga we
nu over tot het zelf produceren. De van de boer afkomstige aardappelen worden
door ons zelf gewassen, gesneden en we bakken ze voor. Dan laten we ze ‘rusten’
en daarna worden ze afgebakken. Dat is een heel proces, maar we gaan voor
kwaliteit en voor smaak. Vers gesneden friet met schil is niet te vergelijken
met de normale diepvries friet. Verse friet heeft een volle aardappelsmaak en
is lekker knapperig. Kom gerust maar eens proeven.”

Vers gesneden friet, gemaakt van de beste aardappels,
gebakken in 100% plantaardige olie, is een ware smaaksensatie: volgens Olivia.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Zonnebloem Twello-Zuiderwijk naar kerstshow Tuinland

TWELLO-

Met meer dan 30 gasten en 23 medewerkers heeft de Zonnebloem afdeling Twello - Zuiderwijk, weer een geweldige middag gehad. Vanaf 14.00 uur gingen de gasten met vrijwilligers in rolstoelen, achter rollators, met of zonder stok in een gezellige colonne langs de prachtige Kerstopstellingen van Tuinland in Wilp. Er was te veel moois om in een keer te bekijken. Diverse gasten gaven dan ook aan dat ze op een later tijdstip zeker terugkomen. Bepakt met mooie kerstspullen en mooie planten of kerststukken kon men, onder het genot van een kop koffie/thee met een overheerlijk saucijzenbroodje, in het restaurant even bijkomen. En lekker bijpraten. Na de pitsstop weer vrolijk verder op weg naar de kassa’s. Een van de reguliere bezoeksters zei dat ze het in het weekeind te druk vond omdat ze alleen maar wat vogelvoer nodig had en dus besloten had om op deze “rustige” maandag terug te komen. Er stonden slechts 4 rijen met rolstoelen en andere hulp materialen voor 4 kassa’s te wachten. Zowel de gasten als de medewerkers hebben weer een fantastische middag gehad en zijn rond 16.00 uur in de regen weer huiswaarts gegaan.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Duimen hoog voor vele enthousiaste reacties van deelnemers vragenlijst Je kan nog meedoen om jouw do

De uiterste inleverdatum is nog niet verstreken, maar er kan nú al worden gesproken van een succesvolle actie. Exact 3296 vragenlijsten werden er uitgedeeld in de dorpskernen Teuge, Terwolde, Klarenbeek en Voorst. Daarvan zijn er bijna 900 ingevuld retour ontvangen en iedere dag komen er nog inzenders bij! Een fantastische deelname tot zover, maar uiteraard hoopt gemeente Voorst op een zo groot mogelijke response. Bewoners hebben nog t/m vrijdag 6 december de tijd om deel te nemen.

Vragenlijst voor ieder gezinslid van 18 jaar en ouder

Woensdag 13 november werden de duizenden vragenlijsten via de brievenbussen bezorgd. Hierbij werden alle gezinsleden van 18 jaar en ouder uitgenodigd, om de lijst in te vullen. Dat kon middels het papieren exemplaar óf via internet. Ieder gezinslid kan zijn of haar stem laten horen, dus niet alleen vader/moeder, maar ook zoon/dochter! De boodschap is duidelijk; neem 10 minuten de tijd om mee te werken aan de toekomst van jouw dorp!

Wij willen wat van je weten

Hoe prettig is het om in je dorp te wonen? Ben je tevreden? Zijn er aandachtspunten voor het dorp? Ervaar je sociale verbondenheid? Ben je zelf ook actief wanneer het gaat om evenementen in je buurt? Zomaar globaal een aantal vragen welke worden gesteld en waar iedere inwoner wel een antwoord op heeft. Maar er worden ook vragen gesteld over verkeersveiligheid, buurtpreventie en het gaat over bijvoorbeeld interesses en gezelligheid.

Jouw stem is belangrijk!

Gemeente Voorst is een bruisende gemeente, waarbij veel aandacht is voor de gezondheid van haar inwoners, in de ruimste zin van het woord. De gemeente werkt daarbij nauw samen met de dorpscontactpersonen en de belangenverenigingen in de dorpen. Juist omdat zóveel mensen zich inzetten voor maximale leefbaarheid, willen zij graag weten; en wat vindt jij daar nu van? Daarom is jouw stem belangrijk!

Het resultaat naar nóg beter

We doen het best goed met z’n allen, de gemiddelde inwoner van de gemeente Voorst zegt dik tevreden te zijn. Maar we willen nu eens niet de gemiddelden weten, maar juist individuele meningen horen. Alle resultaten worden dan ook onder de loep genomen en het mooiste zou dan ook zijn, wanneer iedere inwoner daar straks het resultaat van gaat ondervinden!

Namens de Rekenkamercommissie van de gemeente Voorst, de dorpscontactpersonen én de belangenverenigingen; duimen hoog voor jullie!! En voor wie nog niet zover was gekomen; vul de lijst alsnog in, laat van je horen!!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstconcert kapel op ’t Rijsselt

EEFDE-

Op zondag 15 december is er een

concert met mannenensemble Frommermann, met teksten van en door schrijfster
Annegreet van Beregn

Frommerkerst: muziek, sfeer en serieuze humor

De mannen van Frommermann zijn even veelzijdig
als traditiegetrouw: al jaren brengen ze rond kerst een sfeervol programma met
muziek van alle tijden en uit vele landen.

Dan weer met de blik ten hemel gericht, dan weer met de schoenen stevig
verankerd in de sneeuw laten ze de muziek voor zich spreken.

Wat de heren met hun vocale virtuositeit aan de muziek toevoegen is sfeer en
humor.

En dit jaar, exclusief voor Oost Nederland, wordt de muziek afgewisseld met
teksten van en door schrijfster Annegreet van Bergen. Dat zij als geen ander de
snelle veranderingen van het dagelijks leven en dus ook van tradities als de
kerstviering weet te duiden heeft ze bewezen met haar bestseller Gouden Jaren.

In de Kapel plaatst zij het kerstfeest in historisch perspectief.

Het ochtendconcert is reeds uitverkocht, om 15.00
uur is er een tweede concert.

Entree: € 20,= (t/m 18 jaar gratis entree)

Info/reserveren: www.kapeloptrijsselt.nl of 0575 – 570 521

woensdag 4 december

Deel dit bericht

ROND DE WATERMOLEN IN HEERDE

TERWOLDE/HEERDE- Een elftal wandelaars van de wandel-en fietsgroep Terwolde startten hun bijna zeven kilometer lange tocht bij de Hertochtelijke molen in Heerde. Een vriendelijk najaarszonnetje maakten de herfstkleuren in het bos tot een feest. Een wandeling, deels door het beboste deel van de Veluwe en deels door het gebied waar de Veluwse beken naar het lagere land stromen. Via de buurtschap Hoorn en het landgoederenbos van kasteel Vosbergen bereikten we weer de bebouwing van Heerde, waar we wat nieuwsgierige blikken konden werpen toen we over het terrein van “van Arks beschuitfabriek” (momenteel Bolletje) liepen. Aangetrokken door de bakkerijgeuren keerden we terug naar de startplek “koffie & thee schenkerij ‘de watermolen’. Alwaar we de consumpties en vergebakken lekkernijen ons goed lieten smaken.

VOLGENDE ACTIVITEITEN

Voor de drukke maand december hebben we geen activiteit gepland. In januari zullen we weer een wandeling uitzetten. Daarna zullen we eind januari of begin februari onze wandeling met etentje organiseren. U hoort daar meer van. Wie meer informatie wil of een wandeling wil organiseren kan mailen naar corrieswennenhuis@hotmail.com

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Rommelmarkt Cadenza Twello roept om hulp!

TWELLO-

De organisatie van de jaarlijkse rommelmarkt van muziekvereniging Cadenza Twello is alweer druk aan de slag met de voorbereidingen voor haar 37e uitvoering. Maar zonder opslag, kunnen we niet verder. Helpt u ons uit de ‘rommelbrand’?

Van 1 februari tot en met de 37e uitvoering, dit jaar op zaterdag 20 juni 2020, zoeken wij met spoed een opslag voor onze spullen. We halen gemiddeld twee tot drie keer per maand (zaterdag) diverse spullen op. Dit gaat van kleine huishoudelijke spulletjes tot aan groot meubilair. Een ruimte van om en nabij de 150 m² is dan toch echt wel gewenst.

Heeft u tips, zet u zelf onze voorbereidingen weer in beweging of kent u wellicht iemand anders die ons kan helpen? Neem dan graag telefonisch of per mail contact op met Sebastiaan Ribbink via 06 25 525 150 of sebastiaan@cadenzatwello.nl

Alvast hartelijk dank namens het rommelteam Cadenza Twello!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Brocante in de kerk

WILP-

Om alvast in de juiste kerstsfeer te komen is een bezoek aan de brocante op zaterdag 7 december, zeker de moeite waard. De Commissie Kerkactie organiseert het jaarlijkse evenement. Er is een uitgebreid assortiment aan brocante spullen mooi uitgestald op de kramen. Er is voldoende aanbod van allerlei kerstartikelen, graftakken, kransen en kerststukken. Aan het eind van de ochtend komen er een aantal midwinterhoornblazers. De brocante wordt gehouden van 10.00 uur tot 13.00 uur in de Dorpskerk van Wilp.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Martinusschool opent groene schoolplein

TWELLO-

Afgelopen week kreeg basisschool Martinus er een prachtig stuk groen schoolplein bij. De grond voor dit stuk plein is beschikbaar gesteld door de Fransiscus en Clara Parochie. In samenspraak met de gemeente is er een plan opgesteld voor de inrichting. Met een mooie subsidie van de provincie, de samenwerking met Smallsteps en acties door de leerlingen kon het plan gerealiseerd worden. Hovenier De Isidoriushoeve tekende voor de uitvoering. Op het stuk van 800 m2 is alleen maar groen te vinden, gecombineerd met houten klimelementen en grote keien. Een prachtige uitdagende groene leer- en ontdekplek voor alle leerlingen! Nu is het wachten tot het gras is ingezaaid en er op gespeeld kan worden.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Amnesty schrijft voor jongeren tijdens Write for Rights 2019

TWELLO-

Op 10 December is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie en schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Tijdens de Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren. Twee weken terug heeft u in deze krant al kunnen lezen over de successen van de schrijfactie. Schrijven heeft zin! Machthebbers willen liever niet gezien worden als onderdrukker, folteraar of dictator.

De Amnesty-werkgroep Voorst organiseert een schrijfactie in de bibliotheek in Twello op zaterdag 7 december. De opening is om 10.30 uur door burgermeester Jos Penninx. Er is muziek van Sergei Michel (uit Otterlo) op cello. Van 11:00 tot 16:00 uur kan er geschreven worden. Dit jaar schrijven we voor kinderen en jongeren.

We gaan onder andere schrijven voor Ibrahim Ezz El-Din uit Egypte. Hij liep op 11 juni dit jaar op straat en werd plotseling opgepakt door veiligheidsagenten in burgerkleding. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen. Zijn verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met zijn werk als mensenrechtenverdediger. Hij is gespeciliseerd in woonrecht en onderzoekt of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. En we schrijven voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan. Toen hij 15 jaar was ging hij naar school en hield van hardlopen en gospelzingen. Door een noodlottig ongeval is zijn neef gedood door een afgeketst waarschuwingsschot. Zonder advocaat werd hij veroordeeld tot de galg als 15-jarige. Internationaal recht en ook de Zuid-Sudanese grondwet verbieden de doodsstraf voor mensen jonger dan 18 jaar.

Verder schrijven we voor nog acht gevangenen. Kijk op de website www.voorst.amnesty.nl voor meer informatie. Daar vindt u ook informatie over de successen van de vorige schrijfactie. U kunt een of meerdere brieven komen schrijven. Heeft u niet zo veel tijd, dan kunt u een handtekening onder een brief te zetten. U kunt ook nog een kaartje sturen naar een gevangene ter bemoediging.

In diverse kerken van onze gemeente is er op zondag 8 december, na de kerkdienst, ook de gelegenheid om een brief te ondertekenen. Wij hebben uw hulp nodig. Samen sterk voor een rechtvaardige wereld.

Amnesty-werkgroep Voorst, Piet Ruijsbroek

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Steun petitie tegen ontslag buurtbus-chauffeurs Deventer, Twello, Terwolde en Epe

REGIO- De buurtbus lijn 170/171 rijd al vele jaren vanaf Deventer door Twello, Terwolde en Epe waar o.a. veel scholieren en senioren gebruik van maken. Deze buschauffeurs maken altijd tijd voor een praatje, zijn vriendelijk en behulpzaam wat elke reiziger als prettig ervaart.

Al enkele jaren rijdt Martine Broers met de buurtbus vanuit Terwolde naar het Deventer station. Ideaal want verder rijden er in Terwolde geen bussen. In de donkere wintermaanden hoeven scholieren niet op de fiets in het donker over een onbelichte dijk te fietsen richting Deventer.

De buschauffeurs die al meer dan 10 jaar op deze buslijn zitten zijn altijd op tijd en kennen bijna alle busreizigers van gezicht. Ze zetten je zelfs af op de gewenste plek op de route. Zo werd er laatst nog een oudere vrouw die slecht ter been was met haar boodschappentassen voor de deur afgezet. Geweldig dat dit in ons dorp kan en gedaan wordt.

Tot grote verbazing van alle busreizigers worden deze chauffeurs met ingang van 14 december abrupt ontslagen omdat ze vervangen worden door goedkopere werkkrachten waarvoor Syntus subsidie krijgt.

Onbegrijpelijk zegt buurtbus gebruikster Martine: Waarom deze mensen ontslaan terwijl iedereen juist zo tevreden en blij met ze zijn? Ze kan dit niet aanzien want ondertussen heeft ze een leuke band opgebouwd met buschauffeurs Theo, Peter, Albert en buschauffeuse Gerrie. Martine heeft het hef in eigen handen genomen en een handtekening actie opgezet. Met deze handtekeningen wil ze het hoger op zoeken bij de provincie om aandacht te vragen voor het behoud van de huidige buschauffeurs in deze kernen. De handtekeninglijsten heeft Martine ophangen in diverse bussen en bij de lokale supermarkten. Deze lijsten waren in no-time vol met handtekeningen van mede passagiers en bewoners. De dorpsbewoners steunen deze actie van Martine van harte en zetten spontaan handtekeningen.

Steunt u ook het behoud van deze huidige buschauffeurs in onze dorpen? Teken dan online de petitie tegen ontslag van deze buurtbus chauffeurs op https://www.petities.com/steun_petitie_tegen_ontslag_buurtbuschauffeurs_lijn_170171

woensdag 4 december

Deel dit bericht

CCW onderuit tegen sv Raalte

WILP-

CCW is het vanmiddag in en tegen Raalte helaas niet in geslaagd de goede serie van de laatste weken een vervolg te geven, in één van de betere wedstrijden van dit seizoen moest het de winst laten aan de thuisclub. In een wedstrijd die absoluut het aankijken waard was had de thuisclub zeker het eerste kwartier het betere van het spel waarbij ook zeker weer opviel dat duidelijk meer gewend is om op kunstgras te spelen, maar ook beschikt over een goed ingespeeld geheel, speelt vanuit een goed positioneerde achterhoede en veel dreiging naar voren. Na zo’n kwartier voetballen kreeg CCW wat meer vat op de wedstrijd, en leek het initiatief wat over te nemen van de thuisploeg, begon ook zeker goed te voetballen, zonder overigens echt super gevaarlijk te worden, maar ook moest toezien dat de counters van de thuisploeg gepaard gingen met veel dreiging en eigenlijk meer kansen opleverde maar telkens de goed keepende Joris Bruntink op hun weg vonden. Zo’n tien minuten voor rust kwam de thuisploeg toch op voorsprong toen een foute inspeelpass in de achterhoede van CCW bekwaam werd afgestraft, wat de 1-0 betekende, misschien niet geheel onverdiend op dat moment, maar zeker een weggeven cadeautje, dit zou tevens de ruststand betekenen. Na de hervatting kwam CCW duidelijk wat beter uit de startblokken, was ook de meer voetballende ploeg, maar evenals voor de rust bleef de verdediging van de thuisclub zonder grote problemen overeind, dit was zo te zien ook wel het spelletje wat de thuisclub goed lag, een meer aanvallend CCW en gebruikmaken van hun snelle en dreigende voorwaartsen. Tien minuten voor tijd kreeg CCW ook op deze manier de definitieve genade klap, CCW probeerde nog wat meer druk te brengen, ging nog iets meer naar voren voetballen maar een onderschepping van de bal in de voorhoede werd het in de counter genadeloos afgestraft toen de voorwaartsen veel sneller in de omschakeling en met uiteindelijk een hard schot in de verre hoek Joris volkomen kansloos werd gelaten. Na dit doelpunt ging CCW nog meer risico nemen door helemaal één op één voetballen, maar dit leverde aanvallend niets op, en was het meer te danken aan onzorgvuldigheid bij de thuisploeg dat het uiteindelijk maar bij 2-0 bleef. Al met al zeker geen slechte wedstrijd van CCW, maar vandaag bleek ook wel waarom Raalte nog geen wedstrijd had verloren. Volgende week thuis tegen Wissel, hopelijk kan voetballend de lijn van vandaag worden doorgezet en dan moet het mogelijk zijn om een goed resultaat te behalen.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Voorwaarts verliest in Bemmel

TWELLO-

Het venijn zat afgelopen zondag in de staart van de wedstrijd. Voorwaarts verloor in Bemmel van de plaatselijke sportclub. Met geduldig en goed positiespel maakte Voorwaarts in het eerste half uur de wedstrijd. Daarna was Bemmel de bovenliggende partij, waarbij Voorwaarts kansen bleef creëren. Bij rust was het nog 0-0. Voorwaarts kwam op achterstand in het eerste kwartier na rust en presteerde het om in de eindfase op gelijke hoogte te komen. De ‘offener schlagabtausch’ die daarna volgde pakte alsnog verkeerd uit voor de mannen uit Twello. Eindstand 2-1 voor SC Bemmel. Linkervleugelverdediger Mark Mulder zag dat Voorwaarts al vroeg in de wedstrijd goede mogelijkheden kreeg op een voorsprong. Bruce Schotman kreeg een goede kans op de openingstreffer. Na een half uur kwam Bemmel echter beter in de wedstrijd. De mannen uit de Lingewaard kregen direct twee goede mogelijkheden. Voorwaarts liet zich niet onbetuigd. Het was nu Bruce die met een mooie omhaal wel scoorde. De scheidsrechter floot echter af wegens een overtreding. Onterecht volgens Mark: “Er werd een lange bal gegeven op Luuk Grieving, waarbij de keeper buiten de zestien meter kwam en zijn eigen verdediger ondersteboven liep, maar de scheids zag een overtreding van Luuk. Even later werd Voorwaarts opnieuw benadeeld. Mark: We kregen nog een kans via Bruce die in het strafschopgebied een speler wilde uitkappen en hierbij duidelijk werd gehaakt, maar we kregen geen penalty.” Ruststand 0-0.

