Zonnepark Klarenbeek geopend. Groene stroom voor 6600 huishoudens

Klarenbeek- Op zaterdag 25 september is Zonnepark Klarenbeek aan de Broekstraat officieel in gebruik genomen. Gedeputeerde Peter Kerris, wethouder Wim Vrijhoef en deelnemers in het park Welmoed Nijboek en Eskil Elvik staken letterlijk de stekker in het stopcontact. Daarna was er voor de meer dan 100 aanwezigen een rondleiding door dit bijzondere park. Veel aanwezigen waren enthousiast over de grote hoeveelheid bomen, bosschages, poelen en natuurvriendelijke oevers in dit natuurinclusieve zonnepark.

Zonnepark Klarenbeek is 20 ha groot. 7 ha daarvan bestaat uit een groene inrichting waarmee het park landschappelijk is ingepast en waarmee de natuurwaarde wordt vergroot. De bijna 42.000 zonnepanelen wekken jaarlijks net zo veel groene stroom op als het stroomverbruik van 6.600 huishoudens. Een prachtige stap voor ons klimaat.

Samen doen, samen profiteren

Energiecoöperaties EnergieRijk Voorst en deA (Apeldoorn) zijn samen voor 50 procent eigenaar van Zonnepark Klarenbeek. De andere eigenaar is Prowind BV, die het park heeft ontwikkeld. EnergieRijk Voorst en deA zijn burgercoöperaties die voor, door en met bewoners projecten uitvoeren om energie te besparen en om duurzame energie op te wekken. Daarbij is het belangrijk dat bewoners mee kunnen praten, mee kunnen doen en mee kunnen profiteren van duurzame projecten.

184 bewoners uit Klarenbeek, Apeldoorn en Voorst hebben Zondelen gekocht in het park. Samen goed voor 1,2 miljoen euro. Dat bedrag hebben EnergieRijk Voorst en de deA geïnvesteerd in het park. De 184 deelnemers in het project krijgen jaarlijks een opbrengst uit het park.

Daarnaast komt er een gebiedsfonds voor Klarenbeek. Jaarlijks wordt er circa 9.000 euro van de opbrengst van het park besteed aan een gemeenschappelijke, duurzame bestemming in de omgeving. De inrichting van dit fonds wordt in het komende jaar georganiseerd door EnergieRijk Voorst en deA samen met de omwonenden in Klarenbeek.

Direct omwonenden hadden belangrijke stem

Een zonnepark heeft grote invloed op de omgeving en leidt altijd tot discussies over het nut en noodzaak bij omwonenden. EnergieRijk Voorst en deA zetten volop in op energiebesparing en op zonnedaken. Maar dat is niet voldoende om de klimaatdoelen te halen. Daarom zijn aanvullend ook zonneparken nodig. De coöperaties zijn van mening dat de omwonenden dan wel een belangrijke stem moet hebben bij de plannen.

De direct omwonenden van dit zonnepark waren heel kritisch op het oorspronkelijke plan en tegelijk voelen zij ook een verantwoordelijkheid voor het klimaat. Bijzondere aan dit zonnepark is dat omwonenden samen met de ontwikkelaar letterlijk aan de tekentafel hebben gezeten. Zo hadden zij een belangrijke stem in de grootte en de groene inrichting van dit zonnepark.

woensdag 6 oktober 2021

Deel dit bericht