1200 brieven en kaarten voor Schrijfactie Amnesty

Twello- Tijdens de Schrijfactie van Amnesty in december zijn er in totaal 825 brieven geschreven naar de autoriteiten en 375 brieven zijn ter bemoediging rechtstreeks naar de gevangenen gestuurd.

Op 10 december was het weer mogelijk om een schrijfactie te houden in de bibliotheek. Daar is goed gebruik van gemaakt. De burgermeester en vertegenwoordigers van politieke partijen waren daarbij aanwezig. Mooi dat we samen in actie komen tegen onrecht! Maar we konden ook thuis schrijven. Amnesty had volledig coronaproof éénpersoons thuispakketten gemaakt. In elk pakket zaten 10 voorbeeldbrieven die naar de autoriteiten gestuurd konden worden met informatie over de gevangene. Je kon dan de hele maand december gebruiken om 1 of meerdere brieven te schrijven. Op diverse plaatsen in de dorpen konden de pakketten opgehaald worden en de geschreven brieven weer worden ingeleverd.

En dat is veel gedaan! Veel meer dan ooit! In totaal 1200 brieven en kaarten. Weer meer dan in voorgaande jaren. Dank aan alle gulle gevers, die een bijdrage voor de kosten hebben overgemaakt. Daarmee hebben we de kosten voor deze actie kunnen dekken.

Schrijven heeft effect
Schrijven van brieven kan een verschil maken in iemands leven. Zo kwamen er al veel personen waar we voor schreven vrij. Voor anderen is de positie verbeterd. Vorig jaar schreven we voor Bernardo Caal Xol uit Guatemala. Hij was veroordeeld tot ruim 7 jaar cel, omdat hij geweldloos een heilige rivier van de Maya’s beschermde. Na zijn vrijlating op 24 maart 2022 bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam: ‘Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.‘

In 2021 schreven we voor Rung, een leidster van de democratische jeugdbeweging. In 2022 kwam zij op borgtocht vrij. Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan was 15 jaar toen hij ter dood werd veroordeeld, nadat een afgeketste kogel per ongeluk zijn neef doodde. In 2019 schreven tijdens Write for Rights meer dan 765.000 mensen brieven waarin ze opriepen zijn doodsvonnis in te trekken. Dat bracht in het land een discussie over de doodstraf op gang. Een half jaar later werd zijn doodvonnis ingetrokken. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten.

Schrijven heeft dus echt zin!
Op de website www.amnesty.nl kunt u op hoogte blijven. Daar kunt u zich ook opgeven voor acties. U hoeft dan alleen online te ondertekenen.

Samen sterk voor een rechtvaardige wereld.

Werkgroep Amnesty Voorst

woensdag 11 januari 2023

Deel dit bericht