De tweede helft werd het lastiger voor Voorwaarts. Mark: “In eerste instantie kregen we nog echt een goede kans via Bruce die de bal op de paal kopte. Daarna verloren we meer duels en wonnen weinig tweede ballen.” Bemmel wist de ballen goed achter de laatste linie van Voorwaarts te leggen en ‘de lopende spelers’ van Bemmel kregen hierdoor kansen. De goal viel echter op gelukkige wijze voor Bemmel en ongelukkig vanuit Voorwaarts-perspectief. Een vrije trap werd via de muur van richting veranderd en vloog binnen, 1-0. Daarna kreeg Bemmel nog wat mogelijkheden. Voorwaarts probeerde met opportunisme de gelijkmaker te forceren. En met succes! In de 89ste minuut gooide Rick Timmermans een vrije trap in het strafschopgebied. Luuk Grieving kopte de bal terug op Pim Wolbers. Pim verlengde de bal op Bruce, die op zijn beurt kon binnentikken, 1-1. Daarna ontstond een hectische slotfase met over en weer kansen. Voorwaarts kreeg nog kansen via de behendige Bruce Schotman en een mogelijkheid via Nino Wattimena. Uiteindelijk waren de mannen uit Bemmel de gelukkigen. In blessuretijd werd een vrije trap kort genomen op het goudhaantje van Bemmel deze middag. Bij zijn tweede goal omspeelde hij de complete Voorwaartsdefensie en schoot de bal binnen, 2-1. Een deceptie, omdat Voorwaarts te weinig kreeg. Aankomende zondag mag Voorwaarts op zoek naar herstel tegen De Zweef uit Nijverdal. De wedstrijd begint om 14 uur aan De Laene.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Nieuws herinrichting Rijksstraatweg

VOORST- In week 49 (02/12-06/12) gaat de aannemer verder met het aanbrengen van de wegverharding. Zodra dat mogelijk is wordt een weggedeelte dat klaar is vrij gegeven voor aanwonenden en ondernemers. Insteek is om binnen 14 dagen de wegverharding (van klinkers) volledig gereed te hebben. Ook de inritten worden direct voltooid zodat men ook de auto weer bij huis kan parkeren. De werkzaamheden van de accentvlakken en groenaanleg volgen daarna.

Omleidingen

Voor de sportverenigingen en instellingen aan de Beelelaan en voor bereikbaarheid bij calamiteiten wordt de verkeerssluis aan de Bongerdskamp tijdelijk aangepast zodat al het verkeer kan passeren. De ontsluiting van de Hezeweg loopt dan tijdelijk via de Kleine Enkweg.

Na de asfalteringswerkzaamheden zijn aanwonenden en bedrijven in fase 8 weer bereikbaar. De doorgaande route wordt in verband met nog uit te voeren werkzaamheden afgesloten gehouden.

Asfalteren

Om de overlast te beperken is besloten om de asfalteringswerkzaamheden in de avond en nacht van maandag 9 op dinsdag 10 december uit te voeren. Let wel dit is nog wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Overdag wordt de toplaag van het oude asfalt gefreesd. Komt men dan slechte plekken asfalt tegen, dan wordt daar, waar mogelijk, ook nog dieper gefreesd. (bakfrezen genoemd). Vanaf 21.00 uur tot maximaal 06.00 uur worden de overige werkzaamheden en het asfalteren uitgevoerd. Alle asfaltbanen (rood-zwart-rood) worden ‘warm tegen warm’ aangebracht. Er zijn dan ook gelijktijdig drie asfaltmachines aan het werk. De aannemer werkt er aan om direct daarna de nieuwe belijning aan te brengen.

Woont u in het afgesloten weggedeelte? Plaats dan voor het legen de afvalcontainer buiten het afgesloten weggedeelte. Heeft u hierbij hulp nodig? Meld het en zij komen u helpen. Wekelijks krijgt de afvalinzamelaar van ons bericht waar de afzettingen staan. Henk Bos: 06-17676627.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Hockey een echte jongensport

TWELLO-

De jongens D van VHC gaan als een malle in de competitie, ze hebben alle wedstrijden dik gewonnen en mogen zich dus met recht kampioen noemen.

Ook jongens C van VHC mogen zich Kampioenen noemen! Hard gevochten hebben ze voor hun zeer verdiende 1e plek. De jongens B zijn 2e geworden en dat is een zeer knappe prestatie want hun team was dun bezaaid. Dus extra knap om dan als 2e in de competitie eindigt. Snoeihard dat is het motto van de jongensteams bij VHC.
Wie denkt dat hockey niets voor jongens is mag een wedstrijd van de jongensteams van VHC komen kijken en oordeel dan zelf. Snoeiharde ballen en keihard rennende jongens vliegen over het veld heen en weer. De scheidsrechters moeten ook hard aan de slag om het spel bij te kunnen benen, want voor je het weet is de bal alweer in de goal van de tegenstanders. Het zijn niet alleen de snoeiharde ballen en keiharde acties, maar ook het technische spel die hockey zo ongelooflijk leuk maakt om te doen, maar ook heel leuk om naar te kijken. Het plezier onderling is voelbaar als je aan de zijlaan als supporter naar deze rennende jongens staat te kijken. Ook al is het soms koud langs de lijn van het hockeyveld, van al die blije en fanatieke jongens word je als supporter vanzelf wel warm. Trots zijn we op al die jongens die toch maar even een andere sport hebben gekozen in een dorp die veelal in het teken staat van voetballende jongens. Hockey wordt nog vaak gezien als meisjes sport, maar niets is minder waar. Kijk maar eens naar alle gave trucs die je kan doen met een hockeystick en een bal. En hoe snel het spel gaat tijdens de wedstrijden.
Ben jij die jongen die ook graag wat anders wil doen dan anderen, wil jij ook een snelle stoere sport? Kom dan ook eens meekijken bij een hockeytraining, wil je weten wanneer al die jongens trainen? Mail dan naar:werving@vhctwello.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

BIJZONDER OPTREDEN GITARIST KLAUSING BIJ DE KUNSTKRING IN GALERIE DE STATENHOED

TWELLO- Zaterdag 7 december kunnen liefhebbers van gitaarmuziek genieten van gitarist Klausing in Galerie De Statenhoed in Twello. Dit “1ste zaterdag van de maand MUZIEKOPTREDEN” begint om 15.00 uur.

Klausing- sinds 2015 de artiestennaam van musicus en gitaardocent Frank Schagen- schrijft, speelt en zingt Duitstalige liederen met een geheel eigen poëtisch karakter. Zijn werk is teder en tegelijkertijd indringend. Opgeleid aan het Fontys conservatorium in Tilburg heeft Klausing zich zowel in de tradities van klassieke muziek als in de bewegingsvrijheid van de jazz verdiept. Deze doorleefde reis door verschillende muziekstijlen geven aan de liederen van Klausing een bijzondere klankbelevenis.

Klausing: “in het Duits, de taal van mijn moeder, heb ik een nieuwe, heel eigen scheppingsruimte gevonden. Het samenspel tussen woord en klank, begrip en resonantie biedt een fascinerende dynamiek.” In zijn liederen verdiept Klausing het thema van verbinding: de verbinding van mensen onderling, van de mens met het lijf en met de natuur. Daarbij gaat hij ervan uit dat muziek gebundelde energie is. “Mijn liederen”, zo zegt hij, “komen tot stand door een “dialoog” tussen de sfeer en indruk van de muziek en het woordelijke verhaal. Daardoor hebben zowel mijn tekst als mijn muziek een eigen uitdrukkingskracht”. De Duitse taal biedt Klausing een rijke speelruimte voor woordexpressie en woordvorming. Daarbij verrast zijn gitaarspel door onverwachte ritmische wendingen en doorvoelde harmonieën. Kortom, de moeite waard om de Kunstkring op 7 december te bezoeken en vanaf 15.00 te genieten van dit bijzondere optreden. Een gift voor de muzikant wordt zeer op prijs gesteld.

Verdere informatie over de Kunstkring is te vinden op www.kunstkringvoorst.nl. Mocht u ook interesse hebben om een kosteloos optreden te verzorgen neem dan contact op met Ton Kock op 0651545136 of tonkock@kpnmail.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht

SV Twello doet zichzelf te kort tegen sportclub Deventer

TWELLO-

Ook deze middag weer een andere opstelling bij s v Twello. Jammer want dit komt de vastigheid van het team niet ten goede. Terwijl sommige posities voor velen een zekerheid zijn. Toen na een half uur spelen de snelle verdediger Frank de Croon ook nog werd gewisseld en het elftal nog meer werd omgegooid was dit koren op de molen voor de ploeg uit Deventer. Heerlijk spelend vanuit de counter en daar wist de snelle Daan Vegelin wel raad mee. Hij scoorde 1-2 en wat de ploeg uit Twello daarna ook probeerde het was niet aan hun besteed. Zo de punten meegeven is wel erg zuur. De eerste 10 minuten golfde het spel aardig op en neer. In de 9de minuut raakte Job Bruntink de lat en daar s v Twello te veel mensen voor de bal had counterde sportclub Deventer simpel naar de 0-1 door Milion Tsegay. Even later kopte Stan Berends van dichtbij in de handen van de goed keepende Ronald Teering. Een steekpass van Yannick Gorter had Joris Maalderink had 1-1 moeten zijn maar de heel goed keepende Raymon van Emmerik voorkwam dat. Koud daarna een voorzet op maat van Job Bruntink op Cihan Ozer. Deze had de hoek voor het uitkiezen maar miste volledig. Eindelijk werd het in de 28ste minuut gelijk. Subtiel balletje van Max Smaal op Yannick Gorter en daar was de 1-1. Daarna ging het spel over en weer .Kansen voor beide ploegen. In de 42ste minuut een counter van de gasten en zoals boven beschreven werd het 1-2. Niet veel later floot de prima leidende scheidsrechter R. Karkdijk uit Deventer voor de rust met een 1-2 stand. Een stand die de thuisploeg geheel aan zichzelf te wijten had.

In de 2de helft probeerde de thuisploeg het wel maar het was steeds net niet. Naarmate de tijd verstreek nam de nauwkeurigheid bij s v Twello af en bleven de gasten uit Deventer loeren op de counter. Keeper Raymon van Emmerik ging een steeds belangrijker rol spelen. Alle ballen waren voor hem. Een vrije trap van Yannick Gorter ranselde hij boven uit de hoek en zelfs een strafschop van Max Smaal haalde hij knap onder uit de hoek. De gasten kregen een paar mogelijkheden maar keeper Ronald Teering liet zien nog steeds van grote klasse te zijn. Pal voor het einde van heel dichtbij de kans voor aanvoerder Frank Wijnbergen om te scoren maar ook dat lukte niet. Een 1-2 nederlaag die totaal niet nodig was geweest. Volgende week revanche in Loenen tegen Loenermark. Aanvang 14.30 uit.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Meet-in 11 organiseert als Kerst-in 11 een High tea

TWELLO-

Elke vrijdag is er in de bibliotheek van Twello van 14.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee. De Bibliotheek en de Dorpskerk organiseren dan samen inloopmiddagen, onder de naam ‘Meet-in 11’. Meet-in: Ontmoeten en 11 voor Marktplein 11. Sommige mensen komen speciaal voor een praatje, anderen willen graag hun Nederlandse taal verbeteren, weer anderen komen zo van de markt voor een kopje koffie of thee. Soms worden er ook spelletjes gedaan, woordspelletjes of woorden gemaakt met een dobbelsteen. Ook kan er gepraat worden over levensvragen, over geloofsvraagstukken. In december wordt de bibliotheek gezellig aangekleed in kerstsfeer. De Meet-in past het thema ook aan en wordt dan een Kerst-in. Er zal dan aandacht besteed worden aan wat er gebeurt met Kerst, de geboorte van Jezus. Maar ook het “gezellig” samenzijn met Kerst staat centraal. Hoe is dat als je alleen bent, of als er ruzie in de familie is. Hoe voelt dat. Wat doet dat met je. Wilt u uw verhaal kwijt? Dat kan bij de aanwezige vrijwilligers. Op vrijdag 20 december is er een high tea. Een aangeklede koffie of thee met lekkere hapjes. Kom ook en geef u op voor de high tea. U kunt zo binnen lopen tijdens de inloop elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 uur! Toegang vrij. Weet je/u iemand, maak hem/haar op deze mogelijkheid attent. Of: neem hem/haar de eerste keer mee. Info: gosseling@pkn-twello.nl of 0646166193.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Meet-in 11 organiseert als Kerst-in 11 een High tea

TWELLO-

Elke vrijdag is er in de bibliotheek van Twello van 14.00 uur tot 16.00 uur de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten bij een kop koffie of thee. De Bibliotheek en de Dorpskerk organiseren dan samen inloopmiddagen, onder de naam ‘Meet-in 11’. Meet-in: Ontmoeten en 11 voor Marktplein 11. Sommige mensen komen speciaal voor een praatje, anderen willen graag hun Nederlandse taal verbeteren, weer anderen komen zo van de markt voor een kopje koffie of thee. Soms worden er ook spelletjes gedaan, woordspelletjes of woorden gemaakt met een dobbelsteen. Ook kan er gepraat worden over levensvragen, over geloofsvraagstukken. In december wordt de bibliotheek gezellig aangekleed in kerstsfeer. De Meet-in past het thema ook aan en wordt dan een Kerst-in. Er zal dan aandacht besteed worden aan wat er gebeurt met Kerst, de geboorte van Jezus. Maar ook het “gezellig” samenzijn met Kerst staat centraal. Hoe is dat als je alleen bent, of als er ruzie in de familie is. Hoe voelt dat. Wat doet dat met je. Wilt u uw verhaal kwijt? Dat kan bij de aanwezige vrijwilligers. Op vrijdag 20 december is er een high tea. Een aangeklede koffie of thee met lekkere hapjes. Kom ook en geef u op voor de high tea. U kunt zo binnen lopen tijdens de inloop elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 uur! Toegang vrij. Weet je/u iemand, maak hem/haar op deze mogelijkheid attent. Of: neem hem/haar de eerste keer mee. Info: gosseling@pkn-twello.nl of 0646166193.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Sterk optreden TTV Trias bij Nationale Jeugdmeerkampen

TWELLO-

Afgelopen zondag stonden de kwartfinales van de nationale jeugdmeerkampen op het programma. Tijdens dit toernooi streden per leeftijdscategorie de 48 beste spelers van Nederland om 24 plaatsen in de halve finales die in februari zullen plaatsvinden. Namens Trias hadden Mayra Monincx, Floortje Gerritsen, Nienke Wijnhout, Wes Zweers en Thomas Wijnhout zich in oktober al geplaatst voor de kwartfinale, wat op zich al een mooie prestatie is. Er werd nu gespeeld in meerkampen en iedereen moest bij de eerste 3 komen door te gaan naar de halve finale. Mayra speelde bij de meisjes kadetten en plaatste zich met sterk spel als tweede, achter de nummer 3 van Nederland. Bij de jongens kadetten speelde Thomas prima wedstrijden en plaatste zich, zoals verwacht, als derde voor de halve finale. Floortje speelde bij de meisjes welpen mee. De meisjes speelden gelijk de halve finale, dus ging het om plaatsing voor de finale in juni. Floortje was een van de kanshebbers en maakte die status volledig waar. Ze werd overduidelijk eerste en verloor gedurende de dag slecht een game! Ze gaat dus in juni strijden om de nationale meerkamptitel met de 12 beste welpen van Nederland. Wes zat bij de jongens welpen in een lastige poule en plaatsing voor de halve finale zou een grote verrassing zijn. Dit lukte dan ook niet. Wel speelde hij prima wedstrijden en had zelfs nog een matchpoint. Hij eindigde uiteindelijk als zesde.

