Columnist Voorster Nieuws Bert Jansen heeft columns gebundeld tot een eigen boek

Twello- Tweewekelijkse columnist van het Voorster Nieuws Bert Jansen bundelde 52 columns in zijn eerste boek “Leerstof en Levenslessen.” Het was niet zijn eigen idee. Het idee kwam van zijn collega, directeur Piet Oosting. Maar nu het project af is, is hij er trots op en zeer blij mee.

Bert Jansen columnist
U kent hem vast wel, hij is de schrijver van de in het groen gekleurde columns eens per veertien dagen in het Voorster Nieuws. Linksboven zijn foto. Bert is daarop vooral herkenbaar aan zijn sikje en bril op het hoofd. Zijn columns zijn tevens te lezen in de Deventer Post en op de website van het Veluws College.

Wie is Bert Jansen?
Piet Oosting directeur van het Veluws College, wil heel graag vertellen wie Bert is. Bert was jaren lang leerkracht van groep 8, sinds 16 jaar is hij docent Nederlands en Maatschappijleer op het Veluws College. Maar Bert is veel meer dan docent, voor zijn collega’s, voor het Veluws College en voor de leerlingen. Een bevlogen mens, een man met inhoud, behulpzaam waar nodig. Het best kan Bert omschreven worden als “een mensen mens”.
Zijn contact met de leerlingen is intens, wanneer kinderen onrecht aangedaan wordt raakt dat Bert zeer diep. Een docent die daar wakker van ligt.
Bert is creatief. Dat uit zich niet alleen tijdens zijn lessen maar bij veel activiteiten van het Veluws College.
Op de meeloopdagen toont Bert op een bijzondere wijze dat hij “meebouwt” aan het Veluws College; hij loopt met een bouwhelm op. Op ouderavonden informatie verstrekken middels een PowerPoint, dat past niet bij Bert. Hij verrast en verbaast de ouders met een door hemzelf geschreven informatieve rap op rijm. Hij is min of meer de producent van het theatergebeuren tijdens de diploma-uitreiking. Zijn muzikale talent gebruikt hij dan voor het schrijven van o.a. liedjes, zijn schrijftalent voor leerling-gerichte teksten. Waar mogelijk haalt Bert in zijn lessen of bij schoolse activiteiten zijn gitaar voor de dag, speelt bestaande of eigen geschreven songs, alleen of met collega’s.
Bert Jansen schrijft columns, speelt in een rockband, maakt deel uit van de cabaretgroep Pleinvrees, waarmee hij het onderwijs op de korrel neemt, surft en geeft zelfs surflessen.

Het idee: een column-boek
Piet Oosting was zoals velen met hem onder de indruk van de columns. Hij was het dan ook die Bert aanspoorde deze columns te bundelen in boekvorm. “Handig voor je moeder”, zei hij. Piet zorgt er altijd voor dat moeder “Annie” de columns te lezen krijgt. Hij knipt de columns uit en legt deze voor haar in Bert zijn postvak. Piet vond meerdere sponsoren, een uitgever en daarmee was de fundering gelegd voor het realiseren van het project: “Bert zijn columns in een boek”.

Ontstaan van de columns
“Van schrijven word ik heel blij, voor mij is het een natuurlijk bezig zijn”, vertelt Bert. Terwijl hij dit zegt glinsteren zijn ogen. In september 2010 schreef hij zijn eerste column. Daarvoor schreef Bert in de nieuwsbrieven van school.
De organisatie wilde graag meer regionale bekendheid geven aan het Veluws College. Het lag voor de hand Bert daarvoor te benaderen. In september 2010 werd zijn eerste “opdracht” column in het Voorster Nieuws geplaatst met de titel: “De scholen zijn weer begonnen”. Sindsdien is zijn tweewekelijkse column te lezen in het Voorster Nieuws, de Deventer Post en op de website van de school. De groene achtergrond van de tekst werd bewust gekozen. “Groen”, de kleur van het logo van het Veluws College.
Na enige tijd werden de teksten minder informatief, meer dan het verlengde van de nieuwsbrief. Naast gebeurtenissen zoals toernooien en feestelijke activiteiten haalt Bert nu input uit het dagelijkse leven, belevenissen op school, of verkregen informatie uit de media. Een mooi voorbeeld van laatst genoemde informatiebron is zijn column “de verscheurde foto” die hij schreef naar aanleiding van de documentaire: “Sinan zoekt de klas van Elias”. Een leerling vertelde hem dat het lezen van deze column voor hem aanleiding was geweest de documentaire te kijken. Geweldig!
Bert voegt in zijn columns gebeurtenissen van school samen met gebeurtenissen van buiten. De lezer beleeft het gebeuren door zijn manier van schrijven en wordt geïnspireerd tot nadenken. Een voorbeeld daarvan is zijn column genoemd “Eigen tijd”. Wat is eigen tijd eigenlijk?
De columns laten je de gewone dingen zien, waarderen, ervan genieten. Zo verwoordt Jan Terlouw de columns in het voorwoord van “Leerstof en Levenslessen”.

