De Rallyfabriek: jakkeren over de Veluwe voor een goed doel.

Ze kennen elkaar al sinds de basisschool en delen heden ten dage hun passie voor auto’s. De een geolied spreker met heldere beelden, de ander het creatief brein met technische bagage. De mannen hebben een missie, het organiseren van een rally. Hun motivatie is te lezen op de website: ‘Voordat we het weten, proberen wij de nieuwe generatie tevergeefs onze passie van het auto rijden uit te leggen … de geur van benzine, olie en verbrand rubber, het geluid van een ronkende V8, het eindeloos sleutelen; dit mag niet zomaar verloren gaan!’

Oftewel, sneller dan verwacht verloederen de charmes van het autorijden. Een knipoog naar het elektrisch rijden is hier snel gemaakt. Daan Veenendaal en Jort Deelman maken zich dáárover vooralsnog geen zorgen. Maar ze willen wel graag de beleving van het pure autorijden onder de aandacht brengen én houden. Zondag 7 juli 2019 moet dat allemaal gaan gebeuren, met een 200 km. lange rit welke grotendeels gaat plaatsvinden op de Veluwe en een start en finish in de buurt van Apeldoorn. De inschrijving is inmiddels geopend, aanmeldingen lopen binnen en de mannen bereiden zich verder voor op alle taken welke hen staan te wachten.

De wereld van de rally is verouderd en dat is logisch, want de ouderen kunnen het betalen, aldus de organisatoren. Een auto huren is uiteraard ook een optie. Daarbij, je leert heel veel mensen kennen en niet te vergeten die koffie, dat biertje of wijntje na de tijd. Voor de een is de rit het doel, voor anderen is er een meerwaarde door te kunnen netwerken en te socializen. Jort: “de manier waarop we het willen bereiken is vrij. Wij stellen geen eisen aan auto’s.” “Je mag zelfs meerijden met de Twingo van je moeder!” vervolgt Daan. Dus worden ook de jongeren aangesproken om deel te nemen, al zullen ook fraaie bolides niet ontbreken. Daarbij vinden de mannen nog een ander ding heel belangrijk. Wat gezien wordt als een elitesport, is nu voor iedereen bereikbaar. ‘Zo kan integratie ook …’

De beleving van de rally is niet het enige, dat Daan en Jort voor ogen hebben. Aan de rally hebben zij ook een goed doel verbonden; zorgboerderij De Oldenhof te Loenen. De Oldenhof is een kleinschalig centrum dat zorg, begeleiding en ontwikkeling biedt aan kinderen, (jong) volwassenen met een zorg- en/of hulpvraag. Daarbij hebben deelnemers met een hulpvraag binnen hun eigen mogelijkheden de regie over hun eigen leven. (bron: website De Oldenhof). “We willen voor en tijdens de rally niet alleen vertellen dát we inzamelen, maar ook waarom we dat doen. We willen dat er meer interesse wordt getoond dan alleen het geld doneren. We willen het verhaal erachter duidelijk maken.” Tijdens de rally zal er dan ook aandacht worden besteed aan De Oldenhof en zal er geld worden ingezameld.

En wat kunnen de deelnemers van de rally op zondag 7 juli verwachten? Start met koffie, waarbij de schildjes worden uitgedeeld als ook de sponsoren worden voorgesteld. Op de route is een barbecue lunch met het beste van het beste. “Het is echt dik voor elkaar want er staat zelfs een chef-kok te koken op een mooie locatie! Voorts kondigen de heren aan, dat het avondeten een primeurtje gaat worden.

En de rit? Het is geen snelheidsrally en er wordt gewerkt met het ‘bolletje-pijltje’. Er zijn gratis apps waarmee je de trip kan rijden. Je moet wel met z’n tweeën zijn, de bestuurder en een navigator. “Wat wij anders gaan doen dan de rest, is mooie stukken, bochtjes, hoogteverschillen, haarspeldbochten, uitgestrekte velden, heuvels, routes langs het water. De Veluwe ontdekken in een sterk gevarieerd landschap, zónder snelwegen. Een route met humor en ook tijd om te genieten, want er zijn aangekondigde puzzelvrije zones ingericht.”

woensdag 5 juni 2019

Deel dit bericht