Ook voor Nienke leek plaatsing erg moeilijk, aangezien zij het laagste op de ranglijst stond van alle 48 meisjes bij de pupillen. Na eerst verloren te hebben van de nummer 1 van Nederland verloor Nienke ook haar tweede partij. Maar daarna was Nienke ineens los en won ze al haar partijen, waardoor ze zeer knap derde werd en zich dus ook plaatste voor de halve finale. Met drie spelers in de halve finale en een in de finale van de Nationale Jeugdmeerkampen, heeft Trias een uitstekende prestatie neergezet. De trainingsuurtjes beginnen zich steeds meer uit te betalen.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Wedstrijd overzicht week 49

Activia

Zaterdag 7 december
14.30 Activia–Beekbergen 4

Zondag 8 december
14.00 Activia 1 – KCVO 1
11.30 Victoria Boys 2 – Activia 2
10.00 Activia 3 – ABS 4
10.00 Voorst 5 – Activia 4
13.00 CCW VR2 – Activia VR

CCW ’16
Zaterdag 7 december.
14.00 CCW 2 – Teuge 5
14.30 Zutphen 4 - CCW 3

Zondag 8 december
14.00 CCW 1 – Wissel 1
10.00 CCW 2 – De Hoven 2
09.30 CCW 3 – V en L 3
09.30 Voorwaarts T 11 – CCW 4
Vrouwen
11.00 CCW 1 – Colmschate 1
13.00 CCW.2 – Activia 1

Teuge
Zaterdag 7 december
15:00 AGOVV 1 - Teuge 1
15:00 SDV Barneveld 5 - Teuge 2
14:30 Teuge 3 - Helios 2
14:30 Teuge 4 - DAVO 2
14:00 CCW 2 - Teuge 5
Vrouwen
14:30 Teuge 1 - De Kieviten 1

Terwolde
Zondag 8 december
14.00 Terwolde 1 – Sallandia 1
11.00 Veensche Boys 2 – Terwolde 2
09.30 Terwolde 3 – de Gazelle 2
10.00 V. en L. VE1 – Terwolde VE1
Vrouwen
11.30 Terwolde 2 – ABS 1

VenL
Zondag 8 december
09:30 CCW 3 - V en L 3
10:00 Robur et Velocitas 3 - V en L 2
10:00 V en L VE1 - Terwolde VE1
11:00 V en L VR1 - Grol VR1
14:00 V en L 1 - Raalte 1

Voorwaarts
Vrijdag 6 december
Zaalvoetbal Jachtlust
21.00 VWT2/ADAS Gr-Andarinyo 6
Zaterdag 7 december
Volleybal Jachtlust
15.30 VoorwaartsDS1-JvA OrmiEpeDS1
18.00 VoorwaartsHS1-S’Set-Up HS1

Zondag 8 december
Voetbal De Laene
09.30 Voorwaarts T 3-Witkampers 3
09.30 Voorwaarts T 10-Voorst 3
09.30 Voorwaarts T 11-CCW 4
11.30 Voorwaarts T 8-Rohda Raalte 9
11.30 Voorwaarts T 7-Vaassen 3
14.00 Voorwaarts T 1-De Zweef 1

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Dorpsverfraaiing Twello nu ook eigen aanhangwagen

TWELLO- Enige tijd geleden schreef Stichting Dorpsverfraaiing Twello zich in voor de Goed voor Elkaar-prijs van Univé. Hun wens was een eigen aanhangwagen. Vrijdag 29 november mochten de vrijwilligers een aanhangwagen in ontvangst nemen.

Stichting voor Elkaar zet zich al jaren in voor lokale goede doelen die een breed publiek aanspreken. Met als doel de leefomgeving leuker te maken. Dit keer werd de prijs door de donatiecommissie toegekend aan Stichting Dorpsverfraaiing Twello. De prijs: een aanhangwagen. De vrijwilligers hebben een aanhangwagen nodig om aarde en planten in te vervoeren naar de 100 plantenbakken en 3 rotondes. De aanhangwagen, waar de Stichting gebruik van maakte, werd telkens geleend. De prijs werd uitgereikt door dhr. Klinckenberg en in ontvangst genomen door dhr. Dusselaar. De aanhangwagen werd voor de uitreiking door de groenploeg van de Stichting bloemrijk versierd.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Dames Biljarttoernooi

TWELLO-

Wij, dames van de biljartvereniging Sport & Vriendschap

uit Twello organiseren op 14 en 15 december a.s. een dames biljarttoernooi.

Er doen 16 dames mee uit de regio.

Verder organiseren we een mooi verloting waarbij er altijd
een prijs wordt gewonnen.

We worden gesponsord door de Twellose winkeliers en horeca
gelegenheden. Hier zijn we heel blij mee.

U bent van harte welke vanaf 10.45 uur. We zijn nog op zoek
naar dames en heren voor de avondcompetitie, dus kom langs en geef u op.

Onze clubavond is maandag bij sporthal Jachtlust Twello op
de 1e verdieping.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstconcert Dorpskerk Voorst voor de 70ste keer

VOORST-

​ Ter gelegenheid van het 70e kerstconcert wil de organisatie dit concert een bijzonder tintje geven en zijn naast de koren en fanfare, (oud)Voorsternaren gevraagd solistisch op te treden. Dit zijn: Karin Angelucci-de Rooij (sopraan), Nico Stalenburg (bas), -Arjan Stalenburg, zoon van…. (tenor) en Ruben Tekelenburg (pianist) zoon van Ben, die jaren het Kerstconcert organiseerde.

Deze vier mensen, die elkaar goed kennen, hebben met groot enthousiasme toegezegd en willen u samen en solistisch, iets moois laten beleven.

Ruben zorgt voor alle begeleiding.

De algehele leiding ligt dit jaar in handen van Jettie Ouwehand, dirigent van dameskoor Zanglust uit Empe, zij dirigeert ook de gezamenlijke koren. De Fanfare onder leiding van dirigent Jurgen Wentzel heeft een groot aandeel in dit concert.

De gezamenlijke koren en Fanfare zingen en spelen “The day you sang this song”, met de Nederlandse tekst: “Nog altijd wordt verteld dat oud en wonderbaar verhaal”.

En op haar eigen fijne manier, met woorden die er toe doen, wil ds Marrit Bassa er zijn, om verbinding te leggen tussen zang en muziek.

Deze keer is gekozen voor een concert, met daarin geen samenzang. Maar voor u naar huis gaat, wordt wel samen het “Ere zij God”, met begeleiding van de Fanfare gezongen.

Het concert is zondag 15 december, aanvang 19.30 uur. De kerkdeur is open vanaf 19.00 uur

Entree is gratis met de mogelijkheid van een vrije gift bij de uitgang.

Wel van harte aanbevolen!!

In het Dorpshuis kunt u nagenieten onder het genot van een glaasje glühwein of chocolademelk.

>

woensdag 4 december

Deel dit bericht

SC Klarenbeek vrouwen winnen ook in Friesland

KLARENBEEK-

De uitwedstrijd in en tegen Sint Anna Parochie werd vooraf aangekondigd als een lastige klus voor de vrouwen uit Klarenbeek. Want ondanks de 7 punten achterstand op Klarenbeek was er door de tegenstander thuis nog geen nederlaag geleden. Dus doel was om dat ritme te doorbreken.

De wedstrijd begon erg aftastend door beide ploegen. Maar na de eerste schermutselingen werd de eerste echte druk gezet door Klarenbeek. En dit resulteerde in een aantal grote kansen. Eén daarvan werd keurig afgemaakt door Kim Heuvelink. Zij blijft daarmee elke wedstrijd onafgebroken werken aan haar doelsaldo. De assist was van Britt Peters.
Een prachtige combinatie met grote balsnelheid en verleggen van de aanval van links naar rechts leek de 0-2 op te leveren. Helaas werd er voor buitenspel gefloten.
De rust werd dan ook met 0-1 bereikt. En dus was er nog geen afstand genomen en bleef het spannend hoe de ploegen uit de kleedkamers zouden komen.
Dat bleek voor Klarenbeek erg goed, want binnen een minuut lag de 0-2 in het doel. Een fout in de verdediging werd met een prachtig afstandsschot van Cynthia Beekhuis afgestraft..
Sint Anna Parochie kreeg maar kleine kansjes, met name wat schoten vanaf de 16 meter lijn. Maar de ploeg stond verdedigend verder goed. En ondanks het overwicht en prima spel van Klarenbeek was de voorsprong uitbreiden evenwel niet mogelijk.
Omdat de koploper ook haar wedstrijd won blijft Klarenbeek de nummer 2 met een zestal punten achterstand.
Zaterdag komt Oranje Nassau uit Groningen op bezoek. Ook dan kunnen de vrouwen wederom aan het thuispubliek laten zien waarom ze in de top van de 1e klasse meedraaien.
Een prachtig moment was nog de rentree van Lisanne van Gurp. Vorig jaar herfst liep ze een ernstige kruisband blessure op. En nu kon ze weer haar eerste minuten maken. Een prachtige actie in het strafschopgebied en een afstandsschot mochten evenwel voor Lissanne niet een doelpunt opleveren bij haar comeback. Maar wederom kunnen voetballen en deel uit maken van de selectie is al een grote overwinning. En voor trainer Jan Ligtenberg belangrijk om wederom een extra keuze te hebben in de aanval van de Klarenbeekse vrouwen.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Martin ten Bloemendal Jeu de Boules kampioen Twello

TWELLO- Woensdag 27 november werd tijdens de jaarvergadering de naam van de Jeu de Boules kampioen van 2019 bekendgemaakt.

Dit jaar was het kampioenschap spannender dan ooit. Vijf spelers maakten tot het einde van de competitie kans op de winst. Martin ten Bloemendal bleek uiteindelijk de sterkste speler te zijn.

Martin is anderhalf jaar lid van de vereniging. Na zijn pensionering is hij begonnen met het spel. Voorzitter Henk van Heuvelen feliciteerde hem namens alle spelers en overhandigde hem de trofee. Bij het in ontvangst nemen ervan bedankte Martin alle partners waarmee hij samengespeeld had. Zonder hun inbreng was hij nooit de winnaar geworden. Voorzitter Henk benadrukte dat alle spelers hun best hadden gedaan. Eigenlijk is iedereen een winnaar. Voor Martin zal het volgende seizoen een zware competitie worden. Als winnaar zal hij in de gaten gehouden worden en heeft hij de verplichting uitmuntend te spelen. Martin lachte hierom. Moet hij nu serieuzer worden? Voor Martin blijft de Jeu de Boules vereniging Twello een zeer gezellige vereniging waar jong en oud met veel plezier samenspeelt.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Sfeervol Pepernotenconcert door jeugd Fanfare Voorst

VOORST- Zondag was het Dorpshuis in Voorst het toneel voor het Pepernotenconcert van Da Capo. Dat is het opleidingsorkest van Fanfare Korps Voorst. Vele jeugdleden lieten, solo en in samenspel, horen wat zij in hun mars hebben. Gelukkig ontbraken ook de Pieten niet, die er een gezellig chaotische boel van maakten en voor alle muzikanten een cadeautje mee hadden genomen. De aftrap was voor het gezamenlijke orkest, onder leiding van docent Liesbeth Vernout. Daarna speelden Jera en Jan allebei voor het eerst op zo’n groot podium voor publiek. Zij deden dit samen met Luka. Hij is pas kort geleden in Voorst komen wonen en maakte dus ook al zijn debuut. Daarna was Ajax-fan IJsbrand aan de beurt, die zijn stuk op de altsaxofoon vlekkeloos speelde. Heel knap was ook wat Tess deed: na pas een paar lessen bij haar lerares Jenita Veurink kon zij al heel goed Sinterklaas Kapoentje spelen! Nadat Cristie op bügel een gevoelig stuk van de componist Eric Vloeimans ten gehore had gebracht, mocht Daphne op haar altsaxofoon ook voor het eerst een echt optreden geven. ‘Geef acht’ klonk alsof zij al jaren muziek maakt. Ivon had gekozen voor ‘Go the distance’ uit de Disney-film Hercules en liet horen hoe goed zij uit de voeten kan met haar trombone.

Samen muziek maken is leuk!

Jenita en haar stagiaire Hanneke Veldhuizen vormden een saxofoonensemble met hun leerlingen Lisan, Paulinde en Wietske. Hun samenspel maakte iedereen blij. Ze begonnen met ‘Album leave’ en sloten af met het vlotte ‘Dance of the Tumblers’. Terwijl de Pieten steeds enthousiaster het publiek in beweging kregen en zelfs de polonaise inzetten, oogstten de drie stoere trompettisten Jan, Jera en Luka nogmaals een daverend applaus met een bluesnummer. Sven was pas enkele weken geleden overgestapt van alt- naar tenorsaxofoon, maar dat was geen bezwaar om samen met Daphne en IJsbrand een stuk uit Game of Thrones uit te voeren. Tot slot speelde het gehele Da Capo Orkest nog een mooie selectie van stukken, met als afsluiter uiteraard een flink aantal Sinterklaasliedjes, die volop werden meegezongen. Het publiek beloonde deze talentvolle jonge generatie van het Fanfare Korps Voorst met een welverdiende staande ovatie. De Pieten bleken voor alle orkestleden ook nog een cadeautje te hebben meegebracht, ook al waren ze even vergeten waar ze die hadden neergelegd. Gelukkig kwam alles nog goed.

Gratis proefles!

Wil je ook ontdekken hoe leuk is om samen muziek te maken? Kom gerust eens kijken bij een repetitie van het Da Capo Orkest op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.

Of geef je als toekomstig muzikant op voor een gratis proefles, gegeven door één van onze gediplomeerde docenten. Slagwerk behoort ook tot de mogelijkheden. De proefles is heel leuk om samen met een vriendje en/of vriendinnetje te doen!

Meer informatie via de website www.FanfareKorpsVoorst.nl of meld je direct aan via Info@FanfareKorpsVoorst.nl

Voorst daar zit muziek in!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Kerstmarkt Terwolde

TERWOLDE-

Op zondag 8 december

a.s. is er in Terwolde weer een gezellige Kerstmarkt van
14.00 tot 18.00 uur op het kerkplein aan de Molenweg.

In de kerk zullen de
hele middag diverse concerten worden gegeven door o.a. Inspiration, De
Eendracht, Popkoor en de Graapendaelers.

De Kerstman komt ook
langs en de inwendige mens wordt ook niet vergeten, er is voor elk wat wils.

Kom
gezellig langs, u bent van harte welkom!

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Activia gaat hard onderuit in mistig Warnsveld

TWELLO-

Wie de uitslag van zondag ziet zonder de wedstrijd te hebben gezien zal denken dat de ploeg van Resit Schuurman werd overklast en een kansloze wedstrijd speelde. Dat was echter zeker niet het geval. Activia begon sterk en kreeg de eerste kansen maar was op die momenten niet scherp genoeg. En toen na een minuut of 12 een mislukte voorzet van een speler van de thuisploeg bij de tweede paal binnen viel kwam die openingsgoal (ook letterlijk) uit de lucht vallen. Kort na de 1 – 0 viel ook al de tweede treffer en vlak voor rust werd het zelfs 3 – 0. Tussendoor kreeg Activia net zoveel kansen om te scoren maar hier slaagde men niet in; en dat was het grote verschil vandaag.

Na rust werd met nieuwe energie getracht terug te komen in de wedstrijd en even leek dit ook te gaan lukken. Een verre inworp van Guus Leerkes verraste de Boys en zette Michael Hubner vrij. Die legde de bal op tijd en panklaar voor de voeten van Bart Wippert die rustig binnen schoot voor de 3 – 1. In deze fase leek de wedstrijd allesbehalve beslist want Activia klopte nadrukkelijk op de deur van de doelman van de Warnsveldse Boys (die na afloop tot man of the match werd uitgeroepen). Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je de eigen gelederen gesloten houdt en zeker geen open huis gaat houden. En dat was dus precies wat er wel gebeurde. Het centrale defensieve duo werd uit elkaar gelokt en de diepgaande middenvelder werd niet opgepakt; zie daar het ontstaan van de 4 – 1.
Hiermee was de wedstrijd wel beslist. Activia bleef wel vooruit voetballen en ook kansen creëren; het benutten ervan lukte echter niet door een combinatie van te weinig overtuiging, goed keeperswerk en gebrek aan geluk. In de laatste 10 minuten wist de thuisclub nog wel twee keer van defensief geklungel aan de mistige overkant te profiteren en zo de eindstand naar een (te) ruime 6 – 1 te tillen. Want het verschil tussen beide ploegen was vandaag niet zo groot als dat de uitslag doet vermoeden.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Repair Café streepje erbij!

