EnergieRijk Voorst en IJsseldal Wonen gaan huurwoningen voorzien van zonnepanelen

Regio- IJsseldal Wonen en EnergieRijk Voorst gaan samenwerken om huurwoningen te voorzien van zonnepanelen. In maart/april a.s. starten de werkzaamheden om zonnepanelen te plaatsen op de eerste twintig huurwoningen in Voorst. Woensdag 14 februari werd hiertoe de overeenkomst ‘Zon op Huur’ getekend door voorzitter Joop Hasselman van EnergieRijk Voorst en directeur-bestuurder Yolanda Winkelhorst van IJsseldal Wonen. Een mooie eerste stap om zonne-energie ook voor huurders mogelijk te maken in de gemeente Voorst. Yolanda Winkelhorst: “Het is een win-winsituatie; voor de huurders, voor EnergieRijk Voorst en voor IJsseldal Wonen. En het is mooi dat lokale partijen op deze manier samenwerken”.

Medio 2017 organiseerde IJsseldal Wonen een informatiebijeenkomst over hun isolatieproject om 62 huurwoningen in Voorst te voorzien van dak-, vloer en spouwmuurisolatie. EnergieRijk Voorst deed de huurders het voorstel om naast het isolatiepakket ook zonnepanelen op hun huurwoning te laten plaatsen. Beleidsadviseur Peter Jansen van IJsseldal Wonen: “Wij investeren in de schil van de woning en EnergieRijk Voorst plaatst de zonnepanelen en verhuren deze aan de huurders.”

Wooncomfort en minder kosten

Meer dan vijftig huurders meldden zich aan voor het isolatieproject. Daarvan gaven al snel zo’n dertig huurders aan ook interesse te hebben voor zonnepanelen op hun dak. Uiteindelijk laten twintig huurders dit voorjaar zonnepanelen plaatsen door energiecoöperatie EnergieRijk Voorst. Vooral het duurzaamheidsaspect en de lagere kosten is voor de huurders reden om deel te nemen volgens de energiecoöperatie. “Daarnaast ontzorgen wij de huurders door hun veel werk uit handen te nemen,” aldus voorzitter Joop Hasselman. Het isolatieproject in Voorst is inmiddels gereed. De woningcorporatie krijgt van huurders vooral terug dat het wooncomfort enorm is verbeterd.

De bewoners die kiezen voor de verduurzaming van hun huurwoning door isolatie betalen een kleine huurverhoging van € 5 à 10 per maand, afhankelijk van het gekozen isolatiepakket. Dit bedrag verdienen zij ruim terug doordat zij een lagere energierekening krijgen. Huurders die ook zonnepanelen laten plaatsen, besparen jaarlijks – afhankelijk van het aantal zonnepanelen op hun dak – tussen minimaal € 140 en € 280 per jaar extra. Ook de huurdersbelangenvereniging (HBV) helpt mee aan het promoten van zonnepanelen voor huurders. De HBV beheert een fonds om bij te dragen aan energiebesparing door huurders. Iedere huurder die zonnepanelen laat plaatsen door Energierijk Voorst ontvangt van de huurdersbelangenvereniging een bonus van € 100.

Vervolgfase

Dit jaar nog start IJsseldal Wonen het volgende isolatieproject voor 150 huurwoningen in de gemeente Voorst. Ook daar gaan IJsseldal Wonen en EnergieRijk Voorst weer samenwerken om zonnepanelen te plaatsen voor huurders.

woensdag 21 februari

Deel dit bericht