Bessels architekten & ingenieurs ontwerpt distributiecentrum voor WASCO Apeldoorn

TWELLO/APELDOORN- Bessels architekten & ingenieurs Twello hebben de wensen en eisen van hun opdrachtgever WASCO Apeldoorn vertaald naar een passend ontwerp. Om te voldoen aan de groei van het bedrijf was WASCO toe aan vernieuwing en uitbreiding. En daarbij is de keuze ván en de intensieve samenwerking mét de projectpartner van cruciaal belang.

Architect Mandy Doeve van Bessels architekten & ingenieurs heeft voor Wasco op bedrijventerrein Ecofactorij in Apeldoorn het multifunctionele gebouw ontworpen. Ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op; wat vandaag hot is, is morgen achterhaald. Een gebouw moet daarom snel aan een functieverandering kunnen worden aangepast. Een gebouw dat zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten is ontworpen. “Hoe een dergelijke samenwerking van start gaat is van groot belang”, zegt Mandy Doeve van het architectenbureau”, wij vragen ons eerst af wie onze opdrachtgevers zijn en hoe wij het logistieke proces zo goed mogelijk kunnen huisvesten. En is een kwestie van: met de juiste mensen aan tafel voor het beste resultaat. Bovendien werken we met het 3D-model, dus je ziet direct of wensen mogelijk zijn en niet pas later tijdens de bouw”.

Het distributiecentrum heeft het BREEAM Duurzaamheidscertificaat ‘Excellent’ ontvangen. Het gebouw wordt dan beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling.

Een grote bijdrage aan de beleving van een ruimte is het ontwerpen met daglicht. Daarom is het belangrijk bij elk ontwerp goed te kijken naar de ligging van de kavel ten opzichte van de zon.

Daglicht zichtbaar ‘binnen’ laat je ‘buiten’ ervaren. Daglicht wisselt van intensiteit en kleur door weersinvloeden en door tijd. Door daglicht gaat architectuur leven maar het kan ook verblinden en verhitting veroorzaken. De zon staat in de zomer hoog en geeft dan veel warmte. In de winter echter staat hij laag en geeft daardoor minder warmte. In de zomer kan verhitting een probleem zijn terwijl in de winter, maar ook aan het begin en eind van de dag als de zon laag hangt, verblinding een probleem kan vormen. Hiermee moet in het ontwerp rekening worden gehouden. De lichte hal van Wasco zorg voor een prettig werkklimaat. De daglichtopeningen zijn tevens een oriëntatiepunt. Door boven de entrees de ramen verticaal omhoog te trekken zijn de entrees buiten voor de chauffeurs direct zichtbaar. De ramen hoog in de hal geven veel licht tot diep in de ruimte zonder te verblinden.

Het dak wordt gevuld met zonnepanelen. Dit levert energie, maar bespaart ook energie omdat dat deel niet opwarmt door de zon. Maximale isolatie en koeling door middel van warmtepompen maken een gasaansluiting overbodig. Het regenwater wordt opgevangen in wadi’s zodat er geen hemelwaterafvoer nodig is die uitkomt op het riool.

Voor veel mensen is het distributiecentrum van Wasco een bijzonder gebouw. Voor Bessels architekten & ingenieurs is het de nieuwe standaard voor het ontwerpen van levensloopbestendige gebouwen. Daarom waren zij medeorganisator van het MFC Event, een congres afgelopen maandag en dinsdag in Gorinchem; enerzijds gericht op de food en anderzijds lag de scope op: wat gaat de dag van morgen ons brengen met alle bijbehorende ontwikkelingen waarop nu ingesprongen moet worden.

woensdag 21 september 2016

Deel dit bericht