TWELLO-

Zaterdag 7 december is de Sint er vandoor en staat Kerst al in de steigers, dus precies een mooi moment om voor het einde van dit jaar alle openstaande reparatie-klussen af te strepen. De vrijwilligers van Repair Café Twello staan op deze Nationale Vrijwilligersdag gewoon weer klaar om zoveel mogelijk reparaties uit te voeren aan een kapot voorwerp, apparaat of kledingstuk. Ben je zelf vrijwilliger dan heb je zaterdag een streepje voor!

Voor de december-feestdagen wil je natuurlijk dat het kapotte gourmetstel gerepareerd is, de föhn en krultang het weer doen en de zomen en naden van je feestkleding tiptop in orde zijn. Repair Café is er voor kapotte spullen met en zonder stekker, elektronica, kleding, maar ook ander textiel zoals kleden, tassen of mutsen. Ook voor gaatjes in wollen truien is een speciale oplossing. Bij kapotte ritsen vragen we de oude los te tornen en een vervangende rits mee te brengen. De textiel-groep wil er ook een streepje bijzetten en is op zoek naar een vrijwilliger die het team wil versterken. Ben je handig met de naaimachine, mail repaircafetwello@gmail.com en kom zaterdag langs om kennis te maken. Tot ziens zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur (intake tot 14.00 uur) bij Kringloopwinkel Twello, Koppelstraat 57.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Haal ook de KiKaKerstboom in huis.

TERWOLDE- Vanaf 6 december is de KiKaKerstboom weer in Terwolde te verkrijgen. De mooiste goede doelen boom van 2019 waarvan de opbrengst naar KiKa gaat. Een mooie boom in een pot en een netje eromheen kost € 20,- en daarvan gaat €15,- naar KiKa. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

Kom naar de Kolkweg 2 in Terwolde voor de mooiste boom van deze kerst… Wilt u liever naar het veld komen aan de Weteringdijk 121 in Vaassen om zelf een boom uit te spitten? Er is een speciaal spitdiploma voor de kinderen. Welkom op 6 en 7 december. Er staan vrijwilligers van de stichting KiKaKerstboom voor u klaar. Zie www.kikakerstboom.nl.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Dartskoppeltoernooi bij CCW`16

WILP-

Net als vorig jaar zal er op 27 december bij sportvereniging CCW`16 een Dartskoppeltoernooi worden gehouden. Deelnemers kwamen toen uit alle uithoeken van de gemeente en zelfs daarbuiten. Allen waren natuurlijk onder de indruk van de dartswand en de algehele sfeer in de kantine. Dit enthousiasme heeft de organisatie doen besluiten om een vervolg te geven aan dit mooie evenement. Voor wie dit jaar wil deelnemen is het belangrijk een koppelpartner te zoeken en in te schrijven. De aanvangstijd is om 18.00 uur en vanaf 17.00 uur is de kantine geopend. Men hoopt het maximum aantal koppels van 48 (96 spelers) dit jaar te halen. Dat zou een fantastisch mooi toernooi en avond opleveren voor de dartsliefhebber. Het inschrijfgeld bedraagt €12,50 per koppel. Opgeven via: Beersma.Jos@gmail.com of stuur een app naar 06-10143395.

woensdag 4 december

Deel dit bericht

Wedstrijd overzicht week 48

Activia

Zaterdag 30 november
14.30 Rheden 3 – Activia
Zondag 1 december
14.00 Warnsv Boys 1 – Activia 1
11.30 Diepenveen 2 – Activia 2
10.00 Epse2 – Activia 3
Vrouwen
10.30 Activia – WWNA

CCW ’16
Zaterdag 30 november
15.00 Apeldoorn 10 - CCW 2.
14.00 CCW 3 – Victoria Boys 3
Zondag 1 december
14.00 Raalte 1 - CCW 1
13.00 Be Ouick Z 2 - CCW 2
10.30 CCW 4 – Davo 4
Vrouwen
11.30 AZC/Eefde 1 - CCW 2

Terwolde
Zondag 1 december
14.00 UD 1 – Terwolde 1
11.30 Terwolde 2 – Alexandria 3
09.30 Terwolde VE1 – WWNA VE1
Vrouwen
11.30 Terwolde 1 – Schalkhaar1
12.00 Raalte 2 – Terwolde 2

Twello
Zaalvoetbal zuiderlaan
Vrijdag 29 november
19.30 Twello 1 – Teuge 1
20.30 Twello 4 – SMR 4
elders
21.00 RDC 5 – Twello 5
22.30 Apeldoorn 2 – Twello 2
Veldvoetbal
Zaterdag 30 november
14.00 Twello 2 – Be-Quick Z. 2

Zondag 1 december
10.00 Twello VE – AZC VE
10.30 Sallandia 2 – Twello 2
10.30 Go-Ahead D. 5 – Twello 3
14.00 Twello 1 – Deventer 1

Teuge
Zaterdag 30 november
15:00 Teuge 1 - Terschuurse Boys 1
12:30 Teuge 2 - Stroe 3
14:30 Teuge 3 - csv Apeldoorn 4
14:30 Gorssel 3 - Teuge 4
14:30 Teuge 5 - Rheden 5
Vrouwen
12:30 Zelos 2 - Teuge 1

Voorst
Zondag 1 december:
14:00 Voorst 1 - Raitti/Socii 1
10:00 Voorst 2 - Columbia 3
09:30 KCVO 6 - Voorst 4
10:00 Voorst 5 - WSV 10

Voorwaarts
Donderdag 28 november
Volleybal Jachtlust
19.00 Voorwaarts DS6 – Avior DS10
19.00 Voorwaarts HS2 – SalVo’18 HS2
19.00 Voorwaarts DR2 – Volley Voorst DR2
21.00 Voorwaarts DS3 – Dros Alterno DS7
21.00 Voorwaarts HS3 – Dros Alterno HS5
21.00 Voorwaarts HS4 – Salvo ’18 HS3

Zaterdag 30 november
Handbal Jachtlust
19.00 Voorwaarts DS4 – AHV Achilles DS2

Zondag 1 december
Voetbal De Laene
09.30 Voorwaarts T 9 – SC Klarenbeek 2
09.30 Voorwaarts T VE1 – TKA VE1
11.30 Voorwaarts T 2 – Grol 2
11.30 Voorwaarts T 4 – Markelo 2
11.30 Voorwaarts T 5 – Beekbergen 2
11.30 Voorwaarts T 6 – Warnsveldse B. 3
Handbal Jachtlust
11.00 Voorwaarts DS5 – Ewijk/LHC DS4

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Grote cijfers bij Voorwaarts-Winterswijk

TWELLO-

Voorwaarts heeft met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar een jong elftal. Dit elftal kwam zondag een nog jonger team tegen. De Winterswijkers met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar hadden voor aanvang een punt minder dan Voorwaarts. De ‘routiniers’ namen echter in een goede gedegen wedstrijd met overduidelijke cijfers afstand van de ‘youngsters’ uit de Achterhoek, 6-0.

Voorwaarts, met in de gelederen de na lang blessureleed teruggekeerde Pim Havekes, werd na twee minuten in het zadel geholpen door de centrale verdediger van Winterwijk. Hij kopte ongehinderd in eigen doel na een voorzet vanaf links van Mark Mulder, 1-0. Dat cadeautje was het sein voor Winterwijk om initiatief te nemen, maar hierdoor kon Voorwaarts al vroeg in de wedstrijd profiteren van de geboden ruimte. Een dieptepass van man of the match Lars Teunissen, net achter de verdediging van Winterwijk, werd door Ismar Maglajlic op waarde geschat. Zijn actie en voorzet vanaf de rechterkant werd door Bruce Schotman bij de tweede paal binnengegleden, 2-0. Een prachtig doelpunt en Voorwaarts kon daarmee binnen 10 minuten met meer vertrouwen een vervolg geven aan de wedstrijd. Winterswijk stelde in de eerste helft daar weinig tegenover. Na 16 minuten een eerste kans. In het vervolg veel balbezit, maar tandeloos in de afronding.
Voorwaarts probeerde te profiteren van de ruimte, maar in balbezit was het nog slordig en de tegenstander aan de bal ook vaardig. Na 26 minuten kwamen de mannen uit Duistervoorde op een nog meer geruststellende voorsprong. Rick Timmermans mocht een vrije trap nemen vanaf links nemen en legde de bal, volgens beproefd recept, op het hoofd van Luuk Grieving. Spits Bruce kon de assist op de lijn verzilveren, 3-0. Onder aanvoering van de met steekpasses strooiende Lars Teunissen werden nog verschillende mogelijkheden onbenut gelaten. Winterwijk stelde daar met enkele kopballetjes weinig tegenover.
Ruststand 3-0.
Na de rust een dominanter Voorwaarts dat in balbezit met meer vertrouwen de gaatjes in de vijandelijke linies zocht. Enkele minuten na rust leverde dit al bijna succes op. Sven Teunissen gaf in een van zijn laatste acties van de middag een puntgave voorzet op Luuk. De bal bleef echter hangen in de afronding. Na 53 minuten was het wel raak. Ismar rondde bij de eerste paal prima voorbereidend werk af van Luuk, 4-0. In de 65ste minuut leidde een pass door het centrum tot een overtalsituatie voor Voorwaarts. Bruce besloot vlak voor de zestien de bal breed te leggen op Luuk. Zijn schuiver was onhoudbaar, 5-0. In de 71ste minuut brak Bruce opnieuw door, zijn iets te scherpe voorzet werd door de verdediger onderschept, precies in de loop van Ismar. De carambole verdween in het doel 6-0. Voorwaarts geloofde het verder wel, zonder de concentratie te verliezen. Het combinatiespel kreeg alle ruimte, maar de eindpass kwam nu net te kort. De Winterwijkers kregen vooral in de laatste fase van de wedstrijd nog goede mogelijkheden. Men claimde zelfs een doelpunt, maar het neutrale arbitrale trio zag de bal de lijn niet passeren. Keeper Yoel Finke kon zich in deze fase nog onderscheiden met enkele goede safes. Voorwaarts nam een belangrijke horde op weg naar klassebehoud en tankte daarnaast het nodige zelfvertrouwen omdat de doelpunten weer vielen. Saillant detail is dat in de slotfase de 18-jarige Koen de Hullu zijn debuut maakte. Een debuut met een 6-0 uitslag is niet iedereen gegeven.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Zwaarbevochten overwinning CCW tegen Kon.UD

WILP-

Na een vrij weekend mocht CCW vanmiddag weer op eigen bodem aantreden tegen Kon. UD en moest het vanmiddag stellen zonder de geblesseerde Bart Keurhorst. CCW kwam goed uit startblokken waarbij de gasten uit Deventer met name het eerste kwartier, twintig minuten totaal geen grip op de aanval van CCW. Met name over de rechtervleugel was Tim Alferink met regelmaat zijn bewakers te snel af en creëerde de ene na de andere goede kans, maar de afwerking liet hier veel te wensen over, waarvan er toch eigenlijk zeker twee tot drie van benut hadden moeten worden. Na een min of meer gedwongen wissel bij Kon. UD kregen de bezoekers meer vat op de wedstrijd en kwamen ook duidelijk beter in de wedstrijd. Na een goed half uur kwam de thuisploeg eindelijk en verdiend op voorsprong. Het was weer Tim Alferink, nu vanaf rechts die allen en iedereen te snel af was en de goed meegekomen gelegenheidsaanvaller Frank van de Linde in staat stelde de 1-0 binnen te werken. Echter na drie minuten was het bij de eerste de beste mooie aanval van de koninklijke over de linkervleugel Job Torben Visser uit de voorzet die volgde als een duveltje uit een doosje de achterhoede te slim afwas en de 1-1 achter Joris wist te schieten. Na die doelpunt ontstond zich een wat opener wedstrijd waarbij zich voor beide doelen een aantal goede mogelijkheden voordeden om de score te veranderen. Een paar tellen voor de rust dacht CCW te scoren maar en inzet van Mark Wolters werd afgekeurd omdat er een handsbal aan vooraf zouden zijn gegaan. Ruststand derhalve 1-1, en dit mocht met name CCW zich aanrekenen.

Na de rust begon CCW weer wat beter aan de wedstrijd, kreeg ook wel weer wat kansjes, maar kwam ook goed weg toen Joris een bal niet echt lekker onder controle kreeg en met meer geluk als wijsheid een doelpunt kon voorkomen. Na ongeveer een uur spelen kwam CCW toch weer op voorsprong, ditmaal een goed lopende aanval over diverse schijven aan de rechterkant en was het Mark Wolters die een perfecte voorzet van Bjorn Hendriks bijzonder knap binnen kopte. Na dit doelpunt zocht Kon UD nog meer de aanval, was ook een periode veel sterker als de thuisploeg, kreeg ook enkele dotten van kansen, maar ging hier gelukkig voor CCW heel erg slordig mee om en kon het de zege met in dit geval hard werken ternauwernood over de streep trekken en klom met deze overwinning over Kon UD op de ranglijst.
Volgende week de uitwedstrijd tegen sv Raalte, dit zal zeker weer een moeilijke pot, zeker gezien het feit dat deze ploeg vanmiddag koploper Emst op eigen boden de punten af wist te snoepen, iets wat weinig ploegen in Emst gegeven is.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Terecht gelijkspel sv Twello tegen Victoria Boys

TWELLO- Daar de dassen weer bezit hadden genomen van het hoofdveld moest de wedstrijd op het kunstgras gespeeld worden. Dat was zeker geen voordeel voor de gasten uit Twello. In de eerste helft gebeurde er zo weinig dat er nagenoeg niets te noteren viel. De tweede helft vergoedde veel.

De eerste 20 minuten was het een gelijk opgaande wedstrijd. Je kunt zeggen met de thuisploeg iets feller en met meer inzet. Maar dat ze nu echt gevaarlijk werden! Er was een mogelijkheid voor Jesper Timmer en Korben Haan raakte uit een onmogelijke hoek de buitenkant van de paal. De ploeg uit Twello had welgeteld één mogelijkheid, maar voordat Nicky Eekhuis gevaarlijk kon worden werd de bal corner getikt. Ruststand 0-0 en daar moesten we het meedoen.

De tweede helft begon s v Twello beter maar het was Jesper Timmer die in de 49ste minuut met een vlammend schot 1-0 scoorde. Even later raakte dezelfde speler de bal helemaal verkeerd. Dat was maar goed ook anders was de score snel opgelopen. Toch knokte s v Twello zich knap terug in de wedstrijd. In de 54ste minuut schoot Edward Achtereekte van dichtbij hoog over en zag Max Smaal zijn schot maar rakelings naast gaan. Daar s v Twello op de aanval ging kwam er ruimte voor de thuisclub, Na een uur spelen zag Jesper Timmer zijn lobje op de paal belanden. Schoot Mourad Kasrioui maar net voor langs in kansrijke positie. Het spel golfde op en neer. Max Smaal kopte van heel dichtbij te zacht in en even later zag Max hoe keeper Rachied Panman wel heel knap reageerde. De ploeg uit Twello bleef drukken. Edward Achtereekte dacht met de kop schitterend te scoren maar keeper Rachied Panman redde subliem. In de 70ste minuut een strak schot van Max Smaal en de 1-1 stond genoteerd. Nog geen minuut later raakte Joris Maalderink de paal en daarna liet Rachied Panman een paar maal knappe reddingen zien. In de 89ste minuut kopte Edward Achtereekte boven in de hoek. Keeper al gepasseerd, maar een verdediger kopte de bal boven in de hoek er uit. Daarna had Victoria Boys door Jesper Timmer en Mourad Kasrioui nog mogelijkheden, maar de schepte was er af. Volgende week zondag thuis om 14.00 uur tegen sportclub Deventer. Kijken of de volle winst er dan wel in zit.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Klanten van de Zonnebloem feesten op nostalgische muziek

DE VECHT- De klanten van de Zonnebloem Twello Noord-West (voorheen de Zonnebloem West, -Terwolde/Nijbroek en de Soos van De Vecht) hebben weer een gezellige middag gehad in, wat inmiddels wel het clublokaal van de groep mag worden genoemd, de zaal van De Groot op De Vecht. En gezellig werd het. Zoals gebruikelijk liepen de vele vrijwilligers, -sters, zich het vuur uit de sloffen om het hun klantjes naar de zin te maken. De zaal was mooi opgesierd en de taartjes smaakten uitstekend, dus eigenlijk was er voor een geslaagde middag verder niets nodig. Maar ja, toen kwam de “muzikale cabaretier” Hans Vesterink uit Rheden (volgens hemzelf eigenlijk Rehe) zijn opwachting maken. Dat leek in eerste instantie nergens op, want hij kwam muzikaal entertainment brengen, maar had volgens eigen zeggen eigenlijk nooit talent voor het b espelen van een instrument ontwikkeld. Zingen kon hij, na jarenlange oefening ook al niet, maar hij wist wel een aantal nummers om de dag te vullen.

De invulling die Vesterink aan zijn volgens hem slecht onderbouwde vocale en muzikale uitvoering gaf, bleek echter meer dan mee te vallen. Hij gaf in zijn eigen stijl, die verdacht veel leek op de stijl van de onvolprezen Toon Hermans, een meeslepend en voor zijn publiek nostalgisch repertoire ten beste. Hij had voor de gelegenheid gekozen voor een serie nummers uit de jeugdjaren van het grootste deel van zijn publiek, waarbij hij zijn muzikaal onvermogen logenstrafte door op verschillende instrumenten steeds de juiste toon te treffen. Dit alles, doorspekt met sketches en grappen die duidelijk in een ander tempo werden gegenereerd dan de meeste cabaretiers tegenwoordig ten beste geven, leverden voor zijn gebiologeerd publiek een schitterende middag op, waarbij vooral in de pauzes, gelukkig ook nog voldoende tijd was om bij te praten en oude banden aan te halen.

