Doe eens gek, maak een TrashWalk

Wilp/Bussloo- Net als veel anderen kan ik mij flink ergeren aan mensen die hun troep in de openbare ruimte en natuur achterlaten. Tijdens een fietsrit tussen Voorst en Deventer zag ik onlangs dat de bermen vol lagen met zwerfvuil. Normaal zou ik mij hierover thuis tegenover mijn vrouw beklagen, maar ditmaal besloot ik in actie te komen.

Gewapend met een grijze vuilniszak en tuinhandschoenen begon ik vrijdagochtend aan mijn eenmansopruimactie bij de entree van het dorp Wilp. Mijn plan was het 3,5 kilometer lange traject tot de rotonde bij Bakkerij Bril aan de linkerzijde van de Deventerweg - dus komend vanaf Wilp - op te schonen.

Mondkapjes

Al snel stuitte ik op de eerste lege drankblikjes, papiertjes en plastic flesjes en het assortiment werd met de minuut veelzijdiger. Wat te denken van een ongeopend flesje Heineken, een zaklamp, rietjes, snoepverpakkingen, afzetlint, McDonaldsbekers, een kapotte whiskyfles, handschoenen en de in deze coronatijd onvermijdelijke mondkapjes. Een opgezette kaaiman kwam ik ditmaal niet tegen…

Vooraf had ik nog getwijfeld of ik voor Plogging zou kiezen, dat is al joggend troep opruimen. Uiteindelijk besloot ik voor een TrashWalk te kiezen, de wandelvariant van Plogging. Om deze keuze was ik niet rouwig, want door het vele bukken stond het zweet me binnen de kortste keren op de rug.

Binnen het half uur scheurde mijn vuilniszak door een mix van gewicht en scherpe voorwerpen. Dit noodzaakte mij het oorspronkelijke plan bij te stellen en de route in te korten tot aan de kerk in Bussloo. Daar aangekomen, zat de vuilniszak ramvol en had ik zeker een kilo of vier aan troep verzameld. En dat op een traject van nog geen twee kilometer!

Schonere leefomgeving

Enerzijds vond ik dit resultaat best schokkend, anderzijds bezorgde het me ook een goed gevoel dat ik een steentje had bijgedragen aan een schonere leefomgeving. In heel Nederland zijn er steeds meer individuen, groepen, verenigingen en organisaties die de handschoen opnemen en de strijd tegen het zwerfvuil aangaan. Ik juich deze trend van harte toe en roep iedereen op eens een wandeling of trimronde te maken en die te combineren met een opruimactie.

Thomas de Konink houdt zich sinds vier jaar bezig met het opruimen van zwerfafval, met name plastic. Op zijn site staat een overzicht van reeds gehouden TrashWalks. Er kunnen ook nieuwe zwerfvuilwandelingen op worden aangekondigd. Uitgangspunten zijn: gezelligheid en een schonere wereld.

https://www.trashwalking.nl/

woensdag 10 februari 2021

Deel dit bericht