De Vecht een afscheid om stil van te worden

Op vrijdag 18 juni werden de heer Penninx en zijn vrouw Alie Schreurs thuis opgehaald in een oud Volkswagen busje. De rit ging naar de Eben-Haëzer school in De Vecht waar enkele bewoners hen op stonden te wachten en waar een welkomstwoord werd gesproken door Brigitte van Zuilen van Plaatselijk Belang. Vol verbazing zagen beiden een rijtuig naderen met op de bok Jan de Boer, wereldkampioen vierspan ponyrijden. Mevrouw Schreurs vroeg zich direct af of het Welsh pony’s waren, daar had ze vroeger op gereden. Ze vond het zo geweldig dat ze meteen een foto naar haar kinderen wilde sturen. Na het in ontvangst nemen van een glas met eigen naam en wapen van De Vecht en een bij behorende goodiebag, stapten beiden vol enthousiasme in en zette de koetsier koers richting het centrum.

Langs de weg daarnaar toe stonden bewoners hen op te wachten met een bloem voorzien van eigen wenskaart en toostend met een heffend glas. De bloem zelf aangeschaft, het glas gevuld met een drankje uit de feestelijke goodiebag. Een prachtig initiatief van Plaatselijk Belang. Op de kruising, bij café De Groot, sprak de koetsier de woorden: “Goedenavond Vechtenaren, hier is uw burgemeester” en verzocht beiden uit te stappen. Carnavalprins Michiel sprak een welkomstwoord en nodigde de burgemeester uit bij het vervolgen van de rit om met de aangereikte lans acht ringen te verwijderen. Burgemeester Penninx, stil van de geweldige ontvangst, liet allen weten zich altijd enorm welkom te hebben gevoeld bij de bevolking. V en L noemde hij niet alleen de huiskamer van De Vecht, maar van de gemeente Voorst. De fles “Zwart Zwien” en een uitnodiging te komen dineren werd met een glimlach in ontvangst genomen. Waarna het rijtuig, nu met een ringstekende burgemeester opnieuw vertrok. In de Kerkstraat werd regelmatig halt gehouden om in gesprek te gaan met bewoners, veelal bewonderaars van de burgemeester. Woorden van blijk werden gesproken: veel interesse, betrokken in goede en kwade dagen, verbinder, warm mensenmens. Zo’n burgemeester terug krijgen zal niet eenvoudig zijn, werd ondersteund met applaus.

De rit werd voortgezet en ter hoogte van de parkeerplaats van V en L werd de Kerkstraat verlaten en verder gereden op de Beemterweg. Met andere woorden Voorst uit, Apeldoorn in. Een slagboom en een “Halt” versperden de terugkeer van de burgemeester in eigen gemeente. Daarvoor was een sleuteloverdracht nodig. Herinneringen kwamen terug. In 2011 had de toenmalige uit Apeldoorn afkomstige prins carnaval dit probleem ook moeten oplossen. Met een sleutel gemaakt door Tigo en Ole, de handigste jongens uit De Vecht, werd de belemmerende slagboom omhoog gebracht. De sleutel werd als prachtig symbolisch teken enthousiast door de heer Penninx meegenomen de koets in. De weg terug over de Kerkstraat vulde de vaas verder met bloemen, leverde een vlaggenlijn met namen en wensen van leerlingen van de Brede School Antonius op en vele mooie “gelukkige toekomst” wensen. De kleine Rimke was ervan overtuigd de koning te hebben ontmoet. Alvorens het Volkswagen busje het echtpaar thuis bracht werden er nog vele gesprekken gevoerd met jong en oud op anderhalve meter afstand in een sfeer tekenend voor de burgemeester.

Thuis aan de wand hangt al jaren een hoedje ooit gekregen van de carnavalsvereniging, zal daar nu de sleutel naast gehangen worden?

woensdag 23 juni 2021

Deel dit bericht