Dynamische start schooljaar Veluws College Twello

Twello- Het was een drukte van belang aan de Veilingstraat; bussen reden af en aan. De leerlingen van het Veluws College Twello zijn het schooljaar weer gestart. Voor alle leerjaren werd voor de eerste weken van het nieuwe schooljaar een bijzonder programma georganiseerd. Zelfs Omroep Gelderland besteedde aandacht aan de start van de scholen in Midden-Nederland en was te gast aanwezig op het Veluws College Twello. De scholen zijn weer begonnen!

Na de openingsbijeenkomst met al het personeel en het maken van een groepsfoto met alle medewerkers was men er klaar voor. De leerlingen mochten komen. Docenten en onderwijsondersteunend personeel zetten de deuren open voor een nieuwe lichting brugklassers, die met enige spanning in het lijf, aan hun nieuwe loopbaan begonnen. Net als op alle andere scholen mochten ze ook in Twello met introductieactiviteiten beginnen; elkaar en de omgeving leren kennen. Waar zijn de lokalen, waar zijn de toiletten, wie doet wat in de nieuwe school, hoe werkt het met al die computerprogramma’s? Allemaal vragen waarop tijdens de eerste dagen al snel een antwoord werd gevonden. En dat ook nog even op de foto, want dat was dan weer nodig voor een nieuw eigen schoolpasje. De start van een schooljaar op een nieuwe school: voor de een wat spannender dan voor de ander. Het hoort er allemaal bij.

Per leerjaar werden de andere leerlingen ontvangen. Met elkaar werd het schooljaar centraal begonnen om daarna de nieuwe mentor en de mede-klasgenoten te leren kennen. Boekenpakketten werden uitgereikt, tassen gevuld, roosters bekeken, kluizen gezocht ... klaar om te starten. Met heel veel zin of met een weemoedig gevoel, denkend aan de vrijheid van een mooie en lange vakantie.

In de tweede week van dit schooljaar was een drukte van jewelste om de school. Al om zes uur in de ochtend vertrokken de derdeklassers havo en vwo maandag naar Berlijn. Een dag later vertrokken de derde klassen mavo naar de Ardennen. Halfweg de week stonden de bussen klaar om de brugklasleerlingen naar hun brugklaskamp in Heino te vervoeren. Uitgezwaaid door grote aantallen ouders. Hier en daar werd een klein traantje weggepinkt. Het grote ‘loslaten’ was begonnen; ook voor veel ouders weer een volgende stap in de ontwikkeling van hun kind.

Alle tweedeklassers kregen in en om de school een driedaags introductieprogramma aangebonden, waarin een accent werd gelegd op de groepsvorming. Met het maken van hun eigen ‘escape-room’ werkten de leerlingen samen. Het oplossen en het ontsnappen uit de escaperoom van de andere leerlingen was net zo spannend. De leerlingen kregen les door medewerkers van ProRail, die een indrukwekkend verhaal hielden over de gevaren van het spoor. Ook was er aandacht tijdens deze dagen voor het omgaan met groepsdruk. Wat doe je als de anderen iets van je verwachten, terwijl je weet dat iets niet goed is? Hoe kun je weerstand bieden aan de druk van de groep om je heen als daar de verkeerde keuzes worden gemaakt. De week werd voor de tweedeklassers afgesloten met een geslaagde sport- en speldag.

De examenleerlingen startten op school met hun profielwerkstuk. In een aantal dagen werd gewerkt aan de eerste activiteiten, die met het keuzeproces voor de verdere loopbaan en scholing te maken hebben.

Op vrijdagmiddag kwamen de groepen weer in Twello terug: de brugklassers moe en voldaan uit Heino, de derdeklassers vol nieuwe indrukken uit de Ardennen en Berlijn. Na een intensieve week voor alle leerlingen en hun begeleiders – en een weekend om weer bij te komen – was men op het Veluws College Twello klaar om met alle lesprogramma’s te beginnen. De kop is eraf en er werd terug gekeken op een geslaagde start van het schooljaar. Ook deze school is weer begonnen!

woensdag 18 september

Deel dit bericht