Afscheid speelveld van De Wingerd!

Mei 2008, onze oudste zoon begint met zijn eerste schooldag. Al ruim van tevoren hebben we hem aangemeld bij Rob van Hal, de toenmalige directeur van De Wingerd. Mede dankzij de komst van deze directeur heeft De Wingerd een sterke groei door gemaakt. De Wingerd, een fijne school voor onze kinderen. Omringd door grote oude eiken en een prachtig speelveld ernaast, dat al tientallen jaren bij de school in gebruik is.

De afgelopen jaren is er door ouders en school veel tijd en energie gestopt in het plaatsen en onderhouden van speeltoestellen. Maar ook was er een aantal jaren een groentetuin voor de kinderen in de tuin van de familie Brinkman. Het grasveld is sinds jaar en dag in gebruik voor gymlessen, maar ook om te voetballen in de pauze. Of om verstoppertje te spelen in de struiken rondom het speelveld. Ieder jaar wordt Sinterklaas er groots onthaald.

Een aantal jaren geleden hebben ouders met toestemming van de gemeente echte voetbaldoelen geplaatst op het veld. De struiken tussen het schoolplein en het veld worden door dezelfde ouders regelmatig gesnoeid om te zorgen dat de leerkrachten toezicht kunnen houden om zo een veilige speelomgeving te kunnen waarborgen. Honderd jaar geleden bestond de school slechts uit enkele lokalen. De school is sterk gegroeid, mede door goed onderwijs maar ook door de bouw van veel woningen aan de oostkant van Twello. Deze kinderen hoeven ook niet de drukke H.W. Iordensweg over te steken. Het oorspronkelijke schoolplein is in al die jaren niet groter geworden. Nu, in 2021, zijn er meer dan 240 leerlingen. Door de groene omgeving en het speelveld naast onze school hoeven al deze kinderen met hun leerkrachten niet opgepropt op een klein schoolplein te zitten. De natuur ontdekken en spelen in een groene veilige omgeving is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen.

Op dinsdag 30 maart 2021 liep tijdens de les iemand over het veld om piketpaaltjes in de grond te slaan. De kinderen vroegen zich af wat hier gaande was. Op deze dinsdag werd bij ons als ouders voor het eerst duidelijk dat er vanuit de gemeente plannen zijn met ons geliefde speelveld, een veld waar generaties kinderen zijn opgegroeid.

In de nieuwbouwplannen van het nieuwe gemeentehuis wordt ons speelveld namelijk opgeofferd voor een grote parkeerplaats! Tweehonderveertig kinderen worden straks opeen gepropt op een klein schoolplein. De groentetuin was al weg, en nu gaat ons speelveld ook verdwijnen. Dit schooljaar is voor ons het laatste jaar op De Wingerd, onze kinderen hebben hier fijne jaren gehad. Ik wens dat uw kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes, buurjongens en buurmeisjes ook toe.

De eerste bomen zijn afgelopen week al omgezaagd. Er wordt dus al begonnen met de eerste stappen richting een grote parkeerplaats! En dat in dezelfde week dat wij, ouders en kinderen van De Wingerd, hiervan voor het eerst kennis hebben genomen.

Ik vind dit in- en intriest en ik word daar ook heel erg verdrietig van.

Hopelijk is er nog een weg terug, ik wens dat onze en uw kinderen toe.

Erik-Jan Beekman

Hildestraat 14B

7384 DJ Wilp

woensdag 7 april 2021

Deel dit bericht