Bijschrift: Foto door Gerrit Bosch. Meer foto’s van deze middag kunt u zien op: http://www.flickr.com/photos/regiovoorstzonnebloem in het album: Muziekmiddag Twello Noord West.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Snackbar De Pitstop al 25 jaar een begrip in Wilp

WILP- Op zondag 1 december aanstaande is het precies 25 jaar geleden dat Harry en Wilma Overmaat snackbar De Pitstop in Wilp openden. In 1994 begon het horeca avontuur voor het echtpaar. In de voormalige slagerij, waar lange tijd slager mannessen was gevestigd, werden vanaf dat moment friet en snacks gebakken. Tot op de dag van vandaag zijn Harry en Wilma met veel passie en inzet vijf dagen per week druk in de weer om hun grote klantenkring te bedienen. Niet alleen vanuit het dorp Wilp, maar ook vanuit de wijde omtrek komen mensen langs voor de lekkerste snacks en friet. ``Vooral de vrijdag, zaterdag en zondag zijn drukke dagen voor ons. Gelukkig zijn we door de jaren goed op elkaar ingespeeld, dat kan ook niet anders als je 25 jaar samen de zaak runt, `` geeft Wilma aan. In de snackbar gaan kwaliteit en hygiëne hand in hand.

Jubileumdag

Werkweken van tussen de zestig en negentig uur zijn voor Harry en Wilma geen uitzondering. ``We hebben geen personeel en doen alles zelf, `` vult Harry aan. Van inkoop tot de dagelijkse schoonmaak. Het leuke van het werk is het contact met de (vaste)klanten. Op de drukke dagen staat het in de zaak goed vol. Terwijl Harry en Wilma bezig zijn met bakken en het bereiden van de snacks en friet, worden er de laatste dorpsnieuwtjes besproken door de klanten. Zo blijkt maar weer eens dat De Pitstop niet alleen de hongerige magen vult, maar ook nog eens een sociale functie heeft. Ondanks het leuke werk en de fijne contacten willen Harry en Wilma op termijn een punt zetten achter hun werkzaamheden. De snackbar staat te koop en men is zoekende naar opvolgers voor de zaak. Tot dat het zover is blijven ze de snackbar samen runnen. Speciaal op de jubileumdag, komende zondag 1 december, zijn er bij De Pitstop een aantal lekkere snacks in de aanbieding. Bovendien is er die dag een receptie tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Iedereen is dan welkom voor een hapje en een drankje. De reguliere openingstijden van De Pitstop zijn van woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur. Op maandag en dinsdag is de zaak aan de Rijksstraatweg 24-b gesloten.

Speciale feestknallers aanbiedingen op zondag 1 december

Bamischijf € 1.-

Nasischijf € 1.-

Vleeskroket € 1.-

Frikandel € 1.-

Harry en Wilma Overmaat in hun cafetaria De Pitstop.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Sinterklaas intocht Terwolde

TERWOLDE- Sint en zijn Pieten zijn weer in het land. Ook in Terwolde hebben de Pieten al een bezoek gebracht. Malle pietje met zijn fop cadeaus, Rommelpieten die niet alleen rommel maar ook echte cadeaus en mandarijntjes achter lieten. Ook Sint z'n paard Ozosnel liet wat achter in de stal op school, daar zat wel een geurtje aan.

Op donderdag 5 december komt Sinterklaas officieel naar Terwolde. Afgelopen jaar stond het water te laag en kwam hij niet per boot. Dit jaar ziet de waterstand er goed uit, maar hoe zal hij dit jaar aankomen? Met de boot, met de bus, te paard of….....? Kom het 5 december om 8:30 uur gezamenlijk vieren bij het gemaal aan de Bandijk in Terwolde, dan maken we er met z’n allen een ouderwets Sinterklaasfeest van

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Sint zoek in Nijbroek

NIJBROEK- Afgelopen zaterdag, 23 november heeft Sinterklaas Nijbroek bezocht. Het feest dreigde niet door te gaan omdat Sinterklaas zoek was.

Om 14:00 uur hadden tientallen kinderen met hun ouders en grootouders zich verzameld op het Dorpsplein. Alle kinderen kregen een mooie muts met hun naam uitgereikt. Maar het geduld werd op de proef gesteld, want Sint kwam niet. Toen bleek dat er een filmpje te zijn waaruit een aantal slimme kinderen opmerkten dat Sint vannacht in een caravan geslapen heeft. Het bleek te gaan om de caravan die bij de familie Baan op de oprit stond. De kinderen hebben Sinterklaas en zijn pieten wakker gemaakt. Daarna zijn ze allemaal naar het Dorpshuis gegaan waar Sinterklaas in zijn boek nog diverse weetjes over de kinderen had verzameld. Met muzikale begeleiding op het keybord zijn die middag nog verschillende sinterklaasliedjes gezongen. En natuurlijk was er na afloop voor alle kinderen een cadeautje.

De zaterdag werd in het dorpshuis afgesloten met een geslaagde bingo-avond waar diverse Nijbroekers met leuke prijzen naar huis gingen.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Kinderen vieren gezellig Sinterklaasfeest

POSTERENK-

Voor het grote Sinterklaasfeest in Posterenk had de Sint een aantal van zijn Pieten meegenomen. De kinderen hadden zich voor de officiële intocht allemaal verzameld in de speeltuin. Hier werden Sinterklaas en zijn Pieten welkom geheten en toegezongen. Met versierde fietsen en skelters ging men in optocht eerst naar de Wilpermolen. Hier kwamen nog meer kinderen samen om uiteindelijk naar Pampus te vertrekken waar het grote Sinterklaasfeest verder werd gevierd. Omdat Sinterklaas ook een dagje ouder wordt kon hij het hele eind niet te voet afleggen. Daarom bracht een brandweerauto Sinterklaas een stukje verder. De laatste honderd meter liep Sinterklaas zelf, met om hem heen veel Pieten en kinderen.

Sinterklaas vierde feest met kinderen bij Pampus.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Sportieve ontmoeting bij SV Voorwaarts

TWELLO- Maar liefst 24 enthousiaste en fanatieke 55-plussers deden vrijdag 22 november mee aan een mini walking football toernooi op sportpark De Laene in Twello.

Het toernooi is een gevolg van de groeiende populariteit van het zogeheten ‘walking football’; een voetbalvariant voor de 55-plussers die nog graag een balletje trappen. Ook in Twello is een groeiende groep voetballers iedere vrijdagmiddag in beweging. Van een goede warming-up tot pass- en trapoefeningen en onderlinge wedstrijdjes, maar een echt toernooi is natuurlijk nog leuker.

Aan elkaar gewaagd
Afgelopen vrijdag kwam FC RDC met twee teams op bezoek in Twello. Deze mooie zonnige middag begon met een kop koffie aan de lange tafel, vervolgens werd er in een poule van 4 gespeeld. De teams waren aan elkaar gewaagd en er werd sportief gestreden. Poulewinnaar op doelsaldo was uiteindelijk SV Voorwaarts 1 met zeven punt.

Doe mee met een training
De organisatie en deelnemers kijken terug op een succesvolle en vooral gezellige middag. Een keer meedoen met een training, iedere vrijdag van 13:30 tot 14:30 uur op sportpark De Laene, of wil je meer weten over het voetbalspel? Kom gerust langs of mail naar buurtsportcoachsvvoorwaarts@outlook.com
Onderschrift foto: Samen voetballen op een mooie zonnige vrijdagmiddag

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO- Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Onder leiding van dirigent Gert Pannekoek heeft het koor al enige jaren heel wat kerstzang ervaring opgebouwd door deel te nemen aan een aantal kerstconcerten in de regio. Bovendien is het koor al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 tot 15.30 uur.

Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden.

De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek). Wij verheugen ons op uw komst.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

‘Je hoeft het niet alleen te doen!’

Voorstelling Roos Radeloos draagt bij aan (h)erkenning van jonge mantelzorgers

Ademloos werd er geluisterd, vol aandacht werd er gekeken en af en toe werd er gelachen of zelfs een traantje weggepinkt. We blikken terug op de voorstellingen van ‘Roos Radeloos’, die op verzoek van Mens en Welzijn Voorst in november drie keer werden opgevoerd in Twello. Eén voorstelling was voor iedereen die werkt met kinderen, zoals leerkrachten, en voor andere belangstellenden. Twee voorstellingen waren voor kinderen van groep 8 van basisscholen De Kleine Wereld, De Oase en De Hietweide. Aan de voorstelling voor de groepen 8 waren gastlessen gekoppeld waarin het thema verder uitgediept is.

De voorstelling ‘Roos Radeloos’ geeft een inkijkje in het leven van jonge mantelzorgers: kinderen en jongeren die opgroeien met een zorgsituatie thuis. Theatermakers en acteurs Fulco de Deken en Evi Zaalberg hebben met input van jonge mantelzorgers uit Apeldoorn het script geschreven en inmiddels in diverse plaatsen opgevoerd. Zij zijn tevens de acteurs die het stuk, met veel talent en enthousiasme, spelen.

Roos is een veertienjarige puber die gewoon naar school gaat, een mobiele telefoon heeft en net als alle andere veertienjarigen wel eens onzeker en rebels is. Wat bijna niemand op school weet is dat Roos zorgt voor haar vader met de ziekte van Parkinson. Bovendien maakt Roos zich veel zorgen over haar moeder met Borderline én haar eigen toekomst. Is er iemand die haar ziet? Durft ze om hulp te vragen?

‘Sommige kinderen vertonen opvallend gedrag door de zorgelijke thuissituatie’, vertelt Annet Reimert, Mantelzorgconsulent bij Mens en Welzijn. ‘Bijvoorbeeld clownesk gedrag, of juist teruggetrokken gedrag. Door het zien van ‘Roos Radeloos’ krijgen kinderen en volwassenen meer inzicht in het leven van een jonge mantelzorger. Je hoort en ziet waar zij behoefte aan hebben en waaraan juist niet’, aldus Annet. ‘De kinderen waren zeer actief betrokken bij de gastles, zowel wanneer ze mantelzorg uit de eigen thuissituatie kennis als wanneer dit voor hun nieuw terrein is. Het was heel bijzonder om dit met elkaar te kunnen delen. Alle drie basisscholen wil ik hiervoor hartelijk danken!’

Steunpunt mantelzorg

Mens en Welzijn Voorst vindt het belangrijk dat er erkenning, herkenning en steun wordt geboden aan mantelzorgers. Zij biedt daarom een Steunpunt Mantelzorg voor jonge en volwassen mantelzorgers. ‘Voor jonge mantelzorgers betekent dit onder andere dat er maandelijks activiteiten georganiseerd worden. Zo kunnen kinderen en jongeren merken dat ze niet de enige zijn én even hun zorgen vergeten en genieten van het moment.’

Meer informatie over het steunpunt Mantelzorg leest u op: www.mensenwelzijn.nl/ons-aanbod/steunpunt-mantelzorg. Of neem contact op met Annet Reimert: a.reimert@mensenwelzijn.nl of 0571-287752.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Samen eten bij Trefpunt Duistervoorde

TWELLO- Trefpunt Duistervoorde brengt op 11 december a.s. wederom mensen uit de buurt samen aan tafel.

Het liefst eet je iedere dag lekker, gezond en gezellig samen met anderen. Helaas is dat “samen met anderen” niet voor iedereen weggelegd en niet iedereen heeft altijd zin of het vermogen om zelf uren in de keuken te staan.

Trefpunt Duistervoorde heeft daarom de uitkomst; eenmaal per twee maanden bieden wij de mogelijkheid aan buurtgenoten om elkaar te ontmoeten en tegen een vriendelijk prijsje met elkaar te eten.

Op woensdag 11 december a.s. is het weer zover!

Dan organiseert het bestuur van Trefpunt Duistervoorde weer de mogelijkheid om samen te eten in het Trefpunt (Sint Maartenserf 85). U bent vanaf 11.30 uur van harte welkom en om 12.00 uur gaan we eten.

Dit keer kunt u een keuze maken uit onderstaande menu`s.

** Kipdijstukjes satésaus met bami goreng

** Boerenschotel met kip (gebakken kriel en ui en spekjes met groenten

(alles door elkaar)

** Gebakken lekkerbekje, gebakken aardappelen, spinazie a la crème

Met eventuele dieetwensen kan rekening gehouden worden.

De kosten hiervoor zijn € 7,50 inclusief een drankje vooraf, toetje en koffie na.

Door de beperkte ruimte kunnen hier echter maar 25 personen aan deelnemen. Dus vol is vol!!!!!!!! Om deze reden verzoeken wij potentiële gasten eerst even tijdig te bellen en te vragen of er nog ruimte is. Dat bellen (ook voor informatie) kan naar: Joke van den Berg tel. 0612253086. Aanmelden kan tot uiterlijk 2 december a.s.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Open dag Bouwmensen Apeldoorn en Deventer

REGIO- Zonder bouw geen vooruitgang, maar hoe zit het met jouw persoonlijke ontwikkeling? Bouwmensen Apeldoorn en Deventer openen op zaterdag 30 november hun deuren voor iedereen die een opleiding in de bouw overweegt. Test je skills in de werkplaats, bekijk demonstraties en maak kennis met docenten en met leerwerkbedrijven.

Bouwmensen: praktijkgericht leren

Bouwmensen is een opleidingsbedrijf voor de bouw. De focus ligt op MBO niveau 2, 3 en 4. Niveau 1 word ook aangeboden. Degelijk, praktijkgericht onderwijs, dat variëert van de opleiding timmerman, metselaar en tegelzetter tot de doorgroeimogelijkheid naar aankomend uitvoerder op niveau 4. Tijdens je studie ga je meteen aan de slag bij een erkend leerbedrijf.

Open dag

Op zaterdag 30 november opent zowel de locatie in Apeldoorn, als Bouwmensen Deventer haar deuren voor een open dag. Iedereen die kennis wil maken met de beleving van pure ambacht, gecombineerd met hedendaagse theorie is tussen 10:00 en 15:00 uur van harte welkom aan de Sleutelbloemstraat 69B in Apeldoorn en bij de Technicampus in Deventer, aan de Schonenvaardersstraat 6.

Het programma

Naast een kijkje in de theorielokalen en in de opleidingswerkplaats, kun je op 30 november ook zelf ervaren hoe het is om een opleiding bij Bouwmensen te volgen. Er zijn docenten en leerlingen die hun praktijkervaring delen, er worden video’s getoond en we laten zien hoe je met behulp van een Robotic Total Station digitaal een bouwplaats kunt uitzetten. Bij Bouwmensen Deventer zijn ook bedrijven aanwezig: aannemers waarmee wordt samengewerkt in leerwerktrajecten.

Een leerling aan het woord

Mitch is een leerling van Bouwmensen Deventer. Hij zit in het derde en laatste jaar van de opleiding tot allround metselaar en werkt bij aannemersbedrijf Haarman in Harfsen. “De opleiding past bij mij door de verhouding praktijk en theorie. Ik wilde het vak ervaren en door in de praktijk te werken leer je het werk als geen ander kennen. Je wordt begeleid door een ervaren leermeester bij het bedrijf waar je aan de slag gaat. In het begin ga je samen op pad, op den duur kan je steeds meer zelf. Bij de Bouwmensen word ik goed geholpen met de theorie en krijg ik veel doorgroeimogelijkheden. Ik zou de opleiding aan iedereen aanraden!”

Martien van Reen, Bouwmensen Apeldoorn:

“Een bouwopleiding is veel meer dan leren om timmerman of metselaar te worden. De bouw is een hele diverse branche, je kunt jezelf helemaal specialiseren. Er wordt ook veel samengewerkt, iedereen draagt letterlijk zijn steentje bij aan een project en samen dragen ze een stukje vaktrots. Die beleving willen we op de open dag overbrengen, zodat toekomstige leerlingen zelf kunnen proeven aan ons vak.”

Jan van Duuren, Bouwmensen Deventer:

“Er liggen veel carrièrekansen in de bouw. Het is een veerkrachtige sector die veel toekomstperspectief biedt. Er is werk in overvloed en met een vergrijzingsgolf voor de deur, durf ik wel te zeggen dat je een langdurige baangarantie hebt als je voor een bouwtechnische opleiding kiest. Een goede keuze voor je toekomst dus!”