Selecteren van columns
Tijdens het selecteren realiseerde Bert zich dat hij al sinds 2010 columns schrijft. Het werden lange sessies van ‘die wel’, ‘die niet’, die misschien….’. ‘ Kill your darlings’, zo verwoordt Bert zijn keuzes. Het resultaat is een selectie van verhalen tussen 2010 en 2018. Zijn eerste geschreven column “De scholen zijn weer begonnen” koos hij uit om het boek mee te beginnen. Verder wist hij meteen dat er één column niet mocht ontbreken. “Een vlinder in de winter”” een eerbetoon aan zijn overleden collega Frank. Maar ook “het zeilmeisje” en de column over de opa, die dagelijks met zijn kleinkind langs de school wandelde.

De titel van het boek
Een boek dient echter ook te worden voorzien van een titel, een cover en een voorwoord. De titel van het boek werd leerstof en levenslessen. Een titel met meerdere keren de letter “ L “. De klank van deze letter maakt de titel ritmisch. Typerend voor de muzikant Bert. De woorden Leerstof en Levenslessen hebben te maken met school, het leven of leren leven. Kernwoorden van de columns.

De cover van het boek
Met trots vertelt Bert dat zijn dochter Leyla het ontwerp en de illustraties van de cover heeft verzorgd. De ritmische schrijfwijze van de titel, het woord “Leerstof” met krijtgroen ingekleurd, zo typerend voor Bert. Vader Bert werd door haar als karikatuur weergegeven, met sik en bril op zijn hoofd, voorzien van gitaar en de halsketting van de surfplank.

Voorwoord
Eens mocht Bert Jan Terlouw op school helpen met het uitdelen van diens boek “Oorlogswinter”. Deze ontmoeting bracht Bert er toe hem te benaderen voor het voorwoord. “Ik zou mijzelf het niet vergeven als ik hem niet gevraagd had”, aldus Bert. Na het lezen van enkele toegestuurde columns kreeg Bert zijn toezegging. Het voorwoord is voor Bert een waardevolle aanvulling in zijn boek.

Presentatie van “Leerstof en Levenslessen”
Vrijdagmiddag 10 mei presenteerde Bert zijn boek in het Veluws Collega aan genodigden. Hij werd toegesproken door Piet Oosting en vanaf nu collega schrijver dhr. Terlouw. Eén van de belangrijkste genodigden was zijn moeder Annie. Op de tweede pagina staat geschreven “voor Annie” Aan haar draagt hij zijn boek met columns op. Samen met Jan Terlouw en dochter Leyla nam zij het eerste exemplaar in ontvangst.

Het boek is af
Enthousiast, blij en trots zijn woorden die hierbij passen. Het project, het idee van Piet Oosting, is gelukt i.s.m. sponsoren. Piet Oosting wil vooral met dit boek zeggen: “Ik gun iedereen een “Bert” in zijn leven.”

Verder schrijven?
Of dit bij het enige boek blijft? Bert twijfelt daar zelf aan. Misschien ooit een roman of toch die verhalen die hij schreef over belevenissen uit de tijd dat hij nog leerkracht was van groep 8. Verhalen die nu nog in de kast liggen. Mogelijk een deel 2 van “Leerstof en Levenslessen?” De tijd zal het uitwijzen.

Te koop en signeren
Vanaf zaterdagmiddag 18 mei is “Leerstof en Levenslessen” te koop bij boekhandel Oonk. Die middag is Bert vanaf 14.00 uur aanwezig om voor iedereen het boek te signeren.

woensdag 15 mei 2019

Deel dit bericht