Een tropische zone in Voorst?

Voorst- Als afsluiting van een mooi plantseizoen heeft groep 8 van de PC Daltonschool Willem van Oranje uit Apeldoorn bomen geplant bij Stichting Bosnodig in Voorst. Daarmee hebben de leerlingen de tropische zone van het 1,5 ha grote voedselbos invulling gegeven.

Het was een gezellige en leerrijke ochtend met elkaar, waarbij een heel divers scala aan eetbare bomen de revue passeerde. Zo zijn er onder andere amandelen, perziken, abriko-zen, pawpaw, vijgen en che-fruit bomen en struiken de grond in gegaan. “De tropische zo-ne zelf wordt gevormd door een wal van aarde die de warmte vasthoudt. Hierdoor krijg je plaatselijk een microklimaat waardoor er bomen en struiken kunnen groeien die van warm-te houden. Het is een experiment om te kijken of het ook gaat lukken, we zijn benieuwd!” Aldus een enthousiaste Heleen Eshuis, initiator van Bosnodig.

Na afloop zei een leerling over de ervaring: “Ik vind het belangrijk om bomen te planten, want het is goed voor de dieren en de natuur. Het is ook leuk dat ik het kan doen met mijn klasgenoten. En ik hoop dat heel veel mensen met de fiets gaan zodat er minder CO2 uit-stoten wordt.”

Patrick, docent groep 8 van de PC Daltonschool Willem van Oranje, vertelt: “Wij zijn als school erg betrokken bij de omgeving. Zo zijn we al jaren druk met het vergroenen van het schoolplein en organiseren we lessen waarin duurzaamheid de boventoon voert. De kans om bij te dragen aan een nieuw stuk groen leek ons daarom een uitgelezen mogelijkheid om de daad bij het woord te voegen!” Heleen Eshuis voegt toe: “Een boom plant je voor jezelf, maar ook juist voor de volgende generatie!’’

Als bedrijf ook Bosambassadeur

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers van Bosnodig en door HIPP, een 2e hands kledingwinkel in Apeldoorn en Ede. HIPP is betrokken bij maatschappelijke pro-jecten. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op de website; www.wijzijnhipp.nl.

Heb je nou als bedrijf ook interesse om Bosambassadeur te worden en om te participeren aan Bosnodig? Laat het weten via info@bosnodig.nl.

“Bosambassadeurs zijn mensen, bedrijven of organisaties die Bosnodig helpen; financieel en/of als vrijwilliger. Zo is er op maandagochtend een moestuin-groep actief en om de week op dinsdagochtend een terrein-groep. De werkzaamheden zijn heel afwisselend en afhankelijk van het seizoen; denk aan wilgen knotten, takkenrillen maken, bomen verzor-gen, hout versnipperen, kruien, zaaien en verzorgen. Maar ook soep maken! Daar zijn we na afloop dol op!” Vertelt Heleen. “Vrijwilligerswerk is fijn en leuk. Het geeft voldoening, je bent in contact met andere mensen en je draagt bij aan de maatschappij en de natuur. En bovendien als mooie bijkomstigheid, verrijk je je kennisen leer je veel. Of het nu is van andere mensen of door het werk wat je doet! Meld je aan via info@bosnodig.nl. Je vindt ons op De Riete 85 in Voorst.”

Wil je ook meehelpen? Word Bosambassadeur! Kijk op bosnodig.nl/agenda voor de

komende activiteiten of op bosnodig.nl/crowdfunding voor andere mogelijkheden.

In 2023 zijn er een aantal rondleidingen gepland over het terrein van Bosnodig. Kijk op bosnodig.nl/agenda voor data & aanmelden.

woensdag 22 maart 2023

Deel dit bericht