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Lionsclub en Douwe Egberts slaan handen ineen voor voedselbanken

REGIO-

De Lionsclub schiet de voedselbanken te hulp met het inzamelen van Douwe Egberts Waardepunten. In de maand december staan in verschillende supermarkten en andere locaties in Deventer e.o. dozen waarin u de punten kwijt kunt. De door u ingeleverde waardepunten worden verzilverd voor pakken Douwe Egberts koffie en worden gedoneerd aan de Voedselbank Deventer.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Wéér een magnifieke uitvoering van Harmonie

WELSUM- De Welsumse zang- en toneelvereniging Harmonie heeft jongstleden weekeind weer haar jaarlijkse uitvoering verzorgd. Zowel de zangafdeling als de toneelspelers hebben al jarenlang een naam hoog te houden en dat ze dit keer ook weer volledig gelukt. De zangers werkten onder leiding van Carien Duursema en met begeleiding van pianiste Hannah Koetsier een prettig in het gehoor liggende reeks medly’s af. Niet enkel blijkt er behoorlijke groei te zitten in de kwaliteit van het ten gehore gebrachte werk, ook de performance was onder de bezielende leiding van de dirigente weer in uitstekende handen. Zij wist niet alleen de groep zangers, maar ook haar voltallige publiek te begeesteren.

De toneelgroep had onder leiding van regisseur Harold Kiesbrink weer voor een echte dijenkletser gekozen. Een dijenkletser overigens met een aantal onderliggende maatschappelijke lagen die ongetwijfeld veel toeschouwers verder aan het denken hebben gezet. De uitvoering was zoals van de artiesten van Harmonie verwacht kan worden, uitmuntend. In een wervelend tempo werden de meest surrealistische situaties als volkomen normaal neergezet, waarbij en passant de karakters van individuen, die in iedere samenleving voorkomen, werden uitvergroot en op de hak genomen.

Het bestuur van Harmonie is, dat mag in de gemeenschap ven Welsum geen geheim zijn, al langdurig op zoek naar vooral nieuwe leden voor de zanggroep. De groep is hecht, trouw en volgens eigen zeggen, heel gezellig. Adspirant leden kunnen vrijblijvend een repetitieavond bijwonen op de maandagavonden van 19.00 uu8r tot 21.00 uur in dorpshuis de Bongerd in Welsum.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Spannend 18e Peter Verburg Schaaktoernooi

TWELLO- De 18e editie van het door de Twellose Schaakclub georganiseerde Peter Verburgtoernooi speelde zich af in de grote zaal van Brasserie Kriebelz in Terwolde. Het toernooi kende in twee van de drie groepen een super spannend verloop. Alleen in de C-Groep was de winnaar al voor de laatste ronde bekend. De 13-jarige Bas Capel (Pallas Deventer) was hier oppermachtig en scoorde als enige van de 44 deelnemers 7 uit 7. In de A-Groep dreigde koploper Morris Merza (ook Pallas) in de laatste ronde op tijd te verliezen, maar won toch nog ... op tijd. In de B-Groep eindigden vier spelers gelijk en bepaalden WP en zelfs SB de eindstand.

Door zijn late winst in de laatste ronde won Morris Merza met 6,5 uit 7 (TPR 2427!!) het toernooi. Hij bleef FIDE-meester Stefan Colijn (De Pion Tilburg) een half punt voor. Voorwaar een knappe prestatie. Derde in de A-Groep werd Max van de Pavoordt (Pallas) met 4,5 punt. De winnaar van vorig jaar, Michiel Jansen (Voorster SC), kwam niet verder dan een twaalfde plek. “Je kunt het beter een keer heel goed doen en een keer heel slecht, dan win je tenminste nog wat. Met gemiddeld spel win je niets,” was zijn verweer.

In Groep B werd Tom Molewijk (Voorster SC) het kind van de rekening. Hij scoorde vijf punten, evenveel als winnaar Henk Pruijssers (Schaakstad Apeldoorn), maar eindigde toch op een prijsloze vierde plek. Fabian de Vries (Schaakstad) werd met eveneens vijf punten tweede omdat hij meer WP had dan Molewijk en een half puntje meer SB dan Wobbe de Vries (Twellose SC), die derde werd.
De jeugdige Bas Capel won, zoals gezegd, met overmacht de C-Groep. Hij liet Esther Konijnenberg (Voorster SC), die tweede werd, anderhalve punt achter zich. Esther was de enige van drie deelnemende dames die in de prijzen viel. Peter Aartsen (Schaken overdag in Apeldoorn) pakte met 4,5 punt de derde plek. Jeroen Verburg, zoon van, scoorde dit jaar zijn eerste bordpunten. Totaal drie. Best knap als je maar één keer in het jaar schaakt.
Na de derde ronde werd ook aan de inwendige mens gedacht. In de serre van Brasserie Kriebelz werd een smakelijke lunch geserveerd door de gastvrije beheerders René en Helma Zeissienk en hun altijd vriendelijke medewerkers. Na afloop van de zevende ronde reikte TSC-voorzitter Carlo Buijvoets de prijzen uit tezamen met Annie van Goor, de weduwe van Peter Verburg, die ook dit jaar de bloemen weer verzorgde.
In zijn slotwoord bedankte Buijvoets de sponsoren Brasserie KriebelZ Terwolde, Walvaboek Holten, Primera Oonk Twello, Veldwijk Sportprijzen Twello, Carlos in Huis Interieur Deventer, Restaurant Bouwkunde Deventer en Crespo Mannenmode Deventer, die het toernooi mede mogelijk maakten.

Annie van Goor (2e van rechts, 1e rij), weduwe van Peter Verburg, met achter haar TSC-voorzitter Carlo Buijvoets en de negen winnaars.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Eindejaarswandeling: met erwtensoep

REGIO-

Zoals elk jaar, wandelt IVN ook dit keer weer tussen kerst en oudejaarsdag. Je kunt wandelen om de extra’s van de kerst er af te lopen of alvast plaats maken voor de lekkernijen van de jaarwisseling.

Hoe dan ook het wordt weer een leuke wandeling van circa 15 kilometer in de buurt van Laag Soeren. De gidsen vertellen onderweg iets over de historie en natuur maar proberen wel de pas er in te houden. Een licht lunchpakket met iets te drinken wordt aanbevolen. De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.

De start vindt plaats op zaterdag 28 december om 10.30 uur op Camping Robertsoord in Eerbeek. Graag om 10.00 uur aanwezig in verband met de koffie en de administratieve afhandeling.

Begonnen wordt met een lekker kopje koffie/koek en eindigt rond 15.30 uur met een erwtensoepbuffet.

Kosten € 8,50 en voor IVN leden € 7,50. Ter plaatse te voldoen.

Camping Robertsoord

Doonweg 4, 6961 LK Eerbeek

Voor opgave en informatie, Chris Holtslag 06-47368561 e-mail, chrisholtslag@ziggo.nl

of Herman Heskamp 06-16862394 of e-mail, h.heskamp@chello.nl

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Cursus ambacht handmatig klompen maken

TWELLO.- Vanaf begin 2016 is de oudste klompenmakerij van Nederland gevestigd op het terrein van de Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk aan de Wilpsedijk 2 in Twello. De klompenmakerij van Bertus Roesink (81 jaar) werd door de Stichting overgenomen en verhuisde van Enter naar Twello. Het aantal personen dat in Nederland nog met de hand klompen kan maken lopen zienderogen achteruit. Bertus heeft aangegeven om te gaan starten met een cursus handmatig klompen maken. Er hebben zich inmiddels al 4 mensen voor aangemeld en wanneer dat er minimaal 8 zijn, gaat hij daarmee starten. De cursus wordt gegeven in de klompenmakerij. Daarnaast zoekt de Stichting ook allerlei vrijwilligers voor de zagerij en mensen kunnen zich daartoe abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief met vacatures. Email daarvoor naar: nieuwsbrief@wilpschedijk.nl.

Uitsterven oude ambacht

Het aloude ambachtelijk klompenmakers vak dreigt uit te sterven en daarom geeft Bertus een cursus (bij voldoende belangstelling mogelijke meerdere) in het handmatig vervaardigen van klompen. De cursus leidt op om straks zelfstandig klompen te kunnen maken. Ook wordt er aandacht besteed om na de cursus verhalen te kunnen vertellen over de klomp, het gereedschap, de geschiedenis.

De cursisten gaan hun opgedane kennis ook verder verspreiden. De opgeleide klompenmakers zullen worden ingezet bij diverse evenementen. Zo is de houtzagerij Wilpsche Dijk alle maanden, het eerste weekend op zaterdag en zondag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur voor demonstraties (behalve de maanden januari, februari, november en december). Ook met een groep kun je (op afspraak) bij ons terecht.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

SC Klarenbeek vrouwen boeken monsterzege

KLARENBEEK- Zaterdag 23 november moesten de vrouwen van Klarenbeek aantreden tegen ASC’62 uit Dalfsen.

De nummer tien in de 1e klasse. En dit werd een grote overwinning van 9-0 !

Al naar een paar minuten werd vanuit een corner de 1-0 ingekopt door Britt Peters. Kort daarna werd het 2-0 ook wederom vanuit een corner. Deze werd evenwel door een speelster van ASC achter haar eigen keepster gewerkt, dus een eigen doelpunt. Maar de corners werden dan ook op perfecte wijze genomen en kwamen beide net buiten bereik van de keepster op de vijf meter lijn terecht.
Na de overwinning met grote cijfers van de week ervoor leek ook deze wedstrijd weer goed uit te pakken voor SC Klarenbeek. Zo werd de 3-0 nog in de eerste helft gemaakt door Kim Heuvelink. De speelster welke er vorige week vier inschoot.
Vele kansen volgde nog en het had zeker vijf of zes tegen nul moeten staan met rust. Maar de scherpte in de afronding was niet altijd optimaal.
Na de rust gingen de vrouwen evenwel door met hetzelfde spel. Alles speelde dan ook volledig af op de helft van de tegenstander. Meer dan een enkele terugspeelbal was er voor de keepster van Klarenbeek niet doen. De 4-0 was wederom een doelpunt van Kim Heuvelink en de 5-0 werd door Lisette Luimstra gemaakt. Daarmee was het nog niet gedaan en volgde er nog een loepzuivere hattrick. Cynthia Beekhuis drukte namelijk nog drie keer af, waarmee de eindstand op 9-0 werd gezet.
Haar terugkeer aan het begin van dit seizoen na een jaar afwezigheid werd daarmee prachtig onderstreept. Met veel spelplezier en goed voetballend vermogen kan er met vertrouwen naar de komende wedstrijden uitgekeken worden.
Deze eerste wedstrijd van de 2e periode werd dus met een prachtig resultaat afgesloten. De eerste periode is gegaan naar de koploper Berkum uit Zwolle. Berkum staat 6 punten voor op Klarenbeek. De nummer drie is ook afkomstig uit Zwolle ( Be Quick) en deze staat wederom 3 punten achter op Klarenbeek.
Komende zaterdag moeten de vrouwen naar Friesland om aan te treden tegen St Annaparochie.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

LOOPGROEP TITUS LOOPT MARATHON VALENCIA

TWELLO-

A.s. zondag 1 december gaan een groot aantal leden van Loopgroep TITUS uit Twello de Marathon van Valencia lopen. Ieder jaar organiseert de loopgroep een internationale loopreis naar een mooi hardloopevenement. In het verleden werden de marathons van Barcelona, New York, Wenen, Munchen, Berlijn, Rotterdam en Amsterdam al aangedaan. Dit keer gaat de reis naar Valencia. In deze prachtige Spaanse Stad zullen de lopers van Titus weer een poging doen om na een gedegen voorbereiding deze klassieke afstand van 42 km te verschalken. Wereldrecords worden er niet verwacht, maar vooral het plezier in de voorbereiding op dit evenement, de saamhorigheid en de sportieve uitdaging hebben nu al gezorgd voor een geweldige ervaring. De marathon zelf zal daarvan de kers op de taart zijn.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Donatie Bonhof BV

TWELLO-

Bonhof BV heeft dinsdag de drie lokale goede doelen blij gemaakt met het geld dat zij voor haar 50 jarig jubileum heeft ingezameld. Stichting Hulphond Nederland heeft ook een mooie donatie mogen ontvangen, zij staan niet op de foto. Wilp staat op, stichting Tamara, Dorpsverfraaiing Twello en Stichting hulphond succes met jullie goede werk, met deze donatie hoopt Bonhof BV jullie daar een handje mee te helpen.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Oudste Eagles-jeugdteams verdedigen topklassering in Twello

TWELLO.- Voor de tweede zaterdag op rij spelen de oudste twee jeugdteams van Go Ahead Eagles een thuiswedstrijd op sportpark Zuiderlaan in Twello. Go Ahead Eagles Onder-19 treedt in de Tweede Divisie A aan tegen AFC O19. Voor Onder-17, koploper in de Tweede Divisie A, wacht een duel tegen Hercules O17.

Door een eclatante 7-0 overwinning op DVS ’33 O19 klom Go Ahead Eagles Onder-19 afgelopen zaterdag naar de derde positie op de ranglijst. Het team van O19-trainer Erik Zandstra behaalde tot dusver negentien punten uit negen competitieduels en heeft een achterstand van zes punten op koploper Hercules O19. AFC O19, de tegenstander van aanstaande zaterdag, staat op de vijfde plaats met twee punten minder dan het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles Onder-17 verdedigt aankomend weekeinde de koppositie in Twello. Het team van O17-trainer Uǧur Yildirim wist in negen competitiewedstrijden 22 punten te vergaren en staat daarmee één punt boven runner-up Hollandia O17. Tegenstander Hercules O17 is met vijf punten uit acht competitieduels op de elfde en voorlaatste plaats terug te vinden in de Tweede Divisie A.
Go Ahead Eagles Onder-15 speelt aanstaande zaterdag een oefenwedstrijd bij SC Cambuur O15. Voor het jongste jeugdteam van Go Ahead Eagles, Onder-13, staat er geen competitie- of oefenwedstrijd op het programma.

Programma Go Ahead Eagles Voetbalopleiding
Zaterdag 30 november
Tweede Divisie A (13:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)
Go Ahead Eagles O19 – AFC O19

Tweede Divisie A (11:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)
Go Ahead Eagles O17 – Hercules O17

Oefenwedstrijd (tijdstip en locatie nog niet bekend)
SC Cambuur O15 – Go Ahead Eagles O15

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Fit &Fun Voorwaarts – JuRo Unirek/VZV

TWELLO-

Na twee uitwedstrijden mochten we weer een keer spelen in onze vertrouwde Jachtlust. De tegenstander was VZV, de nummer 3 van de competitie. De uitwedstrijd werd verloren met 27-21. Pas in de laatste tien minuten kon toen VZV de wedstrijd naar zich toe trekken. Al weken werd ons team geteisterd door blessures. Nu was er goed nieuws vanaf de blessurebank, Alineke en Laura die beide een enkelblessure hadden mochten weer speelminuten maken.

Na het beginsignaal van de scheidsrechters wist VZV al snel te scoren vanuit de hoek met een lob bal. En ook de 2-0 volgde al snel. Sharin wist voor Voorwaarts het eerste doelpunt te maken vanuit de hoek. Er werd in de verdediging van ons te veel ruimte weg gegeven, waardoor VZV makkelijk kon scoren. Wij daarin tegen creëerden wel kansen maar wisten deze niet af te maken. De keeper van VZV stond vaak in de weg. Daardoor stonden we al snel achter met 11-2. Omschakeling van VZV was snel en kon makkelijk scoren via de snelle tegenaanval. Ook al wist Lieke nog een paar mooie ballen te stoppen, was de ruststand 8-17.
In de tweede helft knokten en vochten we voor elke bal. Daimy wist het doel vaak te vinden, mooie passeeracties, onderhandse schoten en ook de penalty’s zaten er strak in. Ook Laura wist te scoren met een schot van afstand en onze hoeken Sharin, Alineke en Keyara wisten het net te vinden. Door de slechte start in de eerste helft liepen we de hele wedstrijd achter de feiten aan. We konden het gat niet dichten en zo bleef VZV ruim op voorsprong. Eindstand 23-34. Volgende week hebben wij geen wedstrijd. Het Nederlands Dames team speelt dan het WK in Japan. Onze volgende wedstrijd is 7 december tegen de nummer 1 van de competitie VOC. Wij zullen spelen om 19:30 in Amsterdam. Geef je op en rij gezellig mee in de Happybus.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Doorgereden na aanrijding

TERWOLDE- .- Op woensdag 20 november om 17.44 uur vond op de Twelloseweg ter hoogte van nr 30 dichtbij Emstermate / verkeersdrempel een aanrijding plaats. De bestuurster van de auto die is aangereden is Muriël Geertsema (wonend in Twello,), zij is in haar auto op weg naar huis in Twello aangereden door een tegenligger die op haar weghelft kwam. Zelf is zij na het ongeval gestopt en teruggekeerd maar de tegenligger helaas niet. De schade is aanzienlijk: spiegel weggeslagen, zijruiten stuk, lakschade. Zij vond het te donker en gevaarlijk om alle brokstukken op te ruimen. Maar, heeft u iets gehoord of gezien? Wellicht alleen de klap of de brokstukken op de weg vrijdagochtend? Zij zoekt getuigen die ze kan opnemen in het schadeformulier waardoor ze de schade wellicht op de veroorzaker of het waarborgfonds kan verhalen. Bij voorbaat dank voor uw reactie, met vriendelijke groet, Muriël Geertsema, tel. 0624973890, muriel.geertsema@gmail.com.

