‘Als je goed bent in klagen doe je het overal en tegen iedereen’

Twello- Wij Nederlanders kunnen er wat van! In welk gesprek ook, het gaat meestal over het weer. De ene keer is het te koud, dan weer te warm of te nat. Daarnaast zeuren en zaniken velen over alles wat langs komt. Wie dan goed luistert kan concluderen dat het vrijwel negatief is. De vraag is nu waarom klagen en zeuren we zoveel en is dat wel gezond? door Rolf Tijssen

Besef dat klagen voor veel mensen een soort sport geworden is. Wellicht zijn er in jouw omgeving ook mensen die altijd maar blijven klagen en een ander de schuld geven. Liefst nog van de problemen die ze zelf hebben. Natuurlijk ligt het nooit aan henzelf, altijd aan de ander. Je hoort dit allemaal aan en ongewenst ga je toch mee in deze klaagzang. We weten allemaal dat klagen niet helpt. Het is beter om niet te klagen. Geef een ander nooit de schuld van je problemen en van de situatie waar je in zit. Het gaat je niet helpen. Sterker nog, het wordt er alleen maar slechter van.

Maar waarom klagen we allemaal zo veel?
Vaak is klagen een soort stoom afblazen en emoties uiten. Daarnaast vraagt iemand ook om aandacht. Vaak beaamt degene die dit allemaal aanhoort alles in het voordeel van degene die klaagt zodat er een soort eenheid wordt gecreëerd. Mensen die veel klagen zijn dan ook steeds op zoek naar iets om over te klagen. Is het niet over het weer, dan is het wel over de partner, het werk of situaties met de buren. Er is altijd wel iets te vinden om over te klagen. Voor deze mensen is het een soort patroon geworden.

Wat doet klagen met je?
Bij veel klagen slaan je hersenen dat op. Doordat ze dit opslaan wordt het een gewoonte en ga je het meer doen. Het lijkt zo onschuldig maar dat is het niet!

Klagen heeft namelijk een groter effect dan je misschien zou denken. Mensen die veel klagen maken extra cortisol aan. Met andere woorden, een stresshormoon. Dus als je veel klaagt wordt je stresslevel daadwerkelijk hoger. Toch hoeft het allemaal niet zo moeilijk te gaan. Weet dat je anderen niet kunt veranderen, dus verander jezelf en je gaat voelen dat je positiever gaat reageren. Een paar voorbeelden: ‘het is wat het is’ -acceptatie- want klagen heeft geen zin, er verandert namelijk niets. Allemaal verspeelde energie wat niets oplevert. Nog één: ‘minder klagen en meer waarderen’. Kijk eens naar de positieve dingen. Stel jezelf de vraag wat gaat er wel goed. Als je dat doet dan weet je heel veel dingen op te noemen die een enorme waarde kennen. Wat belangrijk is dat je actie onderneemt wanneer je iets vervelend vindt. Repareer je gevoel en ga aan de gang. Kom in actie en je zult je daarna stukken beter gaan voelen. Het allerbelangrijkste is dat je niet overal iets van hoeft te vinden. Oefen jezelf om ergens geen mening over te hebben. Loslaten dus! Leef in het moment, laat de boel gewoon zoals het is. Echt je gaat je veel beter voelen.

“Klagen is water geven aan het onkruid in je leven”.

woensdag 3 juli 2024

Deel dit bericht