Inmiddels heeft een klein buurtonderzoek één getuige opgeleverd die ten tijde van het ongeval zijn hond aan het uitlaten was. Hij heeft bevestigd dat het busje (veel) te hard reed en op de andere weghelft terecht kwam en met hoge snelheid zijn weg vervolgde. De spiegels die ter plaatse zijn gevonden waren afkomstig van de auto van het slachtoffer (BMW X3) en een Mercedes Vito busje (ouder model W639, bevestigd na analyse door Kwik-fit). Het opsporen van de doorrijder is natuurlijk een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg maar wellicht hebben mensen het busje met missende bestuurderszijspiegel gezien, bijvoorbeeld via (dash)cameras op oflangs de weg, oid?

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Activia onderuit tegen Helios

TWELLO-

Activia trad vandaag aan tegen stadgenoot Helios zonder spits en topscorer Michiel Mikkers die aan het eind van de donderdagavond training geblesseerd raakte aan de lies. Een fikse aderlating voor de ploeg van Resit Schuurman die wel Bas Tieman zag terug keren in de basiself na diens ribblessure. Na een periode van aftasten die een minuut of 18 duurde was het Helios dat de score opende. Linksbuiten Duteweerd kwam met de bal aan de voet naar binnen, haalde knap uit en zag de bal in de verre bovenhoek verdwijnen. Een minuut of 8 voor rust werd de stand gelijk getrokken door Wouter Hameka die profiteerde van mistasten van de Helios doelman na een verre inworp van Guus Leerkes. De gelijke stand bleef echter niet lang op het bord staan want na halfslachtig ingrijpen van de Activia defensie mocht één der blauwhemden aanleggen vanaf de rand van de 16 en door enkele benen heen werd doelman Locht verrast met een laag schot door het midden. De 1 – 2 was ook de ruststand en nadat er was afgetrapt voor de tweede helft bleef deze stand ook lang in tact. Beide keepers werden amper aan het werk gezet en al oogde Helios wat dreigender en voetbalde het in balbezit makkelijker: doelkansen waren er amper en door de stand bleef het spannend. Aan deze situatie kam een eind door een veel te makkelijk gegeven strafschop voor de soms gretig acterende Helios spelers. De scheidsrechter die er meestal goed het oog in had tuinde nu wel in de valpartij en besloot dit te belonen met een penalty die werd benut, al zat doelman Locht er nog aan. De 1 – 3 haalde de angel uit de wedstrijd en in het laatste kwartier veranderde er ook niets meer aan de stand. Activia kreeg laat in de wedstrijd nog enkele kansen om het nog spannend te maken, terwijl Helios het gevoel zal hebben gekregen dat er van de hen geboden ruimte meer gebruik gemaakt had moeten worden. Weer een nederlaag dus voor de roodwitten. Niet helemaal onverwacht tegen een sterke tegenstander, ook niet per se onverdiend, maar toch had het ook (weer) anders af kunnen lopen. Volgende week uit naar Warnsveldse Boys, nieuwe ronde nieuwe kansen.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Adventsconcert muziekvereniging D.E.S.

HALL-

Op zondagavond 1 december geeft Muziekvereniging D.E.S. een bijzonder en sfeervol Adventsconcert in de eeuwenoude Ludgerus Kerk in Hall. Met medewerking van organist Hans Aantjes, zal het fanfareorkest samen met de leerlingen onder leiding van dirigent Willem Jan Jolink een gevarieerd programma ten gehore brengen.

De aanvang van het concert is 19.00 uur. U bent van harte welkom vanaf 18.30 uur, de toegang is gratis. Na afloop van het concert kunt u rond de vuurkorf genieten van een kop warme chocola of glühwein.

Zij zien u graag op 1 december aanstaande!

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Vrijwilligers Beekzicht in het zonnetje.

VOORST.-Afgelopen donderdag verzamelden zich 37 vrijwilligers die regelmatig op en rond Beekzicht werkzaam zijn. Zij kregen door het landgoed in samenwerking met het Ribhouse Texas een feestelijke maaltijd aangeboden

Aanwezig waren de donderdagochtend ploeg, de moestuinploeg, de rozentuinploeg en de leden van de Natuurwerkgroep Voorst.
In de afgelopen twee jaar is de vrijwilligersschare rond Beekzicht op volle sterkte gekomen en dat is in het veld en rond het huis ook goed te zien.
Volgend jaar wordt een bijzonder jaar op Beekzicht. Het landgoed bestaat dan 200 jaar en zal dat met een aantal feestelijkheden met het dorp en betrokkenen gaan vieren.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Lichtweek Wilp

WILP.-In de weken voor kerst wordt het dorp Wilp weer sfeervol verlicht. De tuinen en straten worden tussen 9 en 14 december weer omgetoverd tot een idyllisch geheel met veel lichtjes. De Belangenvereniging roept daarom bewoners op om er ook dit jaar weer iets moois van te maken. Dit kan individueel, of samen met de buurt of straat. Voor de mooist aangebrachte verlichting zijn er geweldige prijzen te verdienen. Nieuw is een leuke prijs voor de gezelligste straat of een gedeelte ervan. Op vrijdag 13 december is er vanaf 18.00 uur een wandeling langs de verlichte huizen. Midwinterhoornblazers zullen de wandelaars muzikaal bijstaan. Deelnemers aan deze wandeling kunnen starten bij dorpshuis de Pompe. Kinderen die meelopen krijgen een verlichte foamstick. Na de wandeling komt iedereen weer terug bij de Pompe waar dan de prijsuitreiking zal zijn. Aansluitend kan de jeugd nog genieten van de disco in de kelder van het dorpshuis.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Levende Adventskalender van start

TERWOLDE – DE VECHT.-In Terwolde en De Vecht gaat er van 1 tot en met 24 december (bijna) iedere dag ergens een deur open om u te ontvangen voor een kop koffie, iets creatiefs, een open repetitie en zo nog veel meer. Zo vormen deze huizen en gebouwen in de dorpen samen een levende Adventskalender. Achter iedere deur een nieuwe verrassing. Op posters in het dorp en in de huis-aan-huis bezorgde kerkbode kunt u zien waar u op welke dag welkom bent. U kunt zelf kiezen waar u aan mee wilt doen en hoe vaak. Iedereen is welkom!

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Kerstmarkt Klarenbeek 8 december

KLARENBEEK.-Op zondag 8 December word er weer een kerstmarkt gehouden op het plein bij molen De Hoop en de tweedehands winkel de Olde Bakkerije. Er zullen diverse kramen opgesteld staan met allemaal kerst gerelateerde spullen zoals kransen, bakjes mooie kleedjes en handwerk spullen. Natuurlijk is de vertrouwde oliebollen kraam ook aanwezig met vers gebakken oliebollen. Ook is het mogelijk om rond te snuffelen tussen de tweedehands spullen. De markt duurt van 11.00 uur tot 16.00 uur.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Zone.college Twello hijst voor de tweede keer de Groene Vlag

TWELLO- Bij Zone.college Twello staat duurzaamheid al jaren hoog in het vaandel. In 2017 werd de school, als eerste in de provincie Gelderland, gecertificeerd als Eco-School en ontving de bijbehorende Groene Vlag, het internationale keurmerk voor duurzame scholen.

Eco-Schools is een wereldwijde organisatie, die toetst of scholen zich voldoende inzetten om aan een duurzame toekomst te werken. Dat moet niet alleen tot uiting komen in het schoolgebouw, maar ook in het onderwijs en het gedrag van leerlingen en personeel. Kenmerkend is dat de leerlingen nadrukkelijk betrokken worden en bij veel onderdelen de leiding nemen.

Elke 2 jaar vindt er opnieuw een audit plaats. Hierbij wordt gekeken of de school zich heeft verbeterd en ontwikkeld in vergelijking met de vorige audit. Zo is er de afgelopen periode veel gedaan op het gebied van afvalscheiding en zijn er 518 zonnepanelen geplaatst op het dak van het gebouw. Dankzij de geweldige inzet van het eigen Eco-team, heeft Zone.college Twello daarom opnieuw de Groene Vlag verdiend.
Vrijdagochtend heeft burgemeester Penninx van de gemeente Voorst de 2e Groene Vlag gehesen en na afloop werd er voor alle leerlingen heerlijke biologische appelsap geserveerd in speciale cupjes gemaakt van composteerbaar plastic.
Ook de komende periode gaat het Eco-team verder met allerlei acties in het kader van duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld de 5-minuten-douchen-challenge. Hiervoor hebben de leerlingen van het team een speciale zandloper voor onder de douche uitgedeeld om iedereen te motiveren om maximaal 5 minuten te douchen en zodoende veel water én energie te besparen.
Wilt u meer informatie over de projecten van het Eco-team van Zone.college Twello? Tijdens de open dagen op vrijdag 24 januari 2020 (15.30 – 20.30 uur) en zaterdag 25 januari 2020 (10.00 – 12.30 uur) bent u van harte welkom en vertellen zij u graag meer hierover!

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Halve klaverjasmarathon

DE WORP-

Op 7 december houden wij weer een klaverjasmarathon van 10.00-17.00 uur In het Hovenhuus Leliestraat 27. Wij zorgen weer voor een gezellige dag, met soep-broodjes en leuke prijsjes.

U kunt zich opgeven tot woensdag 4 december bij:

J.Oosterwegel tel. 0570615227 of 0623242309

Wij willen graag dat u om 9.45 aanwezig bent

zodat wij op tijd kunnen beginnen.

woensdag 27 november

Deel dit bericht

Bijzondere ontmoetingen tijdens Meet in 11

TWELLO- “Zal ik Ali maar appen om te vragen waar die blijft?” De vaste bezoekers van Meet In 11 vragen zich af waar de eens zo trouwe bezoeker is. Ali is een Iraakse vluchteling die de afgelopen tijd in rap tempo onderdeel werd van de Voorster samenleving. Kwam als analfabeet naar Nederland, maar kan inmiddels lezen en schrijven, ontpopt zich tot een bekwaam smartphonegebruiker en werd een actieve vrijwilliger in Twello. Lange tijd kwam hij vrijwel elke bijeenkomst maar nu is hij al een aantal weken niet gesignaleerd. “Ik maak me wel zorgen,” zegt de één. “Nergens voor nodig,” zegt de ander, “Hij heeft het gewoon veels te druk om langs te komen.”

De betrokkenheid bij het wel en wee van Ali kenmerkt de sfeer en het doel van Meet in 11, de wekelijkse bijeenkomst op vrijdag in de bibliotheek in Twello. “Mensen hebben hier oprechte interesse en aandacht voor elkaar,” zo vertelt vrijwilliger Greet Oosterbroek. De Dorpskerk in Twello startte dit initiatief: “Voor Pasen begonnen we. Dan is er tijd voor bezinning, mensen vonden een gesprek prettig. We hadden direct veel aanloop. We merkten dat er behoefte aan was en gingen daarom na de Pasen door,” vertelt Piet Ruysbroek, één van de vrijwilligers van het initiatief.

De bijeenkomsten zijn in de bibliotheek. “We wilden graag meer naar buiten treden vanuit de diaconie. Als we in de kerk de bijeenkomsten organiseren verhogen we de drempel voor anders- of niet-gelovigen. Dat willen we niet. We zijn er voor iedereen. En de bibliotheek stelt graag haar ruimte beschikbaar omdat ze een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Voorst wil zijn.”

Tijdens de twee uur durende bijeenkomst druppelen telkens mensen binnen. Een dame met roze gelakte nagels, witgrijs haar en grijze mantel, schuifelt achter haar rollator naar binnen. In haar mandje een bosje rozen en kaas van de markt. Net als meer bezoekers schuift ze na een rondje boodschappen aan voor een kopje koffie en een praatje. “Oh, wat is het gezellig hier. Geen ruziemaken hè, nu ik er ben,” grapt ze. De vrouw van 91 jaar blijkt een regelmatige bezoeker. “Ik draag dit een warm hart toe. En ik vind het fijn om hier te komen praten. Over de oorlog bijvoorbeeld.”

Mensen komen hier om anderen te ontmoeten. “Soms zijn de gesprekken luchtig, gaan ze bijvoorbeeld over het weer, soms hebben ze meer diepgang en hebben we het over zingeving. Ik heb wel de wens om wat vaker te komen tot bezinning. De tijd voor Kerst biedt daar weer gelegenheid voor. Het gebeurt ook dat we heel praktische gesprekken voeren. Een aantal van onze bezoekers heeft een groot netwerk in Voorst. Ze zijn actief bij verenigingen, de kerk of een maatschappelijk initiatief. We helpen elkaar waar het kan,” zegt Piet. “Zo is het,” beamen twee vrouwen aan tafel. “Wij zijn bezig met het opzetten van een kledingbank, Piet heeft ons geholpen met contacten bij de gemeente en denkt mee over welke stappen we moeten nemen.”

Bezoekers hebben een diverse achtergrond. Een deel van de statushouders komt na het afronden van de taalcursus naar Meet In 11. “Het is net als met zwemmen. Als je je diploma hebt, ben je startbekwaam. Maar echt goed zwemmen leer je door te oefenen. Zo is het ook met het leren van Nederlands. En omdat een vervolgaanbod na de taalcursus ontbreekt, schuiven mensen bij ons aan om te trainen. En tegelijkertijd leren we elkaar kennen. Weten we waar elkaars interesses liggen. Zo vertelde een bezoeker dat hij graag met hout werkt. Hij is nu vrijwilliger bij de molen en de zagerij. Ook kan hij goed tuinieren. Iemand kende nog iemand die een tuinman zocht. Dus verricht hij daar klusjes. Het is mooi als je elkaar zo kunt helpen.”

Anderen komen omdat ze graag onder de mensen zijn. “In het weekend ben ik vaak alleen. Dan kom ik graag op vrijdagmiddag hier. Ben ik onder de mensen.” De gesprekken gaan van de vroegere scheiding van katholieken en de rest van Twello tot ophef over de personeelsvereniging van een bedrijf dat voor elk uitje een bijdrage vraagt die voor sommigen te veel is. En van herinneringen aan de oorlog tot de vraag hoe het is om eenzaam te zijn. “Je moet het toch zelf doen hè? Maar hier zijn de mensen er voor elkaar. Ook als ze elkaar nauwelijks kennen.”

Meet In 11 is elke vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur in de Bibliotheek Twello aan het Marktplein nr 11. Iedereen is welkom. Meer informatie is te verkrijgen via henk-jan@meestergeertshuis.nl of op 06-46166193.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

25 & 1 verhalen van de dierenarts: Maurits schrijft een boek

TERWOLDE- 25 & 1 verhalen van de dierenarts is het fonkelnieuwe boek van dierenarts Maurits Bosgoed. In het boek zijn 26 korte verhalen te lezen uit het leven van een dierenarts. Uit zijn leven gegrepen! Het boek is geschikt voor de leeftijd van 10 tot 100 jaar en kost €10,-. De verhalenbundel is onder andere verkrijgbaar bij DAP Vaassen, Primera Oonk in Twello, Bosgoed diervoeders in Wilp-Achterhoek, Welkoop Vaassen en Fiets in Wenum-Wiesel.

We schoven aan bij de dierenarts, die werkzaam is bij DAP Vaassen.

‘Ik schrijf vaker korte verhalen. Over hoe mijn dag of nacht als dierenarts verliep of een bijzonder verhaal met een dier. Op verjaardagen vragen mensen vaak naar leuke anekdotes uit de praktijk of van het dierenarts bestaan. Ik dacht: ik ga ze bundelen.’

Dat werden uiteindelijk 25 & 1 verhalen van een dierenarts. Is het een leerzaam boek?

‘Ja, zeker. Het is geen biologieboek, maar er staan veel weetjes over dieren in. Als dierenarts kom je op de gekste plekken en bij de meest bijzondere dieren en mensen. Dieren staan natuurlijk heel dicht bij de natuur, dat vergeten we soms. Een papegaai in een piepkleine kooi is geen goed idee. Dieren willen graag de ruimte en gezelschap van soortgenoten.’

Je bent 12 jaar gepassioneerd dierenarts. Wist je van jongs af aan dat je dit wilde worden?

‘Ja, eigenlijk wel. Als jongetje zei ik al dat ik later met dieren wilde werken. Gedurende mijn tienerjaren drukte ik dat gevoel naar achteren en heb ik een andere studie gevolgd. Tot op een moment dat ik met vrienden in de tuin zat. We spraken over wat we zouden doen al we alles over zouden mochten doen. Ik antwoordde meteen: ‘dan zou ik dierenarts zijn geworden.’. Vrienden keken me aan en zeiden: ‘Waarom doe je dat dan niet?’ en zo geschiedde. Mijn ouders waren vanaf moment één duidelijk; zij steunden me voor de volle 100%. Ik maakte mijn huidige opleiding af, deed er extra exacte vakken bij en ik werd ingeloot voor de studie. Hard leren, maar ik was zo gedreven dat ik er redelijk fluitend doorheen fietste. Ik wist: dit wil ik.’

Wat is het mooist aan je beroep?

‘De diversiteit. Veel dierenartsen specialiseren zich op één diersoort, bijvoorbeeld paarden of koeien. Ik vind allround zijn en blijven belangrijk. Daarbij vind ik alle dieren bijzonder. De nachtdiensten zijn natuurlijk soms vervelend doordat je eruit moet, maar het heeft wel iets. Dat je helemaal alleen in de nacht in de auto naar een ziek dier rijdt. Beetje romantisch wel. En mensen zijn dan blij dat je er bent.’

Wat is je grootste les voor mensen met dieren?

‘Zonder belerend te klinken, want dat is de bedoeling niet: de natuur regelt heel veel zelf. Een vis die ziek is, controleer het water. Vaak is omgeving heel bepalend. Dieren horen in een kudde en kunnen zichzelf vaak heel goed redden. Paarden met problemen? Bewegen. Doen ze in de natuur ook. Nu staan ze hele dagen op stal, eigenlijk tegen hun natuur in. Niet fout hoor! Maar zulke dingen.’

Het boek. Vertel?

‘De tekeningen zijn van Menno Jong. Zijn tekeningen spraken me aan en ze illustreren de verhalen. Ik hoop dat mensen het boek graag lezen of voorlezen aan hun kinderen. Ik ben heel benieuwd!’

25 & 1 verhalen van de dierenarts door Maurits Bosgoed is te verkrijgen bij DAP Vaassen, Bosgoed diervoeders in Wilp-Achterhoek, Primera Oonk in Twello, Fiets in Wenum Wiesel en de Welkoop.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Waardering voor (jonge) mantelzorgers

VOORST- Zorgt u langere tijd voor een naaste met een chronische ziekte, verstandelijke of lichamelijke beperking, een psychische aandoening of verslavingsproblematiek?

Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een blijk van waardering voor uw inzet als mantelzorger in de vorm van een cadeaubon. Deze wordt aangeboden door de gemeente Voorst. Er kan één mantelzorgwaardering per adres worden uitgekeerd.

Om in aanmerking te komen voor deze waardering gelden de volgende voorwaarden:

• de zorgvrager woont in de gemeente Voorst. Als de zorgvrager in een 24-uurs woon-zorgvoorziening woont, dan komt u niet in aanmerking voor de waardering;

• de mantelzorger verleent langer dan drie maanden, minimaal acht uur per week onbetaalde zorg;

• de mantelzorger staat geregistreerd bij het Steunpunt Mantelzorg of laat zich registeren.

Jonge mantelzorgers

Voor jonge mantelzorgers (kinderen en jongeren t/m 23 jaar met zorgtaken) is er een jongerenwaardering. Is er bij jou thuis iemand langdurig ziek of heeft één van hen een verstandelijke of lichamelijke beperking, een psychische aandoening of verslavingsproblematiek? Maak je je daarover vaak zorgen en/of moet je thuis vaak meehelpen of zorgen voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Aanvraagformulier Iedereen die geregistreerd staat bij het Steunpunt Mantelzorg heeft een aanvraagformulier ontvangen. Denkt u of denk jij ook in aanmerking te komen voor deze waardering? Dan ligt er een aanvraagformulier klaar bij Mens en Welzijn Voorst. Ook kan het aanvraagformulier telefonisch worden aangevraagd bij Mens en Welzijn Voorst: 0571-279090.

Aanvragen voor 2019 kunnen ingediend worden tot en met 31 december 2019

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Rouwen – loslaten of anders leren vasthouden

TWELLO- Op dinsdag 26 november zal Maria de Greef een lezing verzorgen over rouwen. Deze lezing zal plaatsvinden in het Afscheidscentrum, Piet Heinstraat 33 in Twello. De aanvang is om 20.00 uur en de inloop is vanaf 19.30. De entreeprijs is 7,00 euro, inclusief koffie en thee. Over rouw bestaan veel ideeën. Bijvoorbeeld dat je de overledene moet "los laten" en alle banden moet verbreken. Maar is dat wel zo? Zijn er eigenlijk "regels" voor rouw? Hoe ga je om met een groot verlies? Maria de Greef vertelt op deze avond over de nieuwste inzichten bij rouw. Zij begon, na werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, haar uitvaartonderneming die later door Ilse Hemmes werd voorgezet.

Deze avond is voor iedereen die met rouw te maken heeft en voor professionals die nieuwe inzichten aangereikt willen krijgen.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Lezing georganiseerd door de Oudheidkundige Kring over biodiversiteit

GEMEENTE VOORST-

Op donderdag 21 november houdt Ir. Nomi Havelaar , Projectleider Stichting Landschapsbeheer Gelderland, een lezing over ‘Biodiversiteit onder druk’ in het Dorpshuis van Voorst. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Toegang gratis voor zowel leden als niet-leden.

Dat de biodiversiteit onder druk staat, zowel in ons land maar ook op mondiale schaal, is algemeen bekend. Het keren van de achteruitgang van de biodiversiteit is één van de grootste uitdagingen waar de menselijke samenleving op dit moment voor staat.

Na een korte schets van oorzaken, mogelijke gevolgen en de urgentie om dit tij te keren, zoeken we het in deze lezing dicht bij huis. Wat hebben allerlei dieren zoals vlinders, ( wilde ) bijen, zangvogels en andere dieren nodig? Wat kunnen wij doen (of juist laten) om deze dieren een geschikte leefomgeving te bieden op het erf of in de tuin?

Aan de hand van aansprekende voorbeelden krijgt u allerlei ideeën aangereikt om bij te dragen aan meer biodiversiteit in uw eigen omgeving.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Pilot met leerlingenvervoer naar culturele instellingen

REGIO- Provincie Gelderland begint in samenwerking met ondersteuningsinstelling Cultuur Oost in 2020 met een pilot om het vervoer van basisschoolkinderen naar culturele instellingen te verzorgen. Het gaat om het vervoer van leerlingen naar de activiteiten van professionele podiumkunsten, zoals dans-, muziek-, en toneelvoorstellingen in het theater. Hiermee wil de provincie de toegankelijkheid van kunstinstellingen voor basisschoolleerlingen verbeteren.

2-jarige pilot

De proef begint volgend schooljaar en duurt twee jaar. De pilot richt zich op Gelderse leerlingen uit groep 1 tot en met 8 van het (speciaal) basisonderwijs. De bedoeling is om leerlingen van deur tot deur te vervoeren. In verschillende Gelderse regio’s zal geëxperimenteerd worden met deze regeling en de wens is om deze regeling vanaf het schooljaar 2022/2023 verder uit te rollen over heel Gelderland.

Behoefteonderzoek leerlingenvervoer

De provincie heeft Cultuur Oost in 2018 gevraagd om een onderzoek in het veld uit te voeren over de behoefte aan vervoer van leerlingen naar theaters. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het voor basisscholen lastig is om goed, betaalbaar en veilig vervoer voor leerlingen te realiseren. Niet alleen het vervoer zelf, maar ook de organisatie en coördinatie hiervan kost het onderwijs veel extra tijd en geld. Er is om die reden een grote behoefte aan een goede regeling voor veilig vervoer van leerlingen in Gelderland naar voorstellingen in de Gelderse theaters.

Voorbereiding

Provincie Gelderland en Cultuur Oost zijn momenteel bezig met de voorbereidingen van de pilot. Het is (nog) niet mogelijk om je als school aan te melden voor deze regeling. Scholen worden in de loop van volgend jaar geïnformeerd over deze regeling.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Kunstkring Voorst

TWELLO- Voor iedereen die op zoek is naar een mooi en origineel Sint- of kerstcadeau biedt de Kunstkring Voorst in Twello vanaf vrijdag 22 november de mogelijkheid tijdens de 'Affordable Art Fair' een prachtig kunstwerk te kopen voor een klein, zacht prijsje. Het aanbod bestaat uit beelden, schilderijen, etsen, mozaïek, sieraden en glaskunstwerken, met prijsjes die al starten vanaf de 10,-- euro.

Bovendien is er een uitgebreide boekenmarkt van tweedehands romans, thrillers en kunstboeken en -tijdschriften met uiterst recente titels!

Dus als u op zoek bent naar een echt, origineel en uniek cadeau, dan is dat een bezoekje aan de Galerie meer dan waard.

Zaterdag 23 november a.s., om 15.00 uur, wordt de Affordable Art Fair officieel geopend. Daarna is de Art Fair nog te bezichtigen en te bezoeken t/m zondag 5 januari 2020.

Affordable Art Fair

Galerie ‘De Statenhoed’, Kunstkring Voorst, Dorpsstraat 11a, Twello Openingstijden Galerie: vr. 15.00 - 18.00 uur, za. en zo. 14.00 - 17.00 uur

Informatie: www.kunstkringvoorst.nl

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Het Kleurrijk op studiereis naar Stockholm

TWELLO- Kinderdagverblijf Het Kleurrijk heeft afgelopen week een driedaagse studiereis gemaakt naar Zweden. Daar hebben zij met een zestal collega’s, onder begeleiding van Ellen de Haan, een bezoek gebracht aan diverse inspirerende preschools in Stockholm.

Kinderdagverblijf Het Kleurrijk werkt met de visie van Reggio Emilia. In deze visie staan de honderd talen van een kind centraal. Kinderen kunnen zich uitdrukken op vele verschillende manieren en het is aan de leidster om te begrijpen wat het kind bedoelt. Ook een inspirerende leeromgeving is van belang om het kind te stimuleren om te gaan ontdekken.

Ieder jaar worden er op Het Kleurrijk workshops gegeven door Ellen de Haan, onderwijsadviseur van het jonge kind, om meer verdieping te realiseren met betrekking tot de visie en werkwijze waar me mee werken. Het team blijft op die manier in ontwikkeling.

Naast de workshops organiseert Het Kleurrijk dit jaar ook een studiereis met collega’s. Een aantal collega’s van de vestiging Twello en Zutphen gingen samen op studiereis naar Zweden. Van te voren is met alle collega’s besproken wat we graag willen zien en op welke vragen we graag antwoorden willen krijgen. Met deze informatie op zak gingen brachten we een bezoek aan 3 verschillende inspirerende locaties.

De ontvangst was heel hartelijk en er was voldoende tijd om in gesprek te gaan met alle enthousiaste professionals. Het is mooi om met elkaar van gedachten te wisselen over de werkwijze. Op de locaties hebben de medewerkers van het Kleurrijk veel mooie leerplekken gezien en inspirerende omgevingen waar kinderen spelen, leren en ontdekken. Er zijn door iedereen heel veel foto’s en filmpjes gemaakt om zo alles wat we zien vast te leggen. S’avonds tijdens het diner werden de ideeën en ervaringen uitgewisseld en voerden we hierover gesprekken. Het was prettig dat we met meerdere collega’s dezelfde locatie bezochten. Je kunt met elkaar meer zien dan dat je dat alleen doet. Samen konden we in een hele gezellige en ontspannen sfeer ideeën en ervaringen uitwisselen.

Na 3 dagen komen alle collega’s terug vol met inspiratie. Alle foto’s worden verzameld en hiervan maken we een powerpoint. Natuurlijk is het aan ons om de collega’s die niet meegegaan zijn te enthousiasmeren en te voorzien van alle indrukken en ideeën. Daarna gaan we samen aan de slag met de aandachtspunten die we voor onszelf hebben opgesteld.

Het was een geweldige reis om met elkaar deze inspirerende dagen te beleven. Als team zorgen we ervoor dat we een prachtige visie neerzetten die we steeds meer gaan verdiepen. Op die manier blijven we de kinderen uitdagen tot ontdekken.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Zuivelhoeve in de prijzen

TWELLO-

Het team van Zuivelhoeve Twello heeft de 2e plaats weten te bereiken in de onlangs gehouden winkelwedstrijd. Eigenaar Raymond Rolefes is apetrots op zijn winkel en zijn team. ‘Dat we deze mooie plek hebben weten te behalen, is een bevestiging dat we goed bezig zijn.’

De Zuivelhoeve winkels werden het afgelopen jaar onder andere bezocht door mysteryshoppers en de Zuivelhoeve vakjury. Tijdens deze bezoeken toetsten zij op klantvriendelijkheid, het totale winkelbeeld,gastvrijheid, ondernemerschap en op netheid en hygiëne. Hieruit is een top drie gekomen.

Naast de eervolle titel heeft Zuivelhoeve Twello nog een prijs in de wacht gesleept. Een jaar lang mag de eigen jong belegen kaas het predikaat “2e beste Zuivelhoeve 2019” dragen en daar zijn ze als Zuivelhoeve Twello heel trots op. ‘Ook hebben we als team een cheque gewonnen voor een leuk teamuitje. We gaan dan ook zeker wat leuks doen met elkaar, want iedereen heeft meegeholpen aan deze mooie prestatie!’ In de laatste plaats wil het hele team van Zuivelhoeve Twello haar klanten bedanken. ‘Als team werken wij er iedere dag hard voor, maar zonder al onze klanten geen succes’, aldus Raymond Rolefes.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Hoe eenvoudig kan het zijn

TWELLO- Mobiel blijven ofwel soepel blijven bewegen maar fitness of hardlopen is het niet. Wandelen wel maar het wordt nu vroeg donker, het is koud of het regent.

Ik zeg doe Ismakogie.

De kracht van Ismakogie zit in de eenvoud. Het is subtiel uit te voeren waardoor het overal toepasbaar is. Zelfs op een feestje. Het is mooi in te zetten op de momenten dat er ergens gewacht moet worden wat regelmatig voorkomt, bijvoorbeeld bij een lift, een stoplicht, de slager etc.

Een bijkomend voordeel van de Ismakogie is dat het de lichaamshouding verbeterd, bewegingen soepeler gaan en cošrdinatie en balans verbeteren.

Wanneer de juiste anatomische houding wordt aangenomen, is het staan en het zitten achter een bureau beter vol te houden. Het is voor het lichaam minder vermoeiend, waardoor er aan het einde van de dag meer energie over is om nog andere dingen te gaan doen.

De bewustwording van het lichaam, hoe sta en loop ik eigenlijk, is een eye-opener voor velen. Voelen hoe de stand van de schouders is bijv. bij het zitten of lopen. Bekijk eens een oude foto van vroeger en nu, is er verschil? Is de houding mooi rechtop? Of hangen de schouders en is er een bolle rug?

Een workshop ÒBewust BewegenÓ duurt 1,5 uur en is dit jaar nog op donderdag 28 november van 19.00 tot 20.30 uur in gebouw Irene , Dorpsstraat 8 te Twello. Ook op maandag 2 december is er een workshop van 9.30 tot 11.00 uur aan de Rijksstraatweg 134. Aanmelden of vragen kan naar Carin Knops; ismakogie.twello@gmail.com of bellen naar 0571-276897.

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Brook Duo en Ieseltrekkers goed op dreef in Dorpshuis

VOORST- Dialectgroep Voorst heeft zondag ruim tweehonderd personen in het Dorpshuis een gezellige middag bezorgd. De Dialectgroep organiseerde voor de elfde keer een vrolijke muziekmiddag in de streektaal. Het Brook Duo uit Markelo was weer uitgenodigd. Dit keer in de nieuwe samenstelling. Gert-Jan en Anita oogstten veel succes maar ook het accordeontrio De Ieseltrekkers uit Brummen kregen de handen op elkaar. Samen maakten ze een daverende middag van.

De middag werd geopend en aan elkaar gepraat door Martien Kobussen. Hij vond het een grote prestatie van de Dialectgroep om deze middag rond te krijgen. Er moet veel geregeld worden.

Meezingers

Het accordeontrio De Ieseltrekkers uit Brummen zong en speelde de middag in een (tijdelijke) gewijzigde samenstelling. Gerrit Sangers, de leider van het trio, kreeg de medewerking van Tonny Wesselink op accordeon en Jaap Wolters voor het slagwerk.

Het trio bracht gezellige meezingers met als topper De Woonboot. Uitbundig werd er bij dit lied gezongen en gezwaaid. Het trio begon met De Olde Boerderie en Zonder oe gevolgd door een serie vlotte liedjes. Sommige liedjes instrumentaal zoals El Condar Passa, maar vaak met zang van Gerrit Sangers en Tonny Wesselink. Sangers zong een speciaal lied opgedragen aan zijn vrouw over de vakantie. Afgesloten werd met Daar zijn we vrienden voor.

Goed in vorm

Het Brook Duo uit Markelo was weer goed in vorm. Zij kwamen voor de elfde keer naar Voorst. Dit keer kwam Gert Jan met zijn nieuwe zangpartner Anita Bolink. Een jaar geleden is Henny Tijink er na lange tijd mee gestopt. Gert Jan Oplaat kende Anita van haar hoofdrol als Dika in de Wierdense Revue. Zij nam zangles en nu treedt ze vaak op met Oplaat in binnen- en buitenland.

Het duo zong liedjes van hun nieuwe Cd Vol Gas zoals: Twee reebroene ogen waarbij zelfs Hagens uit het publiek de rol van violist deed, ook Gries met een buikje en de gezellige Bokie Wals.

Als afsluiting zong het Brook Duo samen de Ieseltrekkers het liedje Glimlach dat het duo en trio beide op hun repertoire hebben staan. Wederom een daverend slot van een geweldige middag.

Medewerking

Dankzij de gulle medewerking van winkels en bedrijven uit Voorst kon de Dialectgroep weer een geslaagde verloting houden. Hissink die zelf vanwege de kwaliteit van zijn ogen op de middag zelf weinig kan doen maar wel de voorbereidingen treft, is blij met de royale medewerking van een groep Voorsternaren die hem overal mee helpen. Mede dank zij hen kan Hissink velen een heerlijke gezellige muzikale middag bezorgen.

woensdag 